به گفته سخنگوی اورژانس تهران تاکنون هزارو 151 نفر بر اثر خوردن قارچهای سمی به بیمارستانها مراجعه کردهاند که از این تعداد ۹۶ نفر در بیمارستان بستری شده و متأسفانه ۱۸ نفر جان خود را از دست دادهاند. به گفته خالدی استان کرمانشاه بیشترین آمار مسمومیتها را به خود اختصاص داده است و هفت نفر بر اثر مصرف قارچ سمی در این استان جان خود را از دست دادهاند. از تعداد ۱۸ فوتی، هفت نفر مربوط به کرمانشاه، چهار نفر لرستان، سه نفر کردستان و دو نفر مربوط به آذربایجانغربی، یک نفر مرکزی و يك نفر مربوط به همدان هستند.
به گزارش شرق، 389 نفر از مصدومان متعلق به استان کرمانشاه هستند که از میان آنها 37 نفر بستری شدهاند و هفت نفر جان باختند. در استان لرستان، از 321 مصدوم 9 نفر بستری شدهاند و چهار نفر جان باختند. آمار استان کردستان از بستریشدن 25 نفر و فوت سه نفر خبر میدهد. در استان آذربایجانغربی 93 نفر بستری شدند و دو نفر جان باختهاند. استانهاي همدان و مرکزی نیز هر كدام یک فوتی گزارش کردهاند.
درحالیکه در روزهای ابتدایی انتشار اخبار مسمومیت ناشی از مصرف قارچ در برخی از استانهای کشور، مسئولان وزارت بهداشت از نوع سم موجود در قارچهای سمی اظهار بیاطلاعی کردند، اما در دو روز گذشته و پس از انجام آزمایشهای متعدد، نوع سم موجود در قارچها مشخص شد. ستاد مرکزی اطلاعرسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو در اطلاعیهای با عنوان پیشگیری از مسمومیت با قارچهای سمی، گونه قارچی Amanita virosa را عامل مسمومیتهای اخیر معرفی کرد.
همچنین در ادامه این اطلاعیه، ستاد اطلاعرسانی داروها و سموم از مردم خواسته بود از مصرف قارچهای خودرو مخصوصا قارچهایی که در کنار تنها درختان (بهخصوص درختان خشکشده) میرویند یا قارچهای جمعآوریشده توسط افراد عادی یا قارچهایی که به صورت فلهای عرضه میشوند، خودداری کنند. شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها براساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچشناسی و گیاهشناسی امکانپذیر است. بنابراین به توصیههای برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید، هرگز قارچها را به صورت خام و به مقدار زیاد مصرف نکنيد.
با وجود هشدار مکرر وزارت بهداشت، اما مصرف این قارچها همچنان قربانی میگیرد. به گفته مسئولان وزارت بهداشت قارچ سمی که این روزها بسیاری از هموطنانمان را راهی بیمارستان کرده و «فرشته نابودگر» نام دارد، شباهت بسیاری به قارچ خوراکی سفیدرنگ دارد. محمدرضا آصف، قارچشناس مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی نیز روز سهشنبه در نشستی خبری عنوان کرده بود: در ایران سههزارو 800 گونه قارچ داریم که هزار گونه آن قارچ کلاهکدار است.
از این تعداد قارچ کلاهکدار، 50 گونه قارچ سمی داریم. بهگفته او در طول تاریخ ایران، چهار گونه قارچ کشنده و مرگبار شناسایی شده است و این قارچشناس موفق میشود در سال 2015، دو گونه قارچ کشنده جدید از خانواده فالوتوکسین به جهان معرفی کند. عامل مسمومیتهای اخیر هم این گونههای جدید هستند. به گفته آصف سه قارچ سمی عامل بروز مسمومیت در هموطنانمان شده است؛ دو گونه از این قارچها صرفا در فرد مسمومیت ایجاد میکنند و کشنده نیستند، اما یک گونه به اسم «لپیوتا برونئو اینکارناتا» قارچی سمی است که مسمومیت کبدی ایجاد میکند.
این قارچ، سمی تولید میکند که بسته به سن و جنس، حداکثر در 12 ساعت، منجر به آلودهشدن کبد و سرانجام مرگ میشود. مصرفکنندگان این قارچ در ابتدا علائمی شبیه مسمومیت دارند که پس از مراجعه به پزشک با درمان ساده راهی منزل میشوند، اما شش ساعت بعد سم قارچ به کبد میرسد و منجر به ازکارافتادن کبد و مرگ میشود.
کارشناس بهداشت محیط و حرفهای دانشگاه علوم پزشکی کردستان نیز پیش از این با اشاره به اینکه سم قارچ سمی به هیچ عنوان از بین نمیرود، اظهار كرد: شستن، پختن و سرخکردن قارچهای سمی تأثیری در ازبینبردن سم آن ندارد. وی با اعلام اینکه بیش از 50 نوع گونه قارچ در منطقه کردستان وجود دارد که بخش قابلتوجهی از آن سمی است، افزود: تشخیص سمیبودن این دست از قارچها، تنها در لابراتوارهای آزمایشگاهی و توسط متخصصان گیاهشناسی امکانپذیر است. وی با تأکید بر عدم مصرف قارچهای وحشی موجود در طبیعت و غیرپرورشی، تصریح کرد: بهدلیل تشابه ظاهری قارچهای سمی با قارچهای غیرسمی و خوراکی، تنها راه پیشگیری از مسمومیت با قارچ، خودداری از مصرف قارچهای رويیده در طبیعت و فلهایاست.