تارنمای خبری بوستون گلوب روز جمعه در گزارشی از لابی سنگین «جان کری» وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در هفتههای گذشته برای تداوم پایبندی کشورها به برجام و حفظ این توافق خبر داد.
در این گزارش آمده است که کری ماه گذشته در همین رابطه با «فرانک والتر اشتاینمایر» رئیس جمهوری آلمان دیدار و رایزنی کرده است. وی همچنین با «فدریکا موگرینی» مقام ارشد اتحادیه اروپا گفت و گوی تلفنی داشته و در پاریس و نیویورک به دیدار «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه رفته است.
بوستون گلوب مدعی است که او همچنین دو هفته پیش با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران هم در نیویورک دیدار و با او درخصوص برجام رایزنی کرده است.
در صورت صحت این خبر، این دومین بار در ماههای اخیر است که کری و ظریف که نقش اساسی در شکلگیری برجام داشتند، گفت وگو کرده اند.
پیش از این «بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران دیدار ظریف و کری که در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ آلمان انجام شده بود را تایید کرده و گفته بود که چنین دیدارهایی، در چهارچوب دیپلماسی فعال و همه جانبه و به عنوان بخشی از سیاست ها و رایزنی برای تامین حداکثری منافع ملی صورت می گیرد.
بوستون گلوب درخصوص دیگر تلاشهای وزیر امورخارجه پیشین آمریکا برای حفظ برجام مینویسد، وی در این رابطه در هفتههای گذشته دهها تماس تلفنی با نمایندگان کنگره این کشور از جمله «پل رایان» رئیس مجلس نمایندگان داشته است.
این رسانه ادامه میدهد: کری اقدامات خود را با جمعی از مشاوران ارشدش در دوران وزارت امور خارجه هماهنگ میکند. این گروه که «دیپلماسی کارآمد است» نام گرفته، شورایی مشورتی دارد که اعضایی همچون «وندی شرمن» مذاکره کننده ارشد توافق هستهای با ایران، «جان فاینر» رئیس پیشین کارکنان وزارت امور خارجه آمریکا و «جنیفر ساکی» سخنگوی پیشین این وزارتخانه را شامل میشود.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: این گروه برای حفظ برجام معتقد به لزوم تمرکز فعالیتها روی اروپاییها، اسرائیلیها و کارشناسان غیرحزبی است. کری یکی از نشانههای موفقیت خود را نامه 25 آوریل (پنج اردیبهشت) 26 مقام ارشد نظامی و امنیتی اسرائیلی خطاب به آمریکا برای پایبندی آن به برجام میداند.
بوستون گلوب با اشاره به فعالیتهای کری در عرصه داخلی برای متقاعد کردن مقامهای آمریکایی به پایبندی به برجام می نویسد: وی اخیرا صبحانهای کاری با اعضای مجلس نمایندگان و سنای آمریکا برای پاسخگویی به سوالهای آنها (درخصوص برجام) و تاکید بر این موضوع داشت که چگونه اروپا درصورت خروج ترامپ از این توافق، امکان حفظ آن را خواهد داشت.
این رسانه با اشاره به سکوت خبری فعلی درخصوص فعالیتهای اخیر این وزیر امورخارجه پیشین آمریکا ادامه می دهد: او و متحدانش معتقدند که دفاع عمومی چهرههای برجسته حزب دمکرات از برجام، نتیجه معکوس خواهد داشت و ترامپ را هر چه بیشتر به خروج از این توافق تحریک خواهد کرد.
رئیس جمهوری آمریکا مطابق قانون مصوب کنگره این کشور تا تاریخ 12 مه (22 اردیبهشت) فرصت دارد تا در رابطه با تداوم تعلیق تحریم ها علیه ایران تصمیم گیری کند.
وی این اقدام را منوط به تحقق خواسته های گزافی همچون محدود کردن برنامه دفاع موشکی ایران و دائمی کردن محدودیتهای اعمال شده بر برنامه هسته ای کشورمان دانسته است.
کری سه شنبه گذشته در صفحه توئیتر خود درخصوص هرگونه اقدام نسنجیده احتمالی دولت آمریکا هشدار داد و خروج از توافق را موجب بازگشت واشنگتن به موقعیت یک دهه پیش خود دانسته بود.
تلاش مستمر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و متحدان داخلی و خارجی وی برای لغو یا مذاکره مجدد در مورد توافق هسته ای با ایران به نظر می رسد در همسویی با امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه با موفقیت همراه بوده است.