سرویس بین الملل «انتخاب»؛ سی ان ان نوشت: عربستان سعودی و امارات، متحدان سنی آمریکا کمپینی را با هدف منزوی کردن قطر هدایت میکنند. اتهام قطر چیست؟ دوحه از تروریست و گروه های فرقه گرا با هدف بی ثبات کردن منطقه حمایت میکند.
به گزارش «انتخاب»؛ همزمان اتفاقات پیچیده ای در جریان است. ترامپ روابطش را با عربستان گسترش داده و توییت کرده امیدوار است انزوای قطر آغازی بر پایان تروریسم خطرناک باشد. این درحالی است که بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا در منطقه در قطر است و این پایگاه سررشته حملات هوایی علیه داعش است.
در همین حین داعش مسئولیت حمله تروریستی در تهران را برعهده گرفته و ایران، عربستان را در پس این حملات می بیند.
همه این اتفاقات به نظر به یکدیگر وصلند و این ماجراها ختم می شود: درگیری بر سر تسلط بر منطقه، جنگ علیه تروریسیم و فرقه گرایی منجر به تعمیق بی اعتمادی میان ایران و عربستان.
واقعیت این است که برای ریاض و همپینانانش در شورای همکاری خلیج فارس ماندن در این وضعیت عجیب است چرا که دشمن واقعی آنها ایران است. اما خشم ریاض و تسری آن به امارات و اردن و مصر علیه سیاست خارجی مستقل قطر که شامل روابط حسنه این کشور با ایران نیز می شود به راحتی فروکش نمی کند.
قطر به طور کامل منزوی نشده است. ترکیه به سرعت تصمیم گرفته استقرار نیروهایش را در قطر افزایش دهد. این بخشی از توافق دوجانبه موجود بوده اما با این تحولات تقویت شده است.
چرا قطر باید بخواهد با ایران رابطه داشته باشد؟ دلیل آن گاز است. دو کشور میادین گازی مشترکی دارند که هر دو از آن بهره برداری میکنند.
سعودی ها و متحدانشان در امارات نیز قطر را به عنوان یک عنصر نا مطلوب خارج از قواعد می شناسند. این کشور با اخوان المسلمین روابط خوبی دارد و به گروه حماس پیشنهاد اقامت داده و از شبکه الجزیره برای اهداف خودش بهره برداری میکند.
امروز، رویارویی ها به واسطه درگیری های سوریه بیشتر شده است.
ظهور داعش و نقش برجسته ایران در عراق و سوریه توازن قدرت در منطقه را بازتعریف کرده است. محمود همام سرلشکر اردن اخیرا گفته ایران سعی داشته کمربند زمینی ای را بین قلمرو خوش و لبنان در سراسر منطقه عراق و سوریه ایجاد کند .
هفته گذشته نیروهای حامی ایران، شهر باج که تحت کنترل داعش بود را در عراق تصرف کردند و در سمت دیگر با کمک سوریه سعی کردند به پایگاه آمریکا در تنف حمله کنند.
در این میان خبرگزاری قطر اظهاراتی را از امیر قطر منتشر کرده که در این اظهارات او به شدت از ایران حمایت میکند و میگوید دشمنی با ایران به عنوان یک قدرتم نطقه عاقلانه نیست.
اما بخشی از پاسخ احتمالا در نیم کره دیگر زمین یعنی در واشنگتن جست و جو می شود. سعودی ها از دولت اوباما خوششان نمی آمد و به آنها اعتماد نداشتند. به ویژه بعد از روابط خوب این دولت با مبارک در مصر و سپس توافق هسته ای با ایران. این احساس وجود داشت که آمریکا به دنبال استقلال انرژی است و کمتر به خلیج فارس اهمیت می دهد.
نسل جوان تر ریاض سیاست خارجی تهاجمی تری را در پیش گرفت و این شامل انزوای قطر نیز می شد.
از نظر برخی تحلیل گران سفر اخیر ترامپ به عربستان تنها منجر به جسارت سعودی مقابل تهران و دوحه شد. به گفته یک تحلیلگر مجله فارین افیرز، استقبال ترامپ از جریان تندرو در عربستان سیگنال هایی را برای تهران فرستاد که میگفت آمریکا به تغییرات در ایران علاقه ای ندارد و انتخاب مجدد حسن روحانی برای آنها مهم نیست.
ترامپ در ریاض ایران را منشا بی ثباتی منطقه خواند. حال به حادثه تروریستی اخیر در تهران نگاه کنیم. داعش مسئولیت ترور را پذیرفته است و ایران انگشت اتهام به سمت عربستان نشانه رفته است و الان تنش ها بازهم بیشتر از قبل شده است.