عماد هاشمی، مدیر عامل دفتر نشر معارف انقلاب از نحوه و چگونگی گردآوری خاطرات آیت الله هاشمی رفنسجانی سخن گفت.او معتقد است که انتشار خاطرات در دوران حیات، این حُسن را دارد که آیت الله هاشمی می تواند پاسخگوی ابهامات و سؤالات خوانندگان خاطرات خود باشد.
*دفتر نشر معارف انقلاب برای دورههایی آیت الله هاشمی، خاطرات روزنوشت ندارند، مثل کتاب دوران مبارزه، حاوی خاطرات حاج آقا از تولد تا پیروزی انقلاب اسلامی و کتب انقلاب و پیروزی و انقلاب در بحران از طریق مصاحبه و ضبط گفته ها و سپس تکمیل آن با اسناد و مدارک، تهیه کرده است.
*آیت الله از اول فروردین سال 1360 تا امروز خاطرات هر روز را در همان روز نوشته اند و کتاب هر سال بر اساس همان نوشته های تاریخی تدوین و آماده می شود.
*در میان سیاستمداران دنیا موردی را سراغ نداريم که کسی 34 سال به طور کاملاً منظم و روزانه و بی وقفه، خاطرات نوشته باشد.
*به طور قطع و یقین، در تدوین تاریخ انقلاب اسلامی، خاطرات آیت الله هاشمی برای مورخان و پژوهشگران، نقش ممتازی خواهد داشت.
*خاطرات اولاً در همان مقطع زماني، با همان حال و هوا نوشته شده و ثانياً توسط كسي نوشته شده كه همواره در مركز تصميمگيريهاي كلان نظام قرار داشته است.
*كتاب صلابت سازندگی حاوی كارنامه و خاطرات سال 1372 است که در نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران، از آن رونمايي خواهد شد.
*این کتاب درسال 1372،دوره دوم ریاست جمهوری و فعالیت دولت سازندگی شروع میشود.
*اتهام فرصت طلبی برای کسی که در دهه هشتاد عمر خود زندگی میکند و بالاترین مناصب را در کشور داشته و دارد، بیشتر نشان دهنده عجز برخی عناصر ناراضی است که وجود حاج آقا را مخل امیال و هوسهای سیاسی خود می دانند.
*افرادی که با ندانم کاری، نظام مقدس جمهوری_اسلامی را که حاصل خون صدها هزار شهید است، درگير برخي مسائل كردند و آبرو و اعتبار آن را نزد جهانیان به مخاطره انداختند و ملت كردند.
*قدرشناس ایران، در انتخابات اخیر، پاسخ تاریخی درخور و شایسته ای به این جریانات مخرب دادند که مردم بهترین داوران در مورد خادمین هستند.
*منبع اصلی کتاب خاطرات دست نوشتههای حاج آقا است.
*این دست نوشتهها پس از تایپ، در دایره بررسی بیشترگردآورنده قرار میگیرد و توضیحات لازم در پاورقی کتاب گنجانده میشود.
*در تدوین کتاب،دخل وتصرفی در اصل نوشتهها نداریم و فقط برای روشن شدن مطلب، مواردی را در پاورقی میآوریم.
*هیچ گونه تصرفی در متن صورت نمی پذیرد.در مواردي احتياج به اضافه كردن عكس و يا سند ميباشد كه اين امر نيز انجام ميشود.
*دفترنشرمعارف انقلاب، صرفاً وظيفه تدوين و انتشار اسناد تاريخ انقلاب اسلامي را وجهه همت خود قرار داده است.
*ملاك انتشار در اين دفتر، اصالت تاريخي، بدون توجه به جهتگيريهاي سياسي است.
*خاطرات ایت الله هاشمی خوشبختانه بدلیل تصمیم شجاعانه ای که ایشان گرفتند و اجازه نشر خاطرات با فاصله زمانی بیست سال را دادند با وجود حاشیه ها وتخریبها فرصت مناسبی برای پژوهشگران وجود دارد تا امکان پژوهشهای جامع تر ودقیق تری را بیابند.
*افرادی که در این میان آگاهی افکار عمومی را از بخشی از وقایع به نفع خود نمی دانند سعی کرده اند تا با تخریب و زیر سئوال بردن صحت خاطرات، منافع خود را دنبال کنند.
*همین گروه زمانیکه در بسیاری از وقایع دیگر استناد اطلاعات مطرح شده در خاطرات ایت الله هاشمی را به نفع خود می داند آن را سندی تاریخی دانسته و تحلیلها و اظهارات خود را به آن مستند می کند.
*باید از این طیف تندرو پرسید چرا فقط زمانی که اطلاعات موجود در خاطرات ایت الله هاشمی به نفع شما نیست این خاطرات را معتبر نمی دانید و زمانی که می توانید از این اطلاعات بهره برداری کنید ، آن را مستند می دانید.؟!
*رویه ای که ایت الله رفسنجانی برای میزان ممیزی و سانسور خاطرات خود تعیین کرده اند خود نشان دهنده صحت آنهاست.
*بنابر تصمیم ایشان اطلاعات مندرج در خاطرات روزانه تنها زمانی سانسور می شود که حاوی مطالب محرمانه یا مسایلی باشد که به آبروی افراد آسیب می رساند و مطالبی که انتشار آن در مقطع فعلی از نظراتی مشکل ساز برای جناحهای مختلف و افراد و حتی به زیان خود ایشان باشد نیز مورد سانسور قرار نمی گیرد.میزان سانسور ناچیز است .
*در رابطه با مطالب مربوط به استفاده از محوطه سدلتیان برای استراحت ایشان در برخی روزهای تعطیل بود، طبیعی بود که این بخش از خاطرات مورد استفاده طیفهای تندرو برای تخریب گسترده ایشان قرار می گیرد اما ایت الله اجازه سانسور ندادند
*این مطلب خود نشان دهنده عمق اصالت و دقت خاطرات ایت الله هاشمی است که حتی حاضر نیستند برای مصلحت شخصی خود احازه سانسور بدهند.