arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۸۸۵۸
تاریخ انتشار: ۵۸ : ۱۳ - ۲۸ خرداد ۱۳۹۰

برنج بي‌قيمت شده است!

در روزهاي نزديك به آغاز برداشت برنج، قيمت انواع برنج داخلي روند صعودي را در پيش گرفته‌ و به بالاي چهار هزار تومان رسيده‌ است. البته برنج‌هاي وارداتي هم از اين كورس جا نمانده‌اند و روند صعودي قيمت را در پيش‌ گرفته‌اند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
در روزهاي نزديك به آغاز برداشت برنج، قيمت انواع برنج داخلي روند صعودي را در پيش گرفته‌ و به بالاي چهار هزار تومان رسيده‌ است. البته برنج‌هاي وارداتي هم از اين كورس جا نمانده‌اند و روند صعودي قيمت را در پيش‌ گرفته‌اند.

به گزارش ایسنا، هم‌اكنون در سطح شهر تهران قيمت هر كيلو برنج طارم محلي از 3400 تا 4200 تومان مشاهده مي‌شود كه اين نوع برنج پيش از اين هرگز قيمت بالاي چهار هزار تومان را تجربه نكرده بود.

برنج نوع هاشمي نيز هرچند پيش از اين، قيمتش حداكثر به 3500 تومان مي‌رسيد اما اكنون در سطح شهر تهران با قيمت كيلويي 4000 تومان به دست مردم مي‌رسد.

آمارهاي رسمي بانك مركزي نيز حاكي از صعودي بودن روند قيمت برنج است. بر اين اساس در آخرين گزارش بانك مركزي در هفته منتهي به 20 خرداد ماه قيمت برنج نسبت به هفته مشابه سال قبل 23 درصد، هفته مشابه ماه قبل پنج درصد و هفته قبل از 20 خردادماه امسال يك درصد رشد داشته است.

طبق آمار بانك مركزي قيمت برنج داخلي درجه يك در ميادين شهرداري 2700 تومان و در سطح شهر تهران 3623 تومان است.

برنج داخلي درجه دو نيز در ميادين شهرداري 1900 تا 2450 تومان و در سطح شهر تهران با قيمت 2359 تومان عرضه مي‌شود. اين نوع برنج نيز نسبت به هفته مشابه سال قبل 23 درصد، هفته مشابه ماه قبل پنج درصد و هفته قبل يك درصد افزايش داشته است.

* برنج بي‌قيمت شده است!

در مورد صعودي بودن روند قيمت برنج آن‌چه مي‌توان از سخنان مقامات وزارت بازرگاني برداشت كرد اين است كه كمبود عرضه برنج موجب اين گراني شده است.

محمدحسن نكويي‌مهر، معاون وزير بازرگاني و رييس سازمان حمايت مصرف‌كنندگان و توليدكنندگان با اشاره به مكانيسم قيمت‌گذاري برنج كه تابع عرضه و تقاضاست پيش از اين خود اعلام كرده بود كه قيمت برنج داخلي روند صعودي به خود گرفته است.

حال نيز محمد قبله، معاون کالاهاي مصرفي و خدمات عمومي سازمان حمايت مصرف‌كنندگان و توليدكنندگان نيز در اين مورد به ايسنا توضيح داد: قيمت برنج تابع عرضه و تقاضاست و اگر اكنون افزايش قيمتي مشاهده مي‌شود، برداشت ما اين است كه وضعيت عرضه نسبت به تقاضا مقداري مختل شده و اگر دوستان ما در جهاد كشاورزي معتقد هستند اين‌گونه نيست، اعلام كنند كجا گران‌فروشي است تا ما برويم نظارت كنيم و توزيع را افزايش دهيم.

از سوي فعالان بخش خصوصي نيز دبير انجمن برنج ايران مدتي پيش صعودي بودن روند قيمت برنج در تير و مرداد ماه را پيش‌بيني و تصريح كرده كه اين ناشي از كمبود است.

جميل عليزاده شايق كه اعتقاد دارد افزايش قيمت برنج طبيعي است، اذعان كرد: تا عرضه برنج جديد (تير و مرداد) اين روند ادامه دارد.

در مورد نياز كشور به برنج نيز مي‌توان به برآورد سه ميليون تن برنج در سال اشاره كرد كه اين رقم را امروز معاون موسسه تحقيقات برنج کشور اعلام كرده است.

همچنين پيش از اين نيز طبق اعلام مسوولان دولتي از جمله مجيد پارسانيا، مديرعامل سابق شركت بازرگاني دولتي ايران سرانه مصرف برنج در كشور حدود 40 كيلوگرم اعلام شده بود كه با توجه به جمعيت حدود 75 ميليون نفري كشور مي‌شد ميزان مصرف برنج در ايران را در بيشترين حالت، حدود سه ميليون تن برآورد كرد.

ميزان توليد برنج در كشور نيز طبق برآورد دبير انجمن صنفي برنج كشور در امسال دو ميليون و 250 هزار تن خواهد بود كه اين دو رقم به منزله نياز به 750 هزار تن برنج در طول 12 ماه امسال است.

ميزان توليد برنج در كشور در سال 89 نيز طبق گفته علي نيك‌بخت، معاون برنامه‌ريزي و اقتصادي وزير جهاد كشاورزي حدود دو ميليون و300 هزار تن بوده كه اين رقم به همان رقم پيش‌بيني شده دبير انجمن صنفي برنج نزديك است.

حال در اين شرايط كه نياز به واردات بيش از 750 هزار تن در طول 12 ماهه امسال است طي دو ماهه نخست سال جاري طبق اعلام گمرك،‌ بيش از 201 هزار تن برنج وارد كشور شده است.

بنابراين وقتي يك چهارم نياز به واردات برنج كشور طي دو ماهه نخست امسال تامين شده بعيد به نظر مي‌رسد كه در بخش برنج‌هاي وارداتي كمبودي در كشور داشته باشيم.

همچنين ميزان برنج وارداتي دو ماهه امسال در مقايسه با 152 هزار تني كه در دو ماهه نخست سال 89 وارد شده بود بيش از 32 درصد رشد داشته است.

ارزش واردات برنج در دو ماهه امسال و سال گذشته نيز به ترتيب 162 ميليون و 125 ميليون دلار بوده كه نشان مي‌دهد از نظر ارزشي نيز ميزان واردات برنج در دو ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه در سال قبل 29 درصد افزايش داشته است.

* برنج‌هاي وارداتي هم گران شدند!

اما نكته قابل توجه ثابت بودن قيمت هر كيلو برنج وارداتي است كه در سال گذشته و امسال 0.8 دلار ذكر شده است. با وجود اين در سطح شهر تهران به راحتي مي‌توان به افزايش قيمت برنج‌هاي وارداتي پي برد.

انواع برنج‌هاي هندي كه پيش از اين به مرز دو هزار تومان هم نمي‌رسيدند، اكنون از 1900 تا 2200 تومان در سطح شهر عرضه مي‌شوند.

برنج پاكستاني نيز با همين قيمت است.

از سوي ديگر گزارش‌ بانك مركزي هم نشان مي‌دهد كه برنج وارداتي در سطح شهر با قيمت 2094 تومان و در ميادين شهرداري با قيمت 1870 تومان به فروش مي‌رسد.

اين نرخ در مقايسه ما هفته مشابه سال قبل 10 درصد رشد، هفته مشابه ماه قبل نيم درصد كاهش و هفته قبل 0.2 درصد افزايش داشته است.
نظرات بینندگان