arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۶۹۶۳۸
تاریخ انتشار: ۳۸ : ۱۶ - ۱۷ مهر ۱۳۹۶

عبدخدایی: اگر نظام پارلمانی بود احمدی‌نژاد برکنار می‌شد/ گستاخی ترامپ محصول نظام ریاستی است

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
تغییر نظام سیاسی از ریاستی به پارلمانی برنامه ای است که برخی از نمایندگان مجلس تلاش برای اجرایی شدن آن را کلید زده اند. هدف نهایی در چنین طرحی حذف انتخاب رییس جمهوری از سوی مردم است .

محمد مهدی عبدخدایی دبیرکل جمعیت فداییان اسلام در گفت و گو با ایرنا گفت: اگر نظام ما پارلمانی بود به راحتی احمدی نژاد را استیضاح و برکنار می کرد ولی چون ریاستی بود قدرت لازم را برای این کار نداشت.
 
وی افزود: نظام پارلمانی را برای کشور بهتر می دانم چرا که مسوولیت ها در آن مشخص است و قوه مقننه می تواند بر قوه مجریه اشراف داشته باشد. متاسفانه در حال حاضر مجلس به دشواری می تواند رییس جمهور را بازخواست و استیضاح کند ولی در نظام پارلمانی این کار سخت نخواهد بود.

*** نفت شمال و ارتش روسیه

وی با ذکر مطلبی تاریخی ادامه داد: در اواخر جنگ جهانی دوم در کنفرانس تهران چرچیل، روزولت و استالین توافق کردند به محض پیروزی متفقین ایران را ترک کنند. مدتی بعد انگلیس و آمریکا به قول خود عمل کردند اما روسیه زیر حرف خود زد و در قزوین ماند. محمد رضا پهلوی به ارتش دستور داد نیروهای روسی را از ایران بیرون کند، اما نیروهای نظامی روس مقاومت کردند و ارتش ایران هم زورش نمی رسید.
 
این فعال سیاسی اصولگرا تصریح کرد: برای بیرون انداختن روس ها، احمد قوام نخست وزیر وقت به شوروی رفته و شطرنج سیاسی را به خوبی بازی کرد. قوام به استالین گفت که اگر نظامیانت را از ایران خارج کنی پس از بازگشت به تهران امتیاز نفت شمال را به شوروی می دهم چرا که اکثریت مجلس ایران دست دموکراتهاست و من( قوام) می توانم آنها را برای تصویب این موضوع قانع کنم.
 
وی ادامه داد: استالین نیروهایش را خارج کرد اما قوام پس از بازگشت به خاطر همین موضوع توسط مجلس استیضاح و از نخست وزیری کنار گذاشته شد و امتیاز نفت شمال هم به شوروی داده نشد. به عبارتی نخست وزیر در نظام پارلمانی به راحتی توسط مجلس قابل عزل بود.

*** گستاخی ترامپ حاصل نظام ریاستی است

عبدخدایی اضافه کرد: نظام ما در دهه 60 پارلمانی بود و رییس جمهور مسوولیت زیادی نداشت و همه اختیارات در دست آقای موسوی بود. یادم هست همان موقع یکبار خدمت رییس جمهور وقت رسیده بودم ایشان گفتند سرم خیلی شلوغ است و تبدیل به یک ماشین امضا شده ام. به عبارتی همه کارهای اجرایی دست نخست وزیر بود.
 
وی گفت: برای مثال سیستم سیاسی آمریکا ریاست جمهوری ولی در انگلستان پارلمانی است. شاهدید که ترامپ هرچه می خواهد بگوید و می کند و در داخل آمریکا به سختی می توانند او را کنترل کنند. اما در انگلستان اگر نخست وزیر حرفهایی که ترامپ بر سرزبان می آورد یا اقداماتی که او انجام می دهد را مرتکب شود بلافاصله مجلس او را خواسته و اگر لازم بداند برکنارش می کند.
 
این فعال سیاسی اظهار کرد: اگر نظام ما پارلمانی بود به راحتی احمدی نژاد را استیضاح و برکنار می کرد ولی چون ریاستی بود قدرت لازم را برای این کار نداشت. در حالی که رییس قوه مجریه باید از مجلس حساب ببرد و همانطور که امام می گفت باید در راس امور باشد و با نظام پارلمانی این فکر ممکن تر می شود.

*** بنی صدر هیچ کاره بود

وی افزود: یکی از اختلافات بنی صدر با شهید رجایی این بود که بنی صدر عملا هیچکاره بود. بنی صدر رسما می گفت من کاره ای نیستم و همه امور دست نخست وزیر است. امام هم آقای رجایی را تایید می کرد.
 
عبدخدایی تاکید کرد: نباید به انتظار ایجاد احزاب قوی بنشینیم و بالاخره باید از یکجا شروع کنیم. به عبارتی ابتدا نظام پارلمانی را جایگزین ریاستی کنیم تا ناچار به سمت تشکیل احزاب قدرتمند برویم.
 
نظام پارلمانی برای کشور ما مفیدتر است
وی تصریح کرد: البته در وضعیت کنونی بعید می دانم مردم به تغییر نظام ریاستی رای دهند چرا که به سیستم ریاست جمهوری عادت کرده اند. مگر اینکه رسانه ها در این باره به مردم آگاهی دهند و مزایای نظام پارلمانی را برایشان بگویند.
نظرات بینندگان