arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۸۳۹۲۹
تاریخ انتشار: ۲۸ : ۱۲ - ۲۷ آذر ۱۳۹۶

درمان پوکی استخوان با کمک نانوذرات

محققان ایرانی با استفاده از مواد زیست‌سازگار موفق به ساخت آزمایشگاهی نانوداروی هوشمندی برای درمان پوکی استخوان شدند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال با استفاده از مواد زیست‌سازگار موفق به ساخت آزمایشگاهی نانوداروی هوشمندی برای درمان پوکی استخوان شدند؛ به کمک این روش می‌توان سرعت، زمان و مکان آزادسازی دارو را تحت کنترل در آورد و اثرات جانبی داروهای شیمیایی را که مکرر توسط بیماران مصرف می‌شود، به حداقل رساند.

به گزارش ایسنا، بیماری‌های عضلانی اسکلتی یکی از عمده‌ترین مشکلات سلامتی در دنیا است. در این گروه از بیماری‌ها، بر اساس شیوع و بار ناشی از آن، بیماری‌های پوکی استخوان، کمردرد و استئوآرتروز شیوع بیشتری دارد. پوکی استخوان یا استئوپروز (Osteoprosis) شایع‌ترین بیماری متابولیکی استخوان است. در این بیماری تراکم استخوان کاهش یافته و تخریب استخوانی شدیدتر از حالت طبیعی رخ می‌دهد. شمار پوکی استخوان در جهان به بیش از دو میلیارد نفر رسیده است. این درحالی است که ایران در شیوع شکایات روماتیسمی بالاترین رقم در منطقه آسیا را دارد و حدود ٧٠ درصد زنان و ٥٠ درصد مردان نیز به نوعی دچار پوکی استخوان یا استئوپروز هستند.

سحر بهزادی، کارشناس ارشد شیمی آلی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال با اشاره به اینکه قرص‌های ضد پوکی استخوانی عوارض بالایی دارند، هدف این طرح را درمان سریع‌تر و بهتر پوکی استخوان خواند و گفت: تحقیقات ما بر پایه‌ ایجاد نانوحامل‌های هوشمند قرار گرفت. بدین منظور از نانو ذراتی با پوسته نشاسته/سلولز و هسته آلژینات به عنوان نانوحامل دارو استفاده شد. در گروهی از این نانوذرات داروی صنعتی کلسی تونین و در گروه دیگر عصاره‌ گیاه تاج خروس و در گروه سوم ادغام دو داروی کلسی‌تونین و عصاره گیاه تاج خروس را کپسوله کردیم.

به گفته‌ بهزادی، طبق نتایج حاصل شده، داروی گیاهی، حتی عملکرد بهتری نسبت به داروی صنعتی داشته است. البته همچنین ادغام دو داروی گیاهی و صنعتی نیز به مراتب عملکرد بالاتر و مؤثرتری از خود نشان داده است.

این محقق در مقایسه‌ نانوداروی هوشمند طراحی شده با نمونه‌های سنتی توضیح داد: با سیستم‌های دارورسانی سنتی عملاً هیچ کنترلی بر روی زمان، سرعت و مکان آزادسازی دارو وجود ندارد. علاوه بر این، غلظت دارو مرتباً در خون دارای نوساناتی بصورت دره و پیک خواهد بود و ممکن است از دامنه درمانی فراتر برود و یا کارایی کمتر و عوارض جانبی بیشتر را موجب شود. اما با سیستم دارورسانی طراحی شده قادرخواهیم بود سه حوزه‌ زمان، مکان و سرعت آزادسازی دارو را تحت کنترل در آورده و تعیین کنیم.

وی تصریح کرد: نتایج این طرح می‌تواند برای درمان پوکی استخوان بدون عوارض دارویی، به عنوان روش درمان هوشمند و هدفمند شده، در صنعت پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.

بهزادی یادآور شد: در این طرح از آزمون‌های مختلفی نظیرتصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی از نانوذرات SEM، بررسی انتشار و رهایش داروها در مایع بدن شبیه‌سازی شده SBF، بررسی آماری نتایج و بهینه سازی PH و غلظت و نهایتاً آزمون کشت سلولی (in vitro) بهره گرفته شده است.

نتایج این تحقیقات که حاصل همکاری دکتر اکبر اسماعیلی عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال و سحر بهزادی کارشناس ارشد شیمی آلی از این دانشگاه است، در مجله‌ Colloids and Surfaces B: Biointerfaces با ضریب تأثیر 4/152 منتشر شده است.

نظرات بینندگان