پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : روزنامه فرامنطقهای «رای الیوم» در سرمقاله امروز خود با عنوان «چرا این روزها بگو مگوی بین نصرالله و سبهان بالا گرفته است» تاکید کرد که عربستان به دنبال شکست در یمن و سوریه با جنگ اقتصادی و چه بسا رویارویی نظامی به دنبال عقده گشایی از جبهه مقاومت است.
در این یادداشت آمده است: آنهایی که سریال مشاجره لفظی بین سید «حسن نصرالله»، رهبر مقاومت اسلامی در لبنان و «ثامر السبهان»، وزیر مشاور عربستان در امور منطقه خلیج فارس و همچنین قضیه احضار فوری «سعد الحریری»، نخست وزیر لبنان و مهمترین مهره سعودیها در لبنان را پی گرفته باشند به خوبی و در وهله نخست درک میکنند که فصل جدیدی از درگیری بین عربستان و ایران طی روزهای آتی در بیروت شروع میشود و اشکال متعدد سیاسی، اقتصادی و رسانه ای خواهد گرفت.
به نوشته رای الیوم سبهان از آنجایی که زمانی دیپلمات سفارت عربستان در بیروت بوده لبنان را به خوبی میشناسد و از همین رو اتهامهای شدیدی به حزب الله نخست در شبکه اجتماعی توئیتر و سپس در گفتوگو با شبکه تلویزوینی «ام تی وی» متعلق به حزب «نیروهای لبنانی» وارد کرد و در آن واژههایی غیر دیپلماتیک بکار گرفت نظیر اینکه حزب الله را حزب شیطان و حزب شبه نظامی تروریست خواند و خواهان شکستن شاخههای آن در داخل و خارج لبنان شده و آن را متهم کرد که به سفارش ایران علیه عربستان وارد جنگ شده است.
این روزنامه ادامه داد: حساسترین بخش از اظهارات سبهان آنجاست که خواهان اخراج حزب الله و وزرای آن از دولت لبنان میشود و میگوید که در غیر این صورت لبنان بهای سنگینی برای آن میدهد و در همین حال همه آنهایی را که از لحاظ سیاسی، اقتصادی یا رسانهای با حزبالله همکاری میکنند تهدید به مجازات میکند.
در پی بالا گرفتن تهدیدهای سعودیها سعد الحریری نخست وزیر لبنان فورا به ریاض احضار شد این مرد در پاسخ به خواسته عربستان تردیدی به خود راه نداده و با لغو همه برنامههای کاری خود عازم ریاض شد گویی که او به تعبیر برخی نویسندگان لبنانی یک کارمند دولت سعودی است، مسالهای که به اعتقاد آنها توهین به همه لبنان و نه تنها شخص سعد الحریری بوده است.
رأی الیوم میافزاید: اینجا دو سوال اساسی مطرح میشود که به جوابی منطقی نیاز دارد
نخست اینکه چرا در برهه کنونی عربستان غیرمنتظره و با لحن تندی به حزب الله میتازد دوم اینکه عربستان ممکن است که چه اقداماتی علیه حزب الله لبنان انجام دهد و آیا اوضاع تا تقابل نظامی پیش خواهد رفت؟
در مورد پاسخ سوال اول میتوان گفت که تشدید تنشهای بین عربستان و حزب الله ارتباط مستقیمی به تشدید تنشهای آمریکا علیه ایران دارد آن هم از زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا طی سخنرانی خود در برابر کنگره توافق هستهای ایران را تایید نکرد در همین حال تشدید هجمه عربستان علیه حزب الله با تحولات جنگ در یمن هم مرتبط است بخصوص درگیریهایی که بین الحوثیها با ارتش عربستان در مرزهای جنوبی این کشور جریان دارد.
به اعتقاد رای الیوم، سبهان در اظهارات خود به آخرین نکته اشاره کرد هنگامی که در صفحه توئیتر خود گفت: شبه نظامیان حزب الله به سفارش ایران کشورهای ما در خلیج فارس را هدف میگیرند و لبنان اسیر آنها شده است.
روند درگیریها در یمن و در مرزهای عربستان و یمن به نفع عربستان پیش نمیرود به گونهای که جریان انصار الله حملات نظامی خود را شدت بخشیده و شهرهای جیزان و نجران در جنوب عربستان را با موشکهای بالستیک هدف گرفته و به گفته آنها به اهداف مد نظر اصابت کرده است بدون اینکه این موشکها توسط سامانه پدافند هوایی مجهز به موشکهای پاتریوت سرنگون شود.
حکومت سعودی حزب الله را متهم به آموزش نیروهای انصارالله و تجهیز آنها با موشکهای ایرانی کرده است علاوه بر اینکه سید «محمد عبدالسلام»، سخنگوی جریان الحوثی چند روز پیش در گفتوگو با شبکه الجزیره تهدید کرد که ابوظبی و دیگر شهرها در عمق خاک عربستان را موشک باران میکند و چه بسا از همین رو سبهان در اظهارات خود گفت که حزب الله کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را به سفارش ایران تهدید میکند.
عربستان سعودی نزدیکترین متحد آمریکا در خاورمیانه میتواند کارهای زیادی علیه حزب الله و متحدانش انجام بدهد و بالاگرفتن تنشهای آن با حزب الله میتواند اشکال متعددی داشته باشد که پیامدهای منفی بر لبنان و بخصوص در زمینههای اقتصادی و مالی برجا خواهد گذاشت و احتمال کشیده شدن اوضاع به درگیریهای نظامی هم بعید به نظر نمیرسد.
نصرالله نسبت به این تنشها هوشیار است و شنبه گذشته اعلام کرد که عربستان میداند که به تنهایی قدرت رویارویی با حزب الله را ندارد و به یک ائتلاف بین المللی نیاز دارد و حزب الله بزرگتر از آن است که سبهان با یک ائتلاف بومی به مقابله با آن بپردازد.
رای الیوم ادامه داد: ما نمی دانیم سران سعودی چه دستوراتی به حریری در جریان دیدار وی با محمد بن سلمان ولی عهد عربستان دادند اما بعید نیست که خواهان خروج وی از کابینه یا حذف نمایندگان حزب الله از کابینه شده باشند به گونهای که بحرانی در دولت لبنان ایجاد کند.
این روزنامه تاکید کرد: حریری چاره ای جز پیاده کردن دستور عربستان ندارد و این به معنای فروپاشی توافقی است که به بازگشت وی به حکومت لبنان و رئیس جمهور شدن میشل عون منجر شد.
رای الیوم آورده است: سید حسن نصر الله تحولاتی بزرگتر از بحران در کابینه لبنان را پیش بینی کرده و اینکه شاید در آینده شاهد رویارویی بزرگ بین لبنان و رژیم اشغالگر اسرائیل باشیم از همین روست که وی از یهودیان اسرائیل خواست از فلسطین گریخته و به مناطقی که از انجا آمده بودند بازگردند والا هیزم جنگ آتی خواهند شد.
این روزنامه افزود: سبهان سر خود حرف نمی زند و مطمئنا گفته هایش به سفارش مقامات بالاتر سعودی بوده و این مقامات ارشد هم ارتباط نزدیکی با کاخ سفید و دستگاه نظامی و امنیتی آن دارند به گونهای که در چارچوب ائتلاف بین ریاض-واشنگتن هیچ موضع گیری در این جبهه بدون هماهنگی و دستور از سوی این دستگاه ها اتخاذ نمیشود.
رای الیوم در پایان آورده است: اوضاع لبنان رو به وخامت است و نتایج این وخامت را در هفتههای آینده میبینیم.