جوایز سی و سومین دوره جشنواره موسیقی فجر در مراسم اختتامیه این رویداد هنری به برگزیدگان اهدا شد.
مراسم اختتامیه سی و سومین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر به مدیریت حمیدرضا نوربخش ساعت 19.30 شنبه 30 دی در تالار وحدت آغاز شد. جشنوارهای که از 20 دی آغاز و 29 دی تمام شد و حاشیه کم نداشت.
در مراسم اختتامیه که با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمجتبی حسینی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام مازنی، محمدعلی ابطحی، علیاکبر صفیپور، علیرضا قربانی، مظفر شفیعی، هوشنگ کامکار، محمد سریر، فاضل جمشیدی، محمدحسین ایمانی خوشخو، میلاد کیایی، کارن کیهانی، مهدی یراحی، رضا شایسته، احسان تارخ، داود گنجه ای، حسین علیشاپور، احسان عبدی پور، میلاد درخشانی، محسن رجب پور، محمدرضا چراغعلی، ناصر ایزدی، پوریا اخواص ، وحید تاج و... در حال برگزاری است جوایز برگزیدگان جایزه باربد اهدا میشود.
اجرای سالار عقیلی و ارکستر ملی
در ابتدای این مراسم در کلیپی کوتاه آن چه در طول جشنواره سی و سوم گذشت به صورت تیتروار مرور شد و همچنین اولین قسمت مراسم اجرای ارکستر ملی به رهبری فریدون شهبازیان و خوانندگی سالار عقیلی بود.
قدردانی از وزیر ارشاد
عباس سجادی که اجرای مراسم را بر عهده داشت از حضار خواست وزیر فرهنگ و ارشاد را به خاطر موضع گیری در مورد موسیقی بانوان و حضور پررنگش در جشنواره موسیقی فجر تشویق کنند.
گزارش حمیدرضا نوربخش از جشنواره سی و سوم
نخستین سخنران این مراسم حمیدرضا نوربخش بود. او ضمن خیرمقدم به وزیر و نمایندگان مجلس شورای اسلامی از آن ها که به گفته او به خانه خودشان آمده بودند تشکر کرد.
او ادامه داد: «گزارش مشروح جشنواره را در تصاویری که به صورت کلیپ ارائه شد دیدید و شرح تفصیلی آن نیز در کتابچه ای که آماده شده و در اختیارتان هست مطالعه کنید.»
او ادامه داد: «از دوره جشنواره سی و یکم به بعد میزان فروش بلیت اجراهای غیر پاپ جهشی قابل توجه پیدا کرد به گونه ای که فروش موسیقی نواحی، سنتی و کلاسیک به سطح موسیقی پاپ رسید در حالی که در دوره های قبل بخش پاپ بیش از 80 درصد درآمد را به خود اختصاص می داد.»
او گفت:«نکته بعد بازنگری در روند داوری هاست به گونه ای که به سمت بالندگی حرکت کند. لازم می دانم از برادر ارزشمندم علی مرادخانی یاد کنم. مخاطبان جشنواره با استقبال گرم خود از جایزه باربد نشان دادند که این روند را به خوبی رصد می کنند. نکته بعد اشاره و تاکیدی است بر این نکته که جشنواره فجر آیینه تمام نمای فعالیت های همه اهالی موسیقی در طول سال است و همه هنرمندان باید در آن سهیم باشند. چه در حوزه اجرا و چه در بخش مشاوره. جشنواره فجر فقط با نگاه علمی به بررسی آثار پرداخته و اقبال مخاطب شرط لازم برای انتخاب اجراها بوده هرچند که شرط کافی نبوده و نیست.»
نوربخش گفت: «نکته آخر این که شریفترین هنرمندان در حوزه موسیقی فعالیت دارند و در برابر مشکلاتی که از فرط تکرار بیان دوباره شان لزومی ندارد و از جمله آن ها لغو کنسرت ها، آزادی فعالیت زنان در حوره موسیقی در سراسر کشور، مسئله کپی رایت، رونق بخشیدن به صنعت نشر و از همه مهمتر روشن شدن تکلیف سیاستگذاری های حوزه موسیقی در تمام کشور. به نظر می رسد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در این زمینه گام هایی بلندتر در راستای همکاری با دیگر نهادها بردارد. »
بعد از صحبت های نوربخش لوکا چیارلا از کشور ایتالیا روی صحنه آمد و به اجرای تک نوازی ویولون پرداخت. او در طول سی و سومین جشنواره موسیقز فجر هم اجرا داشت.
اهدای جوایز
سجادی اعلام کرد هدای جوایز در سه بخش انجام خواهد شد و پس از آن در کلیپی کوتاه هیئت 25 نفره داوران و نامزدهای جایزه باربد مرور شدند.
از میان تمام داورانی که عباس سجادی نامشان را خواند تنها وارطان ساهاکیان در سالن حضور داشت. او در کنار هوشنگ کامکار، محمد سریر و ایرج راد که به صورت افتخاری روی صحنه رفتند قرار گرفت.
ابتدا نامزدهای آهنگسازی موسیقی کلاسیک معرفی شدند که شامل کارن کیهانی، علیرضا مشایخی و سهیل شیرنگی بودند و ایرج راد با باز کردن پاکت اعلام کرد لوح تقدیر در این بخش تعلق می گیرد به پریسا پیرزاده. پیرزاده پیش از این اعلام کرده بود که از حضور در جایزه باربد به عنوان نامزد انصراف داده است. علیرضا مشایخی و کارن کیهانی نیز مشترکا جایزه این بخش را دریافت کردند که مشایخی در مراسم حضور نداشت.
نامزدهای آهنگسازی موسیقی بی کلام ایرانی، علی قمصری، رابعه زند و میلاد درخشانی بودند. در این بخش لوح تقدیر به احسان ذبیح فر تعلق گرفت. جایزه باربد در این بخش به میلاد درخشانی تعلق گرفت. علی قمصری و رابعه زند پیش تر از حضور در جایزه باربد به عنوان نامزد انصراف داده بودند.
نامزدهای آهنگسازی موسیقی باکلام ایرانی، سامان صمیمی، کاوه صالحی و پیمان سلطانی بودند. جایزه باربد در این بخش به کاوه صالحی تعلق گرفت.
نامزدهای خوانندگی موسیقی باکلام ایرانی، علیرضا قربانی، پوریا اخواص و وحید تاج بودند و جایزه باربد به علیرضا قربانی برای آلبوم فروغ تعلق گرفت.
علیرضا قربانی پس از دریافت جایزه در صحبت های کوتاهی گفت: «سپاسگزارم از هئیت داوران. واقعیت این است که در هنر و ارزیابی هنر جایزه و رتبه بندی در اولویت چندم قرار خواهد گرفت و نه در اولویت اول. همه دوستانی که جایزه می گیرند، با حفظ احترام بدانند که اتفاق چندان مهمی نیست و آن ها که جایزه نمی گیرند اندوهگین نباشند. »
اجرای موسیقی نواحی
در ادامه گروه سازینه متشکل از کسانی چون خالو قنبر راستگو, پیشکسوت موسیقی نواحی و احسان عبدی پور, نوازنده جوان سرنا از لرستان به سرپرستی پیمان بزرگ نیا روی صحنه آمدند و به اجرای موسیقی نواحی پرداختند.
صالحی: موسیقی ایرانی نوایی از ایرانیت ماست
عباس سجادی از سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت الاسلام مازنی، ذوالقدر و قاضی زادههاشمی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس، مجتبی حسینی معاون امور هنری و فرزاد طالبی، مدیرکل دفتر موسیقی دعوت کرد تا برای تقدیر از ابراهیم قادری، پیشکسوت موسیقی کردستان روی صحنه بروند.
نفر بعدی که مورد تقدیر قرار گرفت فرج علیپور، پیشکسوت موسیقی لرستان بود.
سیدعباس صالحی در صحبت های کوتاهی گفت: «موسیقی ایرانی نوایی از ایرانیت ماست. در فراز و فرود تاریخ، ایران با موسیقی و نواهای موسیقایی به حیات خود ادامه داده است. کمتر موسیقی دان ایرانی داریم یا هیچ نداریم که از مام وطن و برای ایران ننواخته باشد. بزرگان ایرانی از فردوسی و خیام و حافظ و سعدی که مفاخر ایرانند با نوا و آهنگ موسیقی ایران جاودانه شده اند و ما صدها و هزاران بیت از این بزرگان را با نوای موسیقی ایرانی شنیده ایم و در جان فرو برده ایم.»
او ادامه داد: «موسیقی ایرانی همچنین نوایی و نمادی از مقاومت است. موسیقی ایرانی، ساز موسیقی ایرانی با کوک جان مردم این سرزمین همراه بوده است. با ناخوشی آن ها نواخته است. در روزهای سختی همگام مردم بوده استو در ایام انقلاب اسلامی شعر و شعار و موسیقی و مردم با هم درآمیختند و ده ها قطعه از دل مردم برآمد و بر جان مردم نشست. در ایام دفاع مقدس در هشت ساله ی عسرت و سختی و درد و رنج این موسیقی ایرانی بود که در این دوره پر حوادث و پر فراز و فرود حوادث را با خود مقطع بندی می کرد. فتح خرمشهر با موسیقی جائودانه «خجسته باد این پیروزی» به یاد می آید و ده ها حادثه دیگر با صدها قطعه دیگر.»
وزیر فرهنگ گفت: «همان طور که جغرافیای مان محل بروز و ظهور چهار فصل است و زیباست، موسیقی هر منطقه نیز حال و هوای خود را دارد. موسیقی ایرانی که در شرق جهان زیسته، نمایه ای از عرفان و معنویت شرقی است و عرفان و معنویت شرقی با موسیقی ایرانی پیوندی عمیق دارد. اگر موسیقی ایرانی را این گونه می شناسیم ایرانیت، نماد مقاومت و قومیت و ملیت باید قدر موسیقی ایرانی را در دیپلماسی فرهنگی بدانیم. موسیقی ایرانی می تواند نشان دهنده هویت ما و فرهنگ مان باشد. »
او گفت: «جشنواره موسیقی فجر فرصتی است برای حضور نسل های متوالی موسیقی از تجربه پیشکسوتان تا خلاقیت جوانان. فرصتی برای گونه های متنوع موسیقی ایرانی و جهانی.این فرصت را باید تقویت کرد. جشنواره را فرصتی برای انسجام، همدلی و همراهی اصحاب موسیقی قراتر داد. در آغاز راه جشنواره موسیقی سی و چهارم از تمامی اهالی این موسیقی پر طنین می خواهیم که از قوت ها بگوئیند تا بر آن بیفزاییم و از ضعف ها بگویند تا برطرف شان کگنیم و سی و چهارمین جشنوارع موسیقی فجر را پرفروغ تر کنیم.»