arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۸۹۹۶
تعداد نظرات: ۱۲ نظر
تاریخ انتشار: ۵۲ : ۱۵ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۰

آخرین نظرات رهبر انقلاب درباره شریعتی: او دنبال فریب رژیم بود، قضاوت‌های شهیدمطهری مبالغه‌آمیز بود

نظر رهبری متفاوت است و در هر حال قضاوت شهید مطهری درباره شریعتی را نمی پسندند. ایشان در این زمینه می نویسند: «نظرات مرحوم شهید مطهری درباره شریعتی - چه در آغاز آشنائیشان كه تا دو سه سال از وی به نحو شگفت آوری ستایش می كرد و چه در سالهای بعد كه از او به نحو شگفت آوری مذمت می فرمود...
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

نظرات مرحوم شهیدمطهری درباره شریعتی - چه در آغاز آشنائیشان كه تا دو سه سال از وی به نحو شگفت‌آوری ستایش می‌كرد و چه در سالهای بعد كه از او به نحو شگفت‌آوری مذمت می‌فرمود - غالبا مبالغه آمیز بود.

به گزارش خبرآنلاین، مدتی قبل چاپ ششم كتاب «جریانها و سازمانهای مذهبی - سیاسی ایران» نوشته رسول جعفریان از سوی مركز اسناد انقلاب اسلامی منتشر و روانه بازار نشر شد.

در پاورقی چند صفحه از كتاب، نظرات رهبر انقلاب درباره مرحوم شریعتی منعكس شده است كه اختصاصا برای نویسنده كتاب ارسال شده و مطالبی است كه رهبر معظم انقلاب هنگام مطالعه چاپ سوم در حاشیه كتاب نگاشته اند. رسول جعفریان در چاپ ششم این كتاب ضمن انجام اصلاحات و افزودن مطالب جدید، نظرات آیت الله خامنه ای را نیز در پاورقی كتاب افزوده است.

در این كتاب و در خصوص «نامه نگاری شریعتی به ساواك و نوع تعامل وی با رژیم شاه»، نویسنده دو نظر را مطرح می كند: نخست نظر سید حمید روحانی كه دكتر شریعتی را عامل رژیم معرفی می كند. دوم كسانی كه شریعتی را عامل رژیم نمی دانند اما معتقدند كه شریعتی و رژیم شاه در چند حوزه از جمله در برخورد با مسائل اجتماعی، روحانیت، ماركسیسم و ...، دارای وحدت نظر و همسویی فكری بوده اند.

در این زمینه رهبری با هر دو نظر فوق مخالفت می كنند و بر نظری تاكید می كنند كه مطابق آن، نامه نگاری به ساواك و انتخاب محتوای خاص در این نامه ها، یك تاكتیك به قصد فریب دستگاه حكومت شاه تلقی می شود.

مقام معظم رهبری در این باره می نویسند: «به نظر من و با شناختی كه از دكتر داشتم، وی تلاش كرد تا از وجود نقاط مشترك خود با دستگاه مانند ضدیت با ماركسیسم و انتقاد از روحانیت استفاده كند و ساواك را درباره خود به طمع بیندازد و در واقع آنها را فریب دهد و موفق شد. شاكله او با نوكری ساواك سازگار نبود. حداكثر این بود كه وی اهل خطر كردن در مبارزه با دستگاه نبود و مایل بود در حاشیه عرصه مبارزه قرار داشته باشد... در سال 54 كه من از زندان آمدم و همه به دیدن من می آمدند، او به منزل من نیامد و برای دیدار من منزل جوانی از دوستان مشتركمان را معین كرد و چند ساعتی با هم بودیم (آن جوان فرحبخش بود كه به من و دكتر ابراز ارادت می كرد).»

دومین موضوعی كه در این كتاب از حاشیه نویسی های رهبری منعكس شده است، مربوط به قضاوت تند و همراه با سوءظنی است كه نسبت به دكتر شریعتی در نامه استاد شهید مطهری به حضرت امام خمینی(ره) در سال 56 آمده است. بسیاری از افراد طرح این مواضع از سوی استاد مطهری را از سر عصبانیت تلقی كرده بودند و برخی نیز آن را به دشمن شناسی ایشان مربوط می دانند.

در این زمینه هم نظر رهبری متفاوت است و در هر حال قضاوت شهید مطهری درباره شریعتی را نمی پسندند. ایشان در این زمینه می نویسند: «نظرات مرحوم شهید مطهری درباره شریعتی - چه در آغاز آشنائیشان كه تا دو سه سال از وی به نحو شگفت آوری ستایش می كرد و چه در سالهای بعد كه از او به نحو شگفت آوری مذمت می فرمود - غالبا مبالغه آمیز ... بود. در همین مطالبی كه ایشان به امام مرقوم داشته، نشانه های بزرگنمایی آشكار است. برخی دیگر از دوستان ما از جمله مرحوم شهید بهشتی نیز همین نظر را در باره اظهارات شهید مطهری داشتند.» (پاورقی صفحه 476 كتاب)


  جعفریان در كتاب جریان‌ها و سازمان‌های مذهبی - سیاسی ایران» طی فصل‌های شش‌گانه این كتاب نگاه خود را بر كلیه جریانهای سیاسی و فكری با محتوای دینی و مذهبی كه در فاصله بین سالهای 1320 الی 1357 به وجود آمده و فعالیت داشته‌اند، متمركز كرده است. نویسنده در فصل اول كتاب تحت عنوان «بازگشت دین به عرصه جامعه و سیاست»، زمینه‌ها و دلایل فعال شدن جریان‌های مذهبی را در دهه‌های 20 و 30 مورد توجه قرار می‌دهد و به معرفی مصادیق این جریانها می‌پردازد. در فصل دوم، فعالیتهای حوزوی از اواخر دهه 30 تا زمان پیروزی انقلاب مورد توجه نویسنده قرار دارد و در این راستا تعدادی از مؤسسات شكل گرفته در كنار حوزه و نحوه فعالیت و تأثیرگذاری آنها، بررسی قرار می‌شوند.

سومین فصل به بحث درباره جریانهای مذهبی- سیاسی فعال دهه چهل تا اوایل دهه 50 اختصاص دارد و در چهارمین فصل به بررسی تفصیلی دو جریان فكری- سیاسی مجاهدین خلق و دكتر شریعتی به عنوان دو نمونه بارز از مطرح كنندگان اسلام انقلابی در آن مقطع زمانی از نظر می‌گذرد. به دنبال این و با نزدیك شدن به مقطع پیروزی انقلاب، معرفی فعالان مذهبی- سیاسی در آستانه انقلاب اسلامی در پنجمین فصل صورت می‌گیرد و در نهایت ششمین فصل به مروری بر آرا و افكار جریانهای تجدیدنظر طلب در عقاید شیعه اختصاص دارد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
عزیز
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۸:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
21
7
مردم و به خصوص جوانان آن دوره هم در مورد دکتر شریعتی بسیار مبالغه میکردند و ایشان را بسیار بزرگتر از آن چیزی که بودند نشان میدادن کما اینکه بسیاری از نظرات دکتر هم قابل نقد و نظر بود اما آنها این نقد ها را در مورد کتابهای دکتر برنمیتافتن و قبول نمیکردند
مهری - ش
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۱:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
18
7
بازم رهبر خودم، چرا ما همیشه سعی میکنیم دنبال ایرادات دیگران برویم... و هر چه این افراد اندیشمند ترند و انقلابی تر و متفاوت تر، نظرات مغرضانه در موردشان بیشتر... آن سالهای ستم من و برادر شهیدم و دیگر همسنهای انقلابیمان از این شهید خط میگرفتیم... شاید به این دلیل که حرفهای او برای همسنهای من قابل فهم تر بود... و بعدها با نوشته های بزرگان دیگر آشنا شدیم، و من دید فکری خود را اول از همه مدیون او میدانم...روحش گرامی...و ممنون از رهبر فهیمم.
محمد
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۲:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
1
12
آقای دکترشریعتی ؛شخصیتی سیاسی و علمی و مذهبی بسیار بزرگیست و بارز ترین تفاوتش با دیگران استفاده نکردن از اهرم زور در توجیه و ترویج عقایدش بود ... برای درک عظمت روح این بزرگوار فقط کافیست کتب یا سخنرانی های اورا فرا گیرید ... انگار همین امروز ایران را آسیب شناسی کرده است
پاسخ ها
ناشناس
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۱
محمد آقا ! مرحوم دکتر عاقبت به خیر شد مثل مطهری که شهید شد. شاید اگر بود امروز من و تو یکی از دشمناش بودیم که به سوء استفاده از زر و زور تزویر محکومش می کردیم.
حسن زاده
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۷:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
1
13
آن زمان (طاغوت)این شهیددردانشگاههاوحسینه ارشاددرباره اسلام شناسی ومقام حضرت زیینب وحضرت فاطمه(س)و....کنفرانس می داد امااین زمان(اسلام)خبری از....
پاسخ ها
ناشناس
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۱۶:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۱
همون خدمات بود که عاقبت به خیرش کرد و این روزها رو ندید و البته اگر می بود شاید من و تو اینقدر مثل الان بهش احترام نمی گذاشتیم. می دونی که ماها مرده پرستای خوبی هستیم. خدا رحمتش کنه.
بیم
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۱
1
2
شریعتی استاد بلا منازع دوران خود و همچنین این ذوران و دورانهای بعد است او مردی بزرگ با افکاری بزرگ بود خدایش بیامرزد
شایسته است همه ساله بمناسبت یادبودش سخنرانی در مدح این مرد فرهیخته انجام شود براستی چرا چنین نیست؟
پاسخ ها
ناشناس
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۰۸:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
خوب شد که شهید شد و امروز ماها به همه چیز متهمش نمی کنیم. شریعتی اگه پیش ماها عزیزه چون شهید شده ، الحق که مرده پرستای خوبی هستیم. راستی ما الان شریعتی دیگه ای نداریم. آها وقتی مرد متوجه می شیم و ازش تعریف و تمجید می کنیم. درسته!!!
ایرانی آزاده
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۴:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۱
1
1
اگر نظر رهبری این است پس چرا صدا و سیما به اندازه سید حسن نصرالله و هوگو چاووز هم ، در باره دکتر شریعتی برنامه ندارد و چرا از برگزاری مراسم ساده سالگرد شریعتی در حسینیه ارشاد که پایگاه اصلی روشنگری های او بود ، جلوگیری میشود.
پاسخ ها
***
| IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF |
۰۷:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
اگه نظرات امام و رهبری در همه امور اجرا می شد کلا وضعمون بهتر از این بود.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۷:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۱
0
4
تاریخ بهترین قاضیست
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۹:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۵
3
4
درود بررهبرفهیم ایران
نظرات بینندگان