وزیر ارتباطات ادامه داد: برخلاف آنچه مردم تصور می کنند همچنان در همان محله و منزل سابقم زندگی می کنم و اتفاقا جالب است بدانید چند شب پیش همسرم بیرون از منزل بودند و تماس گرفتند تا دنبالشان بروم که بنده با ماشین شخصی پی ایشان رفتم.
وی افزود: زمانی هم که در ترافیک بودم، فردی به قصد پرسیدن آدرسی نزدیک ماشین شد که شیشه را پایین آوردم و هنگام آدرس دادن به وی، با دقت نگاهم می کردند و گفتند شما وزیر هستید؟ که پاسخ دادم بله و برای ایشان خیلی تعجبی بود که چرا محافظ همراه بنده نیست.
آذری جهرمی با اشاره به اینکه به تقاضای این فرد در خیابان با وی عکس گرفتم، گفت: علی رغم اینکه به قوانین کشور احترام می گذارم اما دوست ندارم محافظ، مانعی بین من و مردم باشد؛ البته سعی می کنم در از طریق فضای مجازی و بدون واسطه نیز با مردم در ارتباط باشم.
وضعیت مان در دولت الکترونیک خوب نیست
وزیر جوان کابینه دوازدهم دولت درباره جایگاه ایران در شاخص IDI یا همان «توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات» عنوان کرد: در ارزیابی این شاخص معیارهای بسیاری نظیر قیمت، کیفیت، سرعت دسترسی به اطلاعات و... نقش دارند که در حال حاضر جایگاه کشورمان بین 90 تا 113 در این شاخص است.
آذری جهرمی با اشاره به شاخص EGDI که با عنوان شاخص جهانی توسعه دولت الکترونیک نیز شناخته می شود نیز گفت: در این شاخص وضعیت خوبی نداریم و رتبه مان بالای 120 است.
سرمایه گذاری هزار میلیارد تومانی صندوق توسعه ملی در ICT
وزیر ارتباطات ایران را یکی از بزرگترین بازارهای فناوری اطلاعات در منطقه خاورمیانه دانست و ابراز کرد: علاوه بر این نعمتهای خدادادی دیگری نظیر جمعیت متخصص، پژوهشگر و فارغ التحصیل دانشگاهی در این عرصه را داریم و براساس همین ظرفیتهاست که برنامه ششم توسعه تأکید کرده است «باید بازار فناوری اطلاعات کشور در طول اجرای این برنامه 5 برابر و بازار ارتباطات و بخش مخابراتی 2.5 برابر شود.»
وی تصریح کرد: طبیعتا برای تحقق این اهداف نیازمند مدیریت و همدلی هستیم تا نهایتا ایجاد 900 هزار شغل در سال که 100 هزار آن مربوط به حوزه ICT است، ممکن شود.
چگونگی سرمایه گذاری 3500 میلیارد تومانی بخش خصوصی در فناوری اطلاعات
وزیر ارتباطات با تأکید بر اینکه برای ایجاد این میزان شغل نیازمند سرمایه گذاری 20 هزار میلیارد تومانی در این حوزه هستیم که دولت از محل صندوق توسعه ملی هزار میلیارد تومان آن را متقبل می شود، گفت: بخش خصوصی هم توان تهیه 3500 میلیارد تومان دیگر را دارد و برای تأمین باقی سرمایه ها باید به سراغ سرمایه گذاری خارجی برویم.
آذری جهرمی درباره اینکه چطور بخش خصوصی می تواند 3500 میلیارد تومان سرمایه گذاری در این حوزه انجام دهد، گفت: قطعا در صورتی این مهم محقق می شود که موانع پیش پای آنها با همکاری دولت، برداشته شود؛ قطعا برای دستیابی به ظرفیت سرمایه گذاری مذکور باید بخش کسب وکارهای نوپای کشور رشد کند.
نیازمند نسخه جدیدی از قانون رفع موانع تولید برای استارتاپها هستیم
وی ادامه داد: امروز کسب وکارهای نوپای کشور با موانع کاری و قوانین دست وپاگیری مانند ثبت شرکتها، یافتن سرمایه گذار و حتی فرآیند اعلام انحلال مواجه هستند؛ لذا باید مدل خاصی تبیین کنیم و موانع مربوط به قانون مالکیت معنوی، بیمه و مالیات را برطرف کرده به سمت نسخه جدیدی از قانون رفع موانع تولید در حوزه کسب وکارهای نوپا برویم.
مقایسه ثروت آفرینی شبکه های اجتماعی با تبلیغات صداوسیما!
وزیر ICT درباره دیدگاهش نسبت به استفاده از شبکه های اجتماعی در کشور گفت: شبکه های اجتماعی بستر خوبی برای تولید ثروت در کشور هستند و برآورد ما به صورت مشخص در حوزه پیام رسانها این است که می توانند سالانه سه هزار میلیارد تومان برای جامعه خلق ثروت کنند؛ این در حالی است که شاید درآمد سالانه تبلیغات صداوسیما نهایتا 1300 میلیارد تومان می شود.
آذری جهرمی با بیان اینکه اغلب سوپر برندهای کشور به سمت تبلیغات از طریق صداوسیما، شرکتهای بزرگ به سمت تبلیغات محیطی و باقی به سمت تبلیغات در روزنامه ها می روند، گفت: در این میان سهم کسب وکارهای محلی و کوچک از تبلیغات چه می شود؟! طبیعی است که پیش از رشد و توسعه شبکه های اجتماعی از طریق بسترهای پیامکی انجام می شد که با مزاحمتهایی که برای مشترکان داشت اکنون به سمت شبکه های اجتماعی سرازیر شده است.
وی افزود: هرچند پیام رسانهای خارجی در حال حاضر فعالیتهای اقتصادی رسمی در کشور انجام نمی دهند ولی برای دستیابی به این ثروت باید شبکه های اجتماعی داخلی را توسعه دهیم؛ در یک ماه آینده روی استراتژی ها و کسانیکه دراین عرصه توانایی دارند کار خواهیم کرد تا کسانیکه ظرفیت دارند در این عرصه فعال شوند.
فضای مجازی نه وحشی است و نه سرکش
وزیر ارتباطات درباره دیدگاهش نسبت به «حاکمیت در فضای مجازی» اذعان کرد: فضای مجازی نه وحشی است که بخواهیم آن را مهار کنیم نه آنقدر سرکش است که بخواهیم آن را تحت کنترل درآوریم؛ اما باید در آن حاکمیت داشته باشیم.
وی افزود: مفهوم حاکمیت در فضای مجازی با چارچوب ادبیات سلطه متفاوت است؛ در چارچوب ادبیات کشورهای سلطه معمولا کشورهای سلطه گر برای گسترش حاکمیت کار خود، کارشان را با زور پیش میبرند اما حاکمیت در فضای مجازی با ارائه خدمات بیشتر صورت می گیرد.
آذری جهرمی خاطر نشان کرد: این تعریف «شاخص» ما است و خیلی از نیازهای روزمره ما از طریق خدمات داخلی پاسخ داده می شود همچون خبرخوانی، خدمات نظام بانکی و خدمات سلامت که کاملا روی بسترهای داخلی ارائه میشوند؛ اما حوزه هایی هم هست که حاکمیتی در آنها نداریم مثل موتور جستجو، ایمیل، سرویسهای ویدئویی یا شبکه های پیام رسان.
وزیر ارتباطات گفت: فضای مجازی ابزاری است که باید ببینیم چه میزان روی آن سوار هستیم؛ رسیدن ما به حداکثر میزان استفاده از این بستر می تواند به منزله مهار کردنش باشد.
چرا ایران جستجوگر و ایمیل بومی ندارد؟
وی درباره اینکه چرا در استفاده از ظرفیتهای موتور جستجو به سمت بومی سازی نرفتیم گفت: سرانه استفاده ما از موتور جستجو و ایمیل که نیاز به سرمایه گذاری کلان ملی دارد، مطلوب نیست و دلیل آن صرفا عدم سرمایه گذاری دولت نیست؛ موتور جستجو بازاری 500 میلیون نفری می خواهد و باید بتوانیم از کشورهای دیگر نیز بازار به دست آوریم.
آذری جهرمی خاطر نشان کرد: یکی دیگر از موضوعات نیز به لبه تکنولوژی بودن باز می گردد که علی رغم داشتن افراد متخصص داخل کشور اما دانش پایه ای در این موضوعات داخل کشور نداریم.
قانونی برای منع فعالیت ایرانیها در توییتر نداریم
وزیر ارتباطات درباره دلیل حضورش در شبکه توییتر علی رغم فیلتر بودن آن گفت: قانونی نداریم که فعالیت یک ایرانی در توییتر را محدود کند اما اجازه فعالیت این شبکه در ایران به واسطه تصمیم کارگروه فیلترینگ داده نشده است.
وی گفت: طبیعتا فیلترینگ این شبکه اجتماعی با تصمیم وزارت ارتباطات نبوده است و با مسئولیت کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه به دلیل اینکه گمان می کردند در شرایط خاصی این شبکه دنبال دخالت در امور داخلی کشورمان بود فیلتر شده است؛ علاوه بر این، امکان فیلتر کردن توسط دستور قضایی نیز وجود دارد.
آذری جهرمی با بیان اینکه دولت قبلا هم درخواست رفع فیلتر این شبکه را به کارگروه مذکور داده است، گفت: مقام قضایی هم نسبت به رفع فیلتر این شبکه اجتماعی در کشور موضع دارد و گفته است که اگر باتصمیم کارگروه مذکور رفع فیلتر شود با دستور قضایی بار دیگر آن را فیلتر خواهد کرد.
وزیر ICT با تأکید بر اینکه برای آزاد کردن فعالیت توییتر در ایران باید این مواضع حل و فصل شود و قطعا شورای عالی فضای مجازی در این زمینه نقش مؤثری خواهد داشت، ابراز کرد: با این حال توییتر درخواست داده که حاضر هستم درباره نوع و نحوه فعالیتم در ایران مذاکره کنم که این پیام مثبتی است.
چرا صداوسیما از ماهواره که استفاده آن ممنوع است، استفاده می کند؟!
آذری جهرمی درباره نحوه حضورش در این شبکه فیلتر شده گفت: طبق قانون دور زدن بسترهای مخابراتی کشور به واسطه فیلترشکن جرم است و منع شده است؛ اما از مدتی قبل بنده هم طبق آئین نامه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مانند خبرگزاریها درخواست دادم تا اینترنت بدون فیلتر داشته باشم.
وی تصریح کرد: همانطور که خبرنگاران خبرگزاریها از اینترنت بدون فیلتر استفاده می کنند بنده هم با توجه به جایگاه حقوقی ام از این شرایط استفاده می کنم.
وزیر ارتباطات با پافشاری مجری مبنی بر چرایی استفاده اش از این شبکه فیلتر شده عنوان کرد: نمی دانم دقیقا منظورتان چیست اما استفاده از ماهواره هم در ایران ممنوع است در حالیکه خیلیها از آن استفاده می کنند.
وی افزود: صداوسیما هم در حال حاضر از ماهواره استفاده می کند و حتی شبکه هایی روی آن ارائه کرده است و در این زمینه بحثی نیست.
وزیر ارتباطات گفت: قطعا اگر زمانی دسترسی من به اینترنت بدون فیلتر را محدود کنند، خلاف قانون عمل نخواهم کرد.