arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۹۴۹۳۴
تاریخ انتشار: ۳۴ : ۱۴ - ۰۳ اسفند ۱۳۹۶

الجیبر: توافق هسته‌ای برای تغیر رفتار ایران کافی نیست

وزیر امور خارجه عربستان سعودی در سخنانی در پارلمان اروپا دوباره ایران را به دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه متهم کرد و گفت، توافق هسته‌ای با ایران ضعیف است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

وزیر امور خارجه عربستان سعودی در سخنانی در پارلمان اروپا دوباره ایران را به دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه متهم کرد و گفت، توافق هسته‌ای با ایران ضعیف است.

به گزارش  فارس، «عادل الجبیر» وزیر امور خارجه عربستان سعودی، امروز پنجشنبه در پارلمان اروپا حاضر شد و در خصوص مسائل مختلف منطقه اظهارنظر کرد.

این سخنان به شکل زنده از شبکه العربیه منتشر شد. او بعد از اینکه گفت، عربستان حمایت خود از عراق را بعد از داعش برای بازسازی و آغاز زندگی جدید ادامه می‌دهد، ایران را به دخالت در امور منطقه متهم کرد و گفت که ایران از شبه نظامیان حوثی حمایت می‌کند و در امور منطقه از جمله امور فلسطین دخالت می‌کند.

الجبیر در پاسخ به سوالی درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت: ما ملاحظاتی درباره توافق هسته‌ای ایران داریم. این شرط که ایران اجازه غنی‌سازی دارد، مسئله‌ای خطرناک است و ایران می‌تواند... سلاح اتمی بسازد. این توافق ضعیف است و باید شامل نقاط غیراعلامی هم بشود.. زیرا برخی مکان‌هایی که ایران برای برنامه هسته‌ای استفاده می‌کند، مخفی است و روشن نیست.

وزیر خارجه عربستان ادامه داد که «این توافق برای تغییر رفتار ایران کافی نیست... ما به ایران می‌گوییم که بس است و انقلاب تمام شده است».

عادل الجبیر در خصوص یمن نیز گفت که «کمک‌های بشردوستانه وارد یمن می‌شود... ما دنبال ادامه فشار بر حوثی‌ها و ادامه فشار نظامی و اقتصادی هستیم».

وزیر خارجه عربستان مدعی شد که «حوثی ها حق ندارند بر یمن حاکم شوند و بر کشور مسلط باشند... توان آنها برای خرید سلاح کم شده».

در خصوص سوریه نیز عادل الجبیر مدعی شد که کشورش معتقد است که راهکار باید سیاسی باشد و قانون اساسی جدیدی نوشته شود و درگیری‌ها نیز متوقف شود. او گفت که که روسیه باید دولت سوریه را متقاعد به توقف جنگ بکند.

 

الجبیر در پاسخ به سوالی درباره «ابتکار صلح خاورمیانه» [صلح اعراب با رژیم صهیونیستی] گفت، نزاع با اسرائیل، قدیمی‌ترین نزاع است. در سال 2002 شاه عربستان طرح ابتکار صلح عربی را مطرح کرد. در سال 2005 چارچوب این طرح تعیین شد... فلسطینی‌ها این طرح را قبول کردند اما اسرائیل گفت، نقاط مثبتی در آن است اما درباره آن مذاکره نکرده است.

وزیر خارجه سعودی افزود که «مسئله این است که چگونه طرفین از خط پایان عبور کنند. ما معتقدیم که بهترین راه، ترسیم کاملی از مسئله مقابل طرفین است. مسائلی مثل شهرکسازی، آوارگان و مرزها هست که باید بررسی شود... پیشنهاد ما بسته کاملی است که شامل همه مسائل مهمی است که باید بحث شود. ما باید واکنش دوستانمان در آمریکا، دولت ترامپ و دوستانمان در اروپا را ببینیم.. ما با دولت آمریکا در حال پیشبرد روند صلح هستیم».

عادل الجبیر در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص لیبی گفت که کشورش صرفا از «ژنرال حفتر» حمایت نمیکند بلکه از همه لیبیایی‌ها حمایت می‌کند... من در خصوص رسیدن تروریسم به ساحل غربی (آفریقا) با شما موافقم و این مسئله باید مورد توجه قرار بگیرد.

الجبیر در پاسخ به سوالی دیگر در خصوص مسائل داخلی عربستان و بازداشت افراد معترض و آزادی آنان و اصلاحات در این کشور گفت که «حقوق انسان از حق زندگی... آغاز می‌شود. همچنین این مسئله شامل دستگاه قضا هم میشود که مسئله‌ای حاکمیتی هست مثل آلمان بلژیک و هلند. ما از قوانین حاکمیتی شما انتقادی نمیکنیم. شما هم به حاکمیت ما احترام بگذارید. آمریکا حکم اعدام دارد و ما هم داریم. اروپا ندارد و ما به این احترام می‌گذاریم. دادگاه‌هایی که درباره مسائل تروریسم تشکیل می‌شود ادله و شواهد دارد... اینها مسائل تخصصی است و من نمی‌توانم توضیح بدم چگونه پولشویی میشود و چگونه این کار را می‌کنند. وقتی که کسی از تروریسم حمایت می‌کند ما با ادله با او برخورد می‌کنیم.

در خصوص رائف البدوی و دیگران باید بگویم که دادگاه درباره او تصمیم می‌گیرد و من نمی‌توانم در خصوص او تصمیمی بگیرم... مسئله مسئله احترام به دادگاه‌هاست... آیا شنیده‌اید که عربستان از زندانی شدن کسی در آلمان انتقاد کند؟ ما دخالت در امور دیگران را رد می‌کنیم.

وزیر خارجه عربستان در پاسخ به سوالی دیگر درباره ایران گفت «ما مشکلی با مردم ایران نداریم... تمدنی دیرین دارند.. اما رژیم آن رژیمی خطرناک است... ایران به توسعه داخلی خود توجهی نمی‌کند.. پولی که از طریق توافق هسته‌ای به دست آورد در دیگر نقاط مثل سوریه و یمن و بحرین هزینه کرده است و جسارت آن روزانه بیشتر می‌شود. از من درباره سیاست [عربستان و] اروپا سوال کردید. باید این را شما بگویید... مردم ایران میدانند که همه دنیا در کنارشان ایستاده و هر چه انزوای ایران بیشتر شود، صداهای عاقلانه در ایران بیشتر شنیده خواهد شد... ما دست دوستی و کمک به سوی ایران از زمان انقلاب [امام] خمینی [ره] دراز کردیم اما امروز به آنها میگوییم که بس است و نوبت شما تمام شده است... ».

 

وزیر سعودی می‌گوید، حملات به غیرنظامی‌های یمن صحت ندارد

الجبیر در پاسخ به چندین سوال دیگر از جمله درباره بهترین راه تعامل با ایران، قطر، بحرین، مسائل داخلی عربستان گفت که «اهداف ما در یمن نظامی است و درصدها اعلام شده از غیرنظامی‌ها صحت ندارد. در هر اتفاقی که غیرنظامی ها هدف قرار بگیرند، تحقیقات می‌کنیم. اینکه بیش از 90 درصد حملات به غیرنظامی‌هاست اصلا درست نیست».

در حالی که یمنی‌ها میگویند عربستان در توافق آتش‌بس دنبال تسلیم کامل نیروهای یمنی است، عادل الجبیر ادعا کرد که «درباره آتش‌بس ما سه بار تلاش کردیم، اما آنها عقب می‌روند و جلو می‌آیند. در کویت هم در حال توافق بودیم. جان کری اصلاحاتی در طرح کویت ایجاد کرد اما حوثی‌ها بخصوص درباره ترتیب گام‌ها توافق نکردند... ما قبول نمی‌کنیم که گروهی افراطی که با ایران ایران و حزب‌الله تعامل دارد، بر یمن مسلط شود. اینها نزدیک یکی از مهمترین تنگه‌های دنیا تنگه باب المندب است.

عربستان و بوسنی

مسئله موضع عربستان در بوسنی و هرزگوین که گروههای سلفی و افراطی در آن هستند،‌ باید بگویم که ما با تروریسم مخالفیم. حمایت مالی از آنان و توقف آن نیازمند پیگیری این پولهاست. ذهنیت بخش مشکل مسئله است که [باید اصلاح شود]... وقتی در بوسنی جنگ شد، مسلمانان کشته شدند و با آنان مثل حیوان رفتار شد. هیچ کس به آنان کمک نکرد. در عربستان و ترکیه و جهان اسلام خشم زیادی بود. جمعیت‌های خیریه عربستان و دیگر کشورهای به آنجا رفتند و کمک کردند و در کنار این جنایات وحشیانه علیه مسلمانان ایستادند... ما بعدا دریافتیم که بیشتر این جمعیت‌هایی که به آنجا رفتند، افراطی بودند و آنها را تفکیک کردیم. عربستان جمعیت‌ها را شناسایی کرده.. مسئله‌ای که هست اینکه میراثی از این مسئله [بوسنی] در اذهان مردم باقی مانده که تروریسم را به عربستان مرتبط می‌کنند. به دوستانم در اروپا گفتم که اگر کسی در حال تحریک [افکار عمومی] است او را تبعید کنید و تدابیر سختگیرانه‌ای علیه هر کسی که سخنان تحریک‌آمیز میزند، اتخاذ کنید... .

عربستان خواهان تغییر در قطر است

الجبیر در خصوص سوالی درباره اینکه آیا شما خواستار تغییر در قطر هستید، به صراحت گفت که «بله ما خواستار برخی تغییرات در این کشور هستیم».

قوانین عربستان درباره زنان در حال تسهیل است

وزیر سعودی در خصوص محدودیت‌ها و آزادی دینی در عربستان نیز گفت که «باید بگویم که ما هیچ مسیحی در عربستان را محدود نکرده‌ایم... ما از شما و دستگاه قضای شما [اروپایی‌ها] آموخته‌ایم و تسامح را یاد گرفته‌ایم.. قوانینی که درباره زن است در حال تسهیل‌سازی است مثل سفر زن با وجود یک محرم او یا حضور زن در مراسم‌ها. ما دنبال تساوی حقوق زنان و مردان هستیم... اولین آیه‌ای که بر رسول [خدا -ص-] نازل شد، این بود که "بخوان".. پیامبر با زنانش به مسجد می‌رفت پس روح دین اسلام روحیه تسامح است.. این، اسلامی است که میخواهیم در عربستان به آن بازگردیم.. ».

نظرات بینندگان