پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
1ـ از انتخابات ميتوان شرح و تفسير بسيار نوشت. اما همه نوشتهها فصل مشتركي دارند كه انتخابات براساس مراجعه به آراء مردم و براساس اصل تغيير ناپذير «حق انتخاب» آنها است. با حق انتخاب، تعيين مقبوليت و صلاحيت براي افرادي آن هم براي دوره مشخص و براي پذيرش مسئوليت معين انجام ميپذيرد.
حق انتخاب از آن مردم است. در ادبيات سياسي از اين «حق» براي كنترل «قدرت» كه همواره امكان ظهور و بروز فساد در آن است، ياد ميگردد. حق انتخاب مردم، قدرت مديريت را اداره و سامان ميدهد.
تثبيت حق انتخاب مردم از طريق انتخابات انجام ميپذيرد كه در آن چرخش مسئوليت و مديريت براي دوره زماني مشخص تحقق پيدا ميكند تا از تصلب قدرت جلوگيري گردد. مردم با حق انتخاب خود و تشخيص نيازهاي زمان، مديريت كلان كشور را متحول و نو ميسازند. در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، شاكله تنظيم نظام از طريق مراجعه به آراء عمومي مردم و پذيرش حق انتخاب آنها تبيين شده است.
2ـ تا يك هفته ديگر (جمعه هفتم اسفندماه) دو انتخابات مهم هم زمان انجام ميپذيرد، انتخابات مجلس شوراي اسلامي و مجلس خبرگان رهبري. اسامي نامزدهاي قانوني در اختيار مردم قرار گرفته است.
در صحنه مبارزه انتخاباتي و تبليغات سياسي آن، رقباي انتخاباتي هر كاري انجام دهند و از هر روش نقدي استفاده كنند، يك كار را هيچ جناح سياسي چه «اصولگرا» باشد يا «اصلاحطلب» قادر به انجام آن نيستند و آن ممانعت از «حق انتخاب» مردم است. اگر چه و هر چند نقدها تخريبي باشد. نقد تخريبي به جاي اميد، يأس و به جاي وحدت جمعي، تنافر را توليد ميكند تا به جاي شركت حداكثري مردم و بهرهگيري از حق انتخاب خود به شركت حداقلي سوق داده شود. اگر چه نظر سنجيها نشان ميدهد، مردم به حقوق خود و حراست از استقلال كشور خود آگاهند.
شكست و يا پيروزي در رقابت سالم انتخاباتي امري طبيعي است. اما بايد به حق آگاهانه انتخاب مردم تمكين كرد و فراتر از رقابتهاي سياسي، انتخابات را پديدهاي ملي دانست.
3ـ نقد منصفانه از مجلس براساس حدود وظايف و اختيارات آن در قانون، از قوه مقننه در كنار دو قوه ديگر، مجريه و قضائيه، نياز به ارزيابي واقعگرايانه دارد. مشكلات گوناگون در كشور را كسي انكار نميكند و جايگاه مهم مجلس شوراي اسلامي را همه ميدانند. عناويني مانند، ركود، تورم، ناكارآمدي مديريتي، رشد بيكاري و توقف توليد، نابسامانيهاي اجتماعي و فرهنگي و... بسيار گفته شده است و بر آن نقد و تفسيرها نوشته شده است. اما همه آگاهند كه حل اين مشكلات نياز به زمان دارد و نميتوان يكباره از آنها عبور كرد. در اين مسير، تعامل مجلس و دولت نه تنها نياز مبرم بلكه بسيار ضروري است و بدون تعامل اين دو نهاد كه امور را در كشور مديريت ميكنند، امكان برون رفت از مشكلات بدست نميآيد. اگر از درون انتخابات، مجلسي در تنافر با دولت سربرآورد، منحني انباشت مشكلات سير صعودي مييابد. اين روزها هدف اصلي انتخابات را ايجاد مجلسي نو معرفي ميكنند. به خصوص شرايط كنوني سياسي ـ اقتصادي، عليالخصوص در روابط بينالمللي تحولي اساسي پيدا كرده است. گام جديد از مجلس نو چگونه خواهد بود؟ تنها پاسخ آن، تعامل قوي مجلس آينده و دولت كارساز است.
4ـ همه جناحهاي سياسي در دو شعار اشتراك نظر دارند، اول حذف افراطگرايي كه خسارتهاي بسياري به كشور زده است و دوم، مبارزه با فساد كه رهبري بارها آن را به صورت خواست ملي بيان كردهاند و مردم همچنان در انتظارند تا دولت و مجلس مسير عمده كار و فعاليت خود را براي انجام آن هدايت كنند. اگر مجلس آينده نبض اجرايي چنين مبارزهاي را از طريق برنامهريزي و سامان بخشيدن به مصارف بودجه كلان كشور در اختيار بگيرد و دولت از طريق برنامهريزي روشن و قاطع براي مبارزه با فساد گام بردارد، مصلحت انديشيهاي چه بسا غيرقانوني و مخرب اقتصاد كشور كنار گذاشته شود، مردم پاسخ مطلوب از حق انتخاب خود را خواهند گرفت. مردم آگاهند كه اولين قدم در مبارزه با فساد در تعامل دو نهاد اصلي و عمده در مديريت كلان كشور، مجلس و دولت نهفته است تا منجر به تصحيح رفتاري مراكز قدرت گردد. اين انتخابات، اولين انتخابات نيست و كارنامهاي از 9 دوره مجلس را به صورت تاريخچه قوه مقننه در جمهوري اسلامي ايران با خود دارد. بايد به گذشته نگاه كرد تا براي ترسيم آيندهاي بهتر از حق انتخاب خود استفاده كنيم.
5ـ رقابتهاي انتخاباتي نشان از پويايي سياسي در ايران دارد. هنر سياسي اين است كه فضاي رقابتي سالم را آلوده نسازيم و به جاي تشويق مردم به شركت در انتخابات، جامعه را مايوس نكنيم. با اين انتخابات بايد اميدهاي جديدي آفريد و به خصوص جوانان و نسل آينده ساز كشور را هر چه وسيعتر به آيندهاي بهتر، اميدوار سازيم. راهي كه حفظ كيان نظام به آن بستگي دارد. انتخابات سمبل بهرهگيري از حق انتخاب مردم است تا از اين حق براساس باورهاي ديني و ملي بهرهگيري كنند.
*ابوالقاسم قاسم زاده / روزنامه اطلاعات