براساس بررسیهای انجام شده، تاکنون ۱۰ بنای تاریخی در استانهای کرمانشاه و ایلام در اثر زلزله یکشنبهشب در غرب کشور آسیب دیدند، اگرچه آسیبها قابل جبران هستند.
به گزارش انتخاب، جلیل بالایی، مدیر ادارهکل میراث فرهنگی استان کرمانشاه در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه حدود پنج اثر تاریخی بر اثر زلزله یکشنبهشب در این استان آسیب دیدهاند، بیان کرد: با این وجود خوشبختانه آسیبها به اندازهای نبوده که امکان مرمت و ساماندهی وجود نداشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه پس از بروز زلزله سرکشی و ایجاد محدودیت برای بناهای تاریخی استان کرمانشاه توسط این اداره کل آغاز شده، گفت: از صبح امروز (دوشنبه) نیز با ایجاد ستاد بحران در استان کرمانشاه، تیم کارشناسی برای برآورد آسیبهای وارده به مناطق مختلف استان رهسپار شدهاند که خوشبختانه تا کنون اعلام شده است، خسارات قابل جبران هستند.
وی کاروانسرای شاهعباسی، عمارت خسرو و چارقاپی در قصر شیرین و قلعه یزدگرد در شهرستان دالاهو و زیج منیژه در سرپل ذهاب را پنج بنای تاریخی در سطح استان دانست که بر اثر زلزله آسیب دیدند.
او همچنین با تأکید بر اینکه همهی بناهای تاریخی در سطح استان به زودی بررسی کامل میشوند و نتیجه نهایی اعلام میشود، گفت: این بناها قطعا قابل مرمت هستند.
پیمان نعمتی، مدیر دو مجموعه تاریخی بیستون و طاق بستان کرمانشاه نیز در گفتوگو با ایسنا تأکید کرد: این دو مجموعه به طور کامل آسیبشناسی شدهاند و خوشبختانه هیچ مشکلی برای آنها به وجود نیامده است. اما هنوز از وضعیت محور ساسانی در سرپل ذهاب خبری در اختیار نداریم.
موزهی درهشهر ترک خورد
عبدالمالک شنبهزاده، مدیر اداره کل میراث فرهنگی استان ایلام نیز در گفتوگو با ایسنا از ایجاد ستاد بحران در استان خبر داد و گفت: تیمهای بررسی در نقاط مختلف شهرستانها در حال بررسی اوضاع هستند و با توجه به پراکنده بودن نقاط هنوز برای اعلام نتیجه نهایی زود است،باید بررسی های بیشتر انجام شود.
او موزه باستانشناسی «درهشهر» را یکی از بناهایی اعلام کرد که دچار ترکخوردگی شدید شده به اندازهای که بخشی از فضای موزه نیز دچار فرورفتگی شده و گفت: اما خوشبختانه ویترینها و آثار درون این موزه هیچ آسیبی ندیدهاند و مسئولان موزه با بررسی شرایط موجود، اقدامات اولیه را برای حفاظت و نگهداری از آثار انجام دادهاند.
وی همچنین با بیان اینکه موزه «فلاحتی» در شهر ایلام، وضعیتی مشابه موزه باستان شناسی درهشهر پیدا کرده است، افزود: تقریبا دیوارها دچار ترک خوردگیهای شدید شدهاند، همچنین «کاخ والی» در شهرستان کرداول نیز دچار آسیب شده است.
«شنبهزاده» با بیان اینکه بر اثر اعلام کارشناسان استان تا کنون، بیشترین آسیبها ترک خوردگی بناهای تاریخی بوده است، تاکید کرد: تیمهای یگان حفاظت و کارشناسان میراثفرهنگی ادارهکل برای بررسی میزان تخریب آثار تاریخی به مناطق مختلف استان اعزام شدهاند و بعد از اطلاع از میزان خسارات وارده اقدامات اولیه برای جلوگیری از آسیب بیشتر آثار تاریخی انجام میشود.
وی با تأکید بر اینکه آسیبهای وارد شده به بناهای تاریخی در استان ایلام بیشتر ترکخوردگی دیوارههاست، گفت: ساختمان اداره میراث فرهنگی کرداول آسیبهایی دیده است، به اندازهای که در حال حاضر امکان استقرار در این بنای تاریخی وجود ندارد.
همچنین براساس اعلام سایت خبری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری زلزله در غرب کشور، به بناهای تاریخی روی گسل زلزله، آسیبی وارد نکرده است.