arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۱۶۱۲
تاریخ انتشار: ۰۷ : ۱۲ - ۲۴ تير ۱۳۹۰

شركت هاي خدمات خانگي؛ مردم احتياط كنيد

روزنامه جام جم نوشت: كارشناسان نسبت به احتمال ورود مجرمان سابقه دار با مدارك جعلي به خانه هاي شهروندان هشدار مي دهند
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
روزنامه جام جم نوشت: كارشناسان نسبت به احتمال ورود مجرمان سابقه دار با مدارك جعلي به خانه هاي شهروندان هشدار مي دهند

يك روز پرستار خانه، همسر صيغه اي مرد خانه از آب درمي آيد، روز ديگر نظافتچي چكي چند ميليوني را به سرقت مي برد، چند روز بعد خبر مي رسد كه پرستاري، سالمندي را بيهوش كرده و اموالش را دزديده است، اما اين يكي قابل مقايسه با آن كه فرزند خانواده را ربوده است، نيست و....

    به جز آگهي هاي شركت هاي خدماتي كه وعده اعزام نظافتچي يا پرستار كودك و سالمند را مي دهند، احتمالاگاهي در صفحات حوادث هم چشمتان مي خورد به اخبار پرستارنماها يا نظافتچي نما هايي كه با سوء استفاده از نبود ناظري دقيق بر عملكردشان و بي توجهي به اعتماد كارفرماهايشان مرتكب جرم شده اند.

    مثل هر صنف ديگري كه ممكن است كساني با هدف ارتكاب بزه وارد آن شوند و در پناه نام آن، به جان و مال مردم تجاوز كنند، گاهي نيز ممكن است نيروهاي كاري كه به عنوان نظافتچي يا پرستار سالمند يا كودك به خانه هاي مردم مي روند، بزهكاراني باشند كه در پوششي كذايي و با هويتي جعلي وارد زندگي شما شده باشند و در انتظار بزنگاهي مناسب كمين كرده باشند.
    آيا شما يك غريبه را كه اصرار دارد وارد خانه تان شود به خانه راه مي دهيد؟ مسلما نه! اما اگر قرار باشد اين غريبه در ازاي ارائه خدماتي در منزلتان از سوي يك شركت به شما معرفي شده باشد، او را با قلبي مطمئن مي پذيريد، در حالي كه نمي دانيد گزينش پرستارهاي سالمند و كودك يا نظافتچي ها از طرف شركت هاي خدماتي در كشور ما، تابع قاعده و قانون خاصي نيست.

    «جام جم» براي اثبات اين قضيه با چند شركت خدماتي كه آگهي استخدام پرستار سالمند، كودك و نظافتچي داده بودند به عنوان متقاضي كار تماس گرفت.

    نكته جالب اينجاست كه مدارك لازم براي ارائه به اين شركت ها با هم كاملافرق دارد، به طوري كه گروهي از اين شركت ها صرفا شناسنامه، گروهي ضامن معتبر همراه شناسنامه و سفته و گروهي فقط كارت ملي مي خواهند، علاوه بر اين، گروهي از اين شركت ها رضايتنامه همسر را نيز در صورت متاهل بودن طلب مي كنند و گروهي ديگر معتقدند نيازي به آن نيست، اما هيچ يك از اين شركت ها تقاضاي ارائه گواهي عدم سوء پيشينه از ما نكردند، آنها حتي از ما درباره تخصص هايمان براي نگهداري از سالمندان يا كودكان نپرسيدند و اين ثابت مي كند مهارت و بخصوص سوابق گذشته يك نيروي كار در اين شركت ها از اهميتي برخوردار نيست.
   
    بزهكار؟ شايد

    اگر بشود حتي از نابلد بودن يك نظافتچي يا پرستار گذشت كرد، مجرم بودن او مساله اي نيست كه بشود از آن گذشت يا ناديده اش گرفت. سرهنگ رضا غني لو، رئيس مركز اطلاع رساني و ارتباطات ناجا در گفت وگو با «جام جم» درباره اين كه چقدر احتمال دارد غريبه اي كه از سوي شركتي خدماتي وارد حريم خصوصي ما مي شود بزهكار باشد، مي گويد: همان طور كه امكان دارد مدرك ليسانس كسي كه ادعاي تحصيلكرده بودن دارد جعلي باشد، همان طور كه فردي با پروانه جعلي ادعاي پزشكي كند، گاهي هم احتمال دارد بزهكاري خودش را به عنوان پرستار يا نظافتچي معرفي كند، اما چنين حوادثي از فراواني كمي در سطح جامعه برخوردارند.

    او تاكيد مي كند، بيشتر كساني كه به عنوان پرستار يا نظافتچي به خانه هاي مردم مي روند، انسان هاي شريفي هستند كه به رغم مشكلات مالي نخواسته اند مرتكب اعمالي همچون تكدي گري و كلاهبرداري شوند و سراغ شغلي شرافتمندانه اما دشوار رفته اند به گونه اي كه حتي گاه از سوي شركت هاي كارفرما مورد سوء استفاده قرار مي گيرند.
   
    ناظري وجود ندارد

    گروهي از شركت هاي خدماتي كه مسووليت اعزام پرستار سالمند و كودك را به عهده دارند، براي دريافت مجوز ناچارند از بهزيستي تاييديه داشته باشند و آنها كه نظافتچي به خانه ها مي فرستند فقط كافي است شركت شان را به ثبت برسانند تا فعاليت شان قانوني شود، اما شواهد نشان مي دهد نه بهزيستي واقعا مي تواند بر عملكرد اين شركت ها نظارتي داشته باشد و نه سازمان ثبت شركت ها صلاحيت هاي آنها را به شكل كاملي مي سنجد. در همين زمينه «جام جم» تلاش كرد با مسوولان بهزيستي گفت وگويي داشته باشد اما تماس هاي ما به جايي نرسيد و به همين دليل ناچاريم در سكوت متوليان نظارت بر اين نوع شركت ها به هشدارهاي پليسي بسنده كنيم.
   
    پرستارهاي ناشي، نظافتچي هاي نابلد

    گذشته از آن كه ممكن است يك نظافتچي يا پرستار مجرم باشد و با مهيا شدن شرايط مناسب مرتكب عملي مجرمانه شود، در برخي موارد نيز چنين نيروهاي كاري مجرم نيستند اما به هر حال به كارفرماها ضرر مي رسانند.

    براي مثال يكي از اصلي ترين اشكالات برخي پرستارها اين است كه آموزشي براي نگهداري از سالمند يا كودكان نديده اند و نمي دانند در شرايط بحراني بايد چگونه رفتار كنند. ناپختگي و ناآگاهي اگرچه ممكن است در انجام وظايف يك نظافتچي تاثير زيادي نداشته باشد، اما وقتي حرف از نابلدي يك پرستار باشد آن وقت ممكن است اين موضوع به قيمت جان يك كودك يا سالمند تمام شود.

    سارا يونسي يكي از كساني است كه به قول خودش در انتخاب پرستار براي نگهداري از مادرش خوش اقبال نيست. او مي گويد: پرستار يكي از بستگان مان، ناخواسته سبب مرگ او شد. چون دقيقا نمي دانست وقتي سالمندي زمين مي خورد و سرش آسيب مي بيند چه طور بايد اقدامات اورژانسي را برايش انجام دهد در حالي كه زمين خوردن سالمندان يك مساله كاملاشايع است كه طبيعتا پرستار بايد نسبت به آن آگاهي داشته باشد.

    زمين خوردن درباره سالمندان و حالت خفگي به دليل قورت دادن اشياي خارجي در كودكان كم سن و سال دواتفاق شايعي هستند كه امكان دارد هر لحظه براي آنها رخ دهد اما كمتر پرستاري وجود دارد كه بتواند در اين شرايط واكنشي سريع و مفيد داشته باشد.

    آخرين پرستاري كه او رد كرده، دختري جوان و شهرستاني بوده است كه دقيقا دو تا سه هفته پس از عقدقرار داد ميان كارفرما و شركتي كه در آن كار مي كرده، بناي ناسازگاري گذاشته است و تهديدشان كرده اگر هزينه بيشتري به او نپردازند، مادر سالمندشان را به حال خود رها مي كند!
    اما فقط پرستارهاي ناوارد مشكل ساز نيستند. علي لاله، مدير آپارتماني چند ده واحدي است كه اعتقاد دارد به همان اندازه كه ناآگاهي يك پرستار مي تواند خطرناك باشد، نابلدي يك نظافتچي هم مي تواند به كارفرمايش ضرر اقتصادي وارد كند.
   
    هشدارها را جدي بگيريد

    بهروز مهاجري، قاضي دادسرا و حقوقدان با انتقاد از خلاهاي نظارتي در گزينش نيروهاي خدماتي همچون نظافتچي ها و پرستارها در گفت وگو با «جام جم» توضيح مي دهد: گاهي افراد سابقه دار با مدارك شناسايي غيرمعتبر و جعلي يا بدون مدرك شناسايي، با نفوذ در اين شركت ها به خانه هاي مردم راه پيدا مي كنند و مرتكب بزه مي شوند و با توجه به اين كه اين افراد معمولااز طرف شركتي معرفي شده اند، مردم به آنها كاملااعتماد پيدا مي كنند.

    او مي افزايد: سازمان ثبت شركت ها بايد درخصوص ثبت هر شركتي و بخصوص شركت هاي خدماتي، استعلام هاي جامع و كامل تري انجام دهد، براي مثال از اماكن ناجا و ساير مراجع استعلام كند و اماكن ناجا نيز بايد هنگام صدور مجوز و اعلام موافقت خودشان تحقيقات كامل تري داشته باشند.

    به گفته مهاجري، استفاده از آگهي هاي رسانه اي براي انجام اموري مانند ارائه خدمات و ...، امري ناگزير است، ولي مديران رسانه ها نيز مي بايست تدابير و اقداماتي را به كار ببرند تا امكان وقوع بزه كاهش يابد. او در اين زمينه مثال مي زند: مطبوعات مي توانند پيش از چاپ آگهي هاي تبليغاتي از داشتن اساسنامه و اسناد و مدارك شركت ها مطمئن شوند.

    او مي پرسد: چرا شركت هاي خدماتي از متقاضيان كار به عنوان نظافتچي يا پرستار، گواهي عدم سوء پيشينه طلب نمي كنند؟! و خطاب به مردم نيز هشدار مي دهد، اشياي قيمتي و مدارك خصوصي را از كارگران دور نگه دارند تا افراد را در شرايط وسوسه شدن قرار ندهند.

    بر اساس گفته هاي رئيس مركز اطلاع رساني و ارتباطات ناجا، بر اساس اصول پيشگيري بهتر است به جاي مظنون بودن به افراد، فقط به آنها اعتماد نكنيد.

    غني لو با تاكيد بر اين كه رسيدگي به جرايمي كه از سوي اين نوع نيروها رخ مي دهد از وظايف پليس آگاهي است و مردم در صورت رويارويي با چنين مشكلي بايد به پليس آگاهي مراجعه كنند، هشدار مي دهد: براي استخدام پرستار يا نظافتچي صرفا به آگهي روزنامه ها اعتماد نكنيد بلكه حتما به شركت آنها برويد و پروانه فعاليت شركت را با تاريخ معتبر درخواست كنيد.

    وي مي افزايد: مردم نيز بايد نشاني محل مسكوني و مشخصات نيروهاي خدماتي را كه قرار است وارد محل زندگي شان شوند به دقت بررسي كنند و از آنها مطمئن شوند.
نظرات بینندگان