العرب نوشت: رئیس جمهور فرانسه، امانوئل مکرون می داند برای داشتن حضوری محوری در منطقه خاورمیانه لازم است در این مرحله از تلاش برای جمع بین امور متناقضی که شکاف زیادی بین آنها ایجاد شده است، دست برداشته و اجازه دهد مرحله منطقه ای تازه ای آغاز شود که عربستان سعودی در قلب آن قرار دارد.
به گزارش «انتخاب»، این نشریه در ادامه آورده است: فرانسه که شرکتهای بزرگ آن قصد بازپس گیری جایگاه قبلی خود در بازار ایران را دارند، می بایست انعکاس گزینه های خود در خصوص منافع سیاسی اش در منطقه را مشخص کند.
گزینه های ابر قدرتها که به دنبال همراهی با تحولات منطقه هستند، تنها در ترسیم شکل روابطشان با خلیج فارس یا ایران نمود می یابد و نمی توانند در آن واحد با هر دو طرف مرتبط باشند.
به گفته یک دیپلمات غربی، اکنون فصل انتخاب است، نه زمان نشست روی دیواری در بینابین دو طرف و استفاده از فرصتهایی که از دو جهت فراهم می شود.
تحلیلگران در پایتخت فرانسه توجه زیادی به سفر مکرون به عربستان و دیدار وی با بن سلمان داشتند. براساس گزارش منابع اروپایی، درست است که رئیس جمهور فرانسه نظریه خود در مورد ضرورت صحبت با تمام قدرتهای تاثیرگذار در منطقه را تکرار کرده، اما زمان آن رسیده است که دولتهای بزرگ جهان نیز موضع خود در مورد مسائل مهم منطقه را اعلام کنند و تنها به ایفای نقش وساطت و نزدیک کردن نظرات به یکدیگر اکتفا نکنند.
طی سفر مکرون به امارات، اندیشکده های استراتژیک پاریس، متوجه وخامت اوضاع منطقه خاورمیانه شدند؛ شرایطی که دخالت بین المللی سریع را می طلبد؛ به همین دلیل، مکرون به ریاض سفر کرد.
رئیس جمهور فرانسه در ابوظبی و ریاض از عزم جدی این دو برای مقابله با نفوذ ایرانی در منطقه مطلع شده و اظهار داشت: مواضع بسیار شدیدی را علیه ایران شنیدم که با عقیده ام سازگار نیست و به نظر من همکاری با عربستان سعودی برای حفظ استقرار منطقه، امری اساسی است.
برخی از همراهان مکرون در سفر خلیج فارس فاش کردند که مسئولان امارات و عربستان، وی را متوجه خطر ادعایی ایران در خاورمیانه و علیه دولتهای خلیج فارس نموده و اعلام کردند که این دولتها در برابر اقدامات ایران دست بسته نیستند.
مجامع دیپلماتیک غربی در پاریس، تحول چشم گیری را در موضع فرانسه نسبت به ایران ملاحظه کردند؛ تا آنجا که رئیس جمهور فرانسه که همواره از تمسک خود به توافق هسته ای با ایران سخن می گفت، اعلام کرد این توافق دیگر کفایت نمی کند و لازم است تعدیلهایی در آن وارد شده و اقداماتی برای مهار نفوذ ایران در منطقه اتخاذ شود.
این موضع جدید فرانسه، رویگردانی مستقیم اروپا از توافق هسته ای را نشان می دهد، همانطور که از موضع اروپا در این باره پرده بر می دارد که توسط مکرون در ابوظبی بیان شده و مبتنی بر نزدیکی بین بروکسل و واشنگتن برای مقابله با ایران به طور کلی است. اما این به معنای کناره گیری کامل اروپایی ها از توافق هسته ای نیست.
مکرون در مقابله با مجله امریکایی تایم که روز پنجشنبه منتشر شد، گفت: ایران تبدیل به کره شمالی تازه ای در منطقه می شود، در صورتی که ایالات متحده به کلی از توافق هسته ای با ایران کناره گیری کند.
به گفته ی منابع در خلیج فارس، موضع مکرون همبستگی با عربستان سعودی در محکومیت تعرض موشک بالستیک حوثی ها از یمن به سمت ریاض است و انتقال سریع رئیس جمهور فرانسه به عربستان، بیانگر عزم قاطع وی در برخورد با اقدامات ایران درباره عربستان سعودی، از طریق شبه نظامیان یمنی است.
این منابع از هماهنگی موضع مکرون با عربستان سعودی در مورد مساله حزب الله و تهدید لبنان و لبنانی ها خبر دادند.
به گزارش منابع نزدیک وزارت خارجه فرانسه، شنیده های مکرون در خلیج (فارس) تعیین کننده تحولی در موضع تمام کشورهای اروپایی خواهد بود و احتمال متشنج تر شدن اوضاع در منطقه و تبدیل آن به یک مقابله مستقیم، تهدید برای امنیت تمام جهان و بویژه اروپاست.
خبرگزاری رویترز گزارش داد ایران امروز یکشنبه درخواست امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه را برای مذاکره در خصوص موشکهای بالستیک تهران رد کرد.