پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: آمریکا به دنبال راهی است که هزینه عقیم کردن برجام را به گردن ایران بیاندازد، در حالی که ایران واکنش لازم را به صورت هوشمندانه انجام خواهد داد.
علیاکبر صالحی در برنامه «نگاه یک» سیما گفت: آمریکا گفته است که برجام از نظر دولت جدید این کشور غیر قابل اجرا است. آمریکا تلاش میکند با هزینه ایران برجام را عقیم کند.
در ادامه، این پرسش مطرح شد که «ایران با آمریکا وارد مذاکره شده است و محدودیتهایی را پذیرفته تا امتیازهایی را بگیرد و این یک اصل بود چون ما به دنبال اهداف و امتیازهایی هستیم ولی روندی آمریکا طی میکند این تصور را ایجاد میکند که دیگر نفع ایران از برجام تداوم نخواهد داشت. پاسخ ایران در صورت ادامه این مسیر از سوی آمریکاییها چه خواهد بود؟» که صالحی در پاسخ گفت: هیات نظارت بر برجام به طور دائم از طریق وزارت امور خارجه رفتار طرف مقابل را رصد میکند.
وی ادامه داد: این هیأت هر از چندگاهی جلسهای را تشکیل داده تا از اتفاقاتی که افتاده و مواضعی که گرفته شده است ارزیابیهای لازم را ارائه کند و همچنین متناسب با این موارد تصمیمات لازم را اتخاذ میکند. بنابراین ما سناریوهای مختلفی را در ارتباط با برگشتپذیری پیشبینی کردهایم. این سناریوها متعدد هستند زیرا باید ببینیم طرف مقابل چه قدمی را برمیدارد و چه اقدامی میکند، ما هم متناسب با آن عمل خواهیم کرد. البته تصمیمات دیگر در حد سازمان انرژی اتمی نیست بلکه تصمیمات در حد هیات نظارت بر برجام و مسئولان ارشد نظام است و آنها پس از آنکه ارزیابی و تحلیل کردند، قطعا تصمیم مقتضی در زمان مناسب خواهند گرفت.
در فوردو میتوانیم ظرف چهار روز به تولید ۲۰ درصد برسیم
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به برنامههای ایران درخصوص کنار گذاشتن برجام از سوی آمریکا گفت: ما میتوانیم همینقدر اطمینان بدهیم که این آمادگی در ابعاد مختلف وجود دارد؛ مثلا من گفتهام که در فوردو که دوستان به مزاح میگویند که آنجا یک زمین فوتبال و بسکتبال شده است، میتوانیم تولید ۲۰ درصد را آغاز کنیم. در نطنز پنج هزار و ۶۰ ماشین کار میکند و در فوردو ما در عرض چهار روز میتوانیم دو زنجیره را که حدود ۳۲۰ ماشین میشود سریعاً به کار بیندازیم و در عرض یک الی دو هفته دو زنجیره دیگر را به آن اضافه کرده و ۲۰ درصد را تولید کنیم.
صالحی تاکید کرد: خود فوردو یک پیام دارد و طرف مقابل میفهمد که معنی آن چیست. از نظر فنی چهار روز پیام دارد و آنها میفهمند که معنیاش چیست. البته ابعاد آن قابل بیان نیست، اینها بلوف نیست ما امیدواریم این پیام را بگیرد و تصورش این نباشد که اینها یک بلوف است و بعد خودشان و دیگران را به زحمت نیندازند. امیدواریم که برجام از استحکام لازم برخوردار باشد.
معاون رئیسجمهور در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با اینکه شما گفتید که برجام نقض شده است؛ این تفاوت همان نقض فاحش و غیرفاحش است که ما هنوز اقدام متقابل را صورت ندادهایم؟ خاطرنشان کرد: بله این نقض فاحش تشخیصش به عهده یک فرد نیست و نیاز به رصد و تحلیل دقیق دارد. یک بحث حقوقی است. بحث آسانی نیست که ما همه رفتارها را به صورت یکباره مورد تعیین و تکلیف قرار دهیم. باید افرادی که متولی هستند همچنین هیات نظارت بر برجام نهایتاً نظر نهایی را درخصوص این موضوع بدهند.
حدود شش هزار سانتریفیوژ داریم
وی در پاسخ به پرسشی درباره رآکتور آب سنگین اراک نیز گفت: رآکتور آب سنگین در حال حاضر خوب جلو میرود. رآکتور آب سنگین در برجام یک استثنا است، تنها استثنایی که اگر برجام به هم بخورد و همه چیز به حالت سابق بازگردد طبق مصوبه ۲۲۳۱ رآکتور آب سنگین اراک کار خود را با همکاری کارگروهی که تعیین شده است، پیش میبرد. رآکتور اراک به هم نخواهد خورد و کار خود را پیش خواهد برد.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به اینکه بازگشتپذیری ما درخصوص سانتریفیوژها به چه صورت خواهد بود و آیا امکان دارد تعداد آنها را اعلام کنید؟ اظهار کرد: در حال حاضر ما حدود شش هزار سانتریفیوژ داریم ولی اجازه بدهید که خیلی وارد جزئیات نشویم. طرف مقابل خودش میفهمد.
درخصوص رآکتور اراک عقب نیستیم بلکه تا حدی جلو هم هستیم
صالحی در رابطه با اینکه بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک در چه مرحلهای است؟ گفت: خوشبختانه رآکتور آب سنگین اراک بعد از اینکه برجام عملیاتی شد طراحی مفهومی آن را انجام داده و به تایید کارگروه رسید. متولی کار ما هستیم و یکی از خواستههای ما این بود که طراحی، محاسبات و غیره توسط خودمان انجام شود. این کارگروه که متشکل از چین و آمریکا است مسائل را از نظر فنی و تکنیکی بررسی کرده و مشکلات را به ما اعلام میکند. آنها مهر تایید را میزنند که نوعی سرتیفیکیشن کار علمی است.
طراحی مفهومی در حال حاضر تایید شده، طراحی پایه تمام و ارسال شده است. چینیها هم مهر تاییدشان را زدند اما الان کارشناسان ما نظرات چینیها را مرور میکنند این هم تمام شده است و ما در حال حاضر وارد طراحی جزئیات شدهایم یعنی ما درخصوص رآکتور اراک نهتنها عقب نیستیم بلکه از نظر زمانی تا حدی جلو هم هستیم.
وی ادامه داد: به امید خدا بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک به خوبی پیش میرود. درخصوص بحث سوخت رآکتور هم مذاکرات خوبی انجام شده است. رآکتور آب سنگین اراک مدرن با کارایی بسیار بالا نسبت به طراحی سابقش خواهد شد و به امید خدا کارها به نحو احسن جلو میرود و نسبت به برنامهریزیمان هم جلو هستیم و یک شرکت عظیمی نزدیک به ۹۰۰ مهندس در حال حاضر شبانهروز کار میکنند و برنامه رآکتور اراک را به زیبایی جلو میبرند. به امید خدا اگر تا ۴ سال آینده این طرح تکمیل و رآکتور راهاندازی شود دستاورد بزرگی برای ایران خواهد بود زیرا طراحیای را انجام داده است که مورد تایید مراجع بینالمللی بوده و دارای تایید و استاندارد بینالمللی است که میتواند بعدا وارد عرصه ارائه، پیشنهاد ساخت رآکتور تحقیقاتی به کشورهای دیگر باشیم.
چرا آب سنگین ایران در عمان نگهداری میشود؟
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به اینکه آیا آب سنگین تولید شده ایران در عمان نگهداری میشود؟ افزود: الان ما حدود ۲۰ تن آب سنگین در عمان داریم. بنابر درخواست خرید چند شرکت اروپایی که اخیرا از سوی آمریکاییها تحت فشار قرار گرفته بودند (همه این موارد در برجام آمده است که نباید کاری کنند که برجام را تضعیف کنند یکی از کارها همین است) این شرکتها قبلا نامه نوشتند که ما آب سنگین میخواهیم ولی وقتی که کارها و اقدامات لازم در این خصوص انجام شد دیدیم که کمی با سستی در این زمینه عمل میکنند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا آب سنگین ما در عمان نگهداری میشود؟ تصریح کرد: حدود ۲۰ تن آب سنگین در عمان نگهداری میکنیم که متعلق به ایران است مثل یک بندر آزاد سولهای را گرفتهایم. اوایلی که قرار بود برجام عملیاتی شود آمریکاییها و روسها اعلام کرده بودند که میخواهند از ایران آب سنگین بخرند. فکر میکنم که میزان خرید آنها حدود ۳۰ و ۴۰ تن بود. آمریکاییها اصرار داشتند که این آب سنگین را از امارات تحویل بگیرند. ما قبول نکردیم. عمان را پیشنهاد کردیم و آب سنگین را از این کشور به آمریکاییها تحویل دادیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که میزان آب سنگینی که در عمان وجود دارد سفارش آمریکاییها است که تحویل نگرفتهاند یا روسها؟ نیز گفت: قرار بود چند شرکت اروپایی از این آب سنگین بخرند که البته میزان آن بیش از آن چیزی است که امروز در عمان داریم. ما آب سنگین را در عمان آماده کرده بودیم. همچنان در این خصوص در حال مذاکره هستیم. آنها گاهی سست و گاهی جدی هستند. این یکی از مواردی است که آمریکاییها باید مواظب باشند که به تفصیر خودشان خیلی مغرور نشوند. مساله آب سنگین در برجام خیلی واضح نوشته شده است.