بعید است اهل کافه گردی هم نباشید و این نام به گوشتان نخورده باشد؛ کافهای که به واسطه فیلمها و سریال های تاریخی و حتی برخی کتابها و ترانهها، نامش از دیرباز با گوش ایرانیان آشناست اما کمتر کسی میدانست مالکش کیست. داستانی ناگفته از این کافه ثبت ملی شده که به تازگی خیلی بر سر زبانها افتاده، چون خبر میرسید برای فروشش مزایده گذاشتهاند!
«کافه نادری»؛ بعید است اهل کافه گردی هم نباشید و این نام به گوشتان نخورده باشد؛ کافهای که به واسطه فیلمها و سریال های تاریخی و حتی برخی کتابها و ترانهها، نامش از دیرباز با گوش ایرانیان آشناست، ولیکمتر کسی میدانست مالکش کیست. داستانی ناگفته از این کافه ثبت ملی شده که به تازگی خیلی بر سر زبانها افتاده، چون خبر میرسید برای فروشش مزایده گذاشته شده و دیر نیست، بخشی از هویتش دستخوش تغییراتی اساسی و بنیادین شود.
ماجرا از یک مزایده شروع شد؛ مزایدهای که بانی آن ستاد فرمان امام(ره) و آگهی اش در روزنامههای کثیرالانتشار منتشر شده بود و حکایت از آن داشت که مالک این کافه یا بخشی از آن، ستاد فرمان امام(ره) است. مالکیتی که احتمالا حکایت از تصرف این ملک پس از انقلاب اسلامی دارد و متأسفانه با انتشار این آگهی مزایده، به همراه آن گزاره های ناخوشایندی به افکار عمومی شلیک شد.
صحبت درباره حاشیه هایی است که ظاهرا برخی مسئولان از آن آگاهی ندارند؛ حاشیه هایی که پیوند خوردن آن با نام ستاد فرمان امام(ره)، بی آنکه توضیح داده شود، قصد مسئولان این ستاد از مزایده و محل صرف عواید ناشی از فروش این ملک چیست، کم لطفی آشکار در حق بنیانگذار انقلاب اسلامی است که فرمانش در نام این ستاد خاص حک شده.
متن آگهی این بود: «شش دانگ یک قطعه زمین که با وضع موجود و به صورت قطعی واگذار میگردد، ضمناً زمین موصوف جزو حیاط هتل نادری بوده و اعمال ید مالکانه به عهده خریدار میباشد/ متراژ عرصه ۴۷۵/۵ مترمربع / پهنه S۱۲۳(عملکرد در مقیاس منطقه) با حداکثر ۶ طبقه و ۳۴۰ درصد تراکم ساختمانی مجاز / رقم ۲۱میلیارد و ۶۰۰میلیون ریال.»
داستانی تلخ که با واکنش افکار عمومی به این مزایده، بر تلخیهایش افزوده شد، زیرا شایعهای شکل گرفت که حکایت از دیوارکشی در این حیاط و جدا کردنش از ملک کافه نادری داشت. ملکی که تمام و کمال و به همراه این حیاط به ثبت ملی رسیده و در فهرست بناهایی قرار گرفته که باید از هرگونه دخل و تصرفی مصون بماند اما مالک آن، بی توجه به این بایدها، قصد فروشش را داشته و حتی برای این کار، هماهنگی های لازم را هم انجام نداده است. این را مسئولان شهرداری منطقه مطرح کردند که برخی گمان میکردند برای فروش حیاط کافه و دیوارکشی در آن، با ایشان هماهنگی و مجوزهای لازم از ایشان دریافت شده است.
ادعایی که موجب شد مدیران شهرداری این منطقه از گشت زنی شبانه روز پیرامون این کافه برای ممانعت از دیوارکشی در آن خبر بدهند و بگویند: «قطعا اگر کوچکترین اقدامی صورت بپذیرد به شدت با مالک برخورد خواهد شد.» سخنانی از جنس تهدید و البته با نیت پیشگیری که به سرعت در سطوح بالاتر نیز انعکاس یافت.
از جمله بازدید ساعاتی پیش مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران از هتل و کافه نادری و انتشار این خبر به نقل از وی همراه شد که هیچ گونه عملیات عمرانی در ضلع جنوبی، شرقی یا غربی هتل نادری صورت نپذیرفته است؛ بازدیدی که سه روز پس از اظهار نظر مدیر مرکز اطلاعرسانی و ارتباطات ستاد اجرایی فرمان امام (ره) مبنی بر خروج این ملک از فهرست مزایده های این ستاد تا زمان تعیین تکلیف موضوعات اختلافی درباره این ملک و کافه صورت میگرفت.
گزارهای که به خوبی نشان میدهد چقدر حاشیه های شکل گرفته در خصوص این ملک، جدی بوده و تا چه اندازه نگرانیها عمیق شده است. نگرانیهایی که موجب شده معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هم به ماجرا واکنش نشان داده و بگوید: «وضعیت کافه نادری را پیگیری میکنیم، مهم این است که یکپارچگی آن از دست نرود، این قضیه کاملا روشن است که حیاط و ساختمان کافه با یکدیگر هستند و به عنوان یک اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاند.»
حکایت اثر ثبت ملی شدهای با کمتر از صد سال قدمت که در قلب پایتخت واقع است و روزانه حال و روزش را عده پرشماری رصد میکنند، نه میراثهایی گرانسنگ که سن و سال برخیشان از این اعداد و ارقام خارج است و در جایی دور از دید عموم در معرض خطراتی بسیار جدی تر از فروش قرار دارند و گاه حتی ماهانه هم گشت زنی نمیشوند؛ وضعیت دردناک میراثهای کهن سرزمینی که شعار رونق اقتصادش به کمک گردشگری از زبان بسیاری از مسئولانش جدا نمیشود!