پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : اقدام تعجببرانگیز نخستوزیر جدید بریتانیا در تعویق تصمیم نهایی درباره ساخت یک نیروگاه هستهای که بخشی از بودجه آن از سوی چین تامین میشود، تردیدهایی را در پکن درباره تعهد بریتانیا در سرمایهگذاری خارجی و «دوره طلایی» روابط بین دو پایتخت به وجود آورده است.
به گزارش ایسنا به نقل از وال استریت ژورنال ، هفته گذشته بریتانیا ا علام کرد به منظور بازنگری در پروژه بحث برانگیز ۱۸ میلیارد پوندی (۲۳/۷ میلیارد دلاری) هینکلی پوینت تا پاییز به زمان نیاز دارد و قراردادی که دیوید کامرون، نخستوزیر پیشین بریتانیا سال گذشته با چین و فرانسه برای ساخت نخستین نیروگاه هستهای نسل جدید منعقد کرده بود را به تعویق انداخت.
ترزا می، نخستوزیر بریتانیا اعلام کرده است، این کشور کماکان به دنبال سرمایهگذاری همه کشورها خواهد بود اما این که او چطور در مقابل چین اقدام میکند به دقت به عنوان پیشقراول سیاست اقتصادی و دیپلماتیک دولتش در زمانی که این کشور در پی رایگیری ماه ژوئن به سمت خروج از اتحادیه اروپا پیش میرود بررسی میشود.
یک معاون خانم می روز پنجشنبه گفت: نخستوزیر برای بازنگری این توافق از جمله درباره مفاهیم امنیتی زمان بیشتری میخواهد. دولت میگوید به دنبال روابط قوی با چین است و این معاون گفت در خلال دیدار خانم می از چین در اوایل ماه آینده به منظور حضور در نشست گروه ۲۰ کشور بزرگ اقتصادی ممکن است روابط تجاری مورد بحث قرار گیرد. برخی کارشناسان میگویند این تصمیم میتواند نشانه رویکرد محتاطانه این دولت نسبت به کابینه پیشین در قبال چین باشد که مجدانه سعی در جلب سرمایهگذاری بیشتر و روابط تجاری نزدیک با پکن بود. چین که به داشتن روابط دوستانه با اتحادیه اروپا اهمیت میداد از بریتانیا خواسته بود تا در این اتحادیه بماند.
رسانههای دولتی چین هشدار دادند که تاخیر یا لغو بیمورد این پروژه میتواند به اعتماد دو جانبه آسیب وارد کند. شینهوا، خبرگزاری رسمی چین در این هفته نوشت: این تاخیر هم اکنون نگرانیهایی را نسبت به این که بریتانیا ممکن است به ایجاد دیوار حمایت از صنایع داخلی فکر کند، به وجود آورده است. داونینگ استریت (دولت بریتانیا) میگوید، بریتانیا به حمایت قاطع از تجارت آزاد ادامه خواهد داد.
یک مشاور دولت چین در این باره گفت: چین از بریتانیا خواهد خواست تا توضیح شفافی برای اقداماتش ارائه و در برابر جهتگیریهای سیاسیاش در قبال چین تضمین شفاهی فراهم کند.
این مشاور با نام کویی هونگ جیان، مدیر مطالعات اروپا در موسسه مطالعات بینالملل چین، اتاق فکری که توسط وزارت خارجه چین اداره میشود ادامه داد: با توجه به سهم نسبتا اندک چین در بازار، بریتانیای بعد از برگزیت به لحاظ اقتصادی اهمیت چندانی برای چین ندارد.
تحت دولت کامرون، بریتانیا به دنبال مطرح کردن خود به عنوان بهترین شریک پکن در غرب بود و متعد شد تا یک دهه طلایی برای دو کشور ایجاد کند که در تضاد با رویکرد تردیدآمیز ایالات متحده قرار داشت.
پیش از نخستین سفر رسمی شی جینپنیگ، رییسجمهور چین به بریتانیا در پاییز گذشته، بریتانیا از طریق تعهد پردخت ۲ میلیارد پوند (۲.۶۷ میلیارد دلار) در سرمایهگذاری چین برای نیروگاه جدید هستهای در هینکلی پوینت در جنوب غربی انگلیس راه را برای نخستین پروژه هستهای چین در غرب هموار کرد.
کری بروان، استاد سیاستهای چین در کینگز کالج لندن در این باره گفت: زمان تصمیمگیری خانم می جالب توجه است زیرا بریتانیا میبایست روابط اقتصادی خارج از اتحادیه اروپا را در حالی که آمده ترک این اتحادیه میشود، تقویت کند.
او ادامه داد: اما رویکرد احتیاطآمیز بریتانیا در قبال سرمایهگذاری چین ممکن است متحدان اروپایی و آمریکایی که نسبت به سرمایهگذاری چین تردید دارند را آرام کند.
در فرانسه مقامات دولتی با اعلام این که بازنگری هر توافق بزرگ قبل از امضا برای یک دولت جدید کاملا عادی است این تاخیر بریتانیا را کم اهمیت جلوه دادهاند.
منتقدان از مدتها پیش نگرانیهایی را درباره این قرارداد از جمله نگرانیهای امنیتی نسبت به دستیابی چین به زیرساختهای حیاتی ابراز داشتند.
نیک تیموتی، مشاور نزدیک خانم می، سال گذشته نوشته بود که این توافق گیج کننده است و گفته بود کارشناسان امنیتی نگران هستند که چینیها میتوانند ضعفهایی را در سیستمهای کامپیوتری ایجاد کنند که ممکن است به آنها توانایی خاموش کردن تولید انرژی بریتانیا را بدهد.