پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
توماس اردبرينک، خبرنگار نيويورکتايمز در تهران، از سفر گروهي از سرمايهگذاران و تجار آمريکايي به ايران خبر داده است. بر اساس اين گزارش، هفته گذشته يک گروه ٢٤نفره از تجار آمريکايي که همگي مديرانعامل شرکتهاي تجاري و ثروتمند بودند، در قالب يک هيأت حقيقتياب به ايران سفر کردند تا فرصتهاي تجاري ايران را بررسي کنند.
اين روزها، ديپلماتهاي ايراني و آمريکايي تلاش ميکنند به توافق جامعي درباره پرونده هستهاي ايران دست يابند. در آنسوي خط، تندروهاي کنگره و سناتورهاي طرفدار رژيم اسرائيل پا در يک کفش کردهاند تا جلو توافق را بگيرند. در ايران هم دلواپسان و شعارسازان، بيتوجه به شرايط زمانه و منافع ملي، همچنان شعارهاي ٣٠ سال گذشته را بازنويسي ميکنند، اما بيرون از دنياي سياست، در شهرهاي ايران، شرکتها و فعالان اقتصادي، منتظرند با برداشتهشدن تحريمها، اندکي از فشار وارد بر صنعت و اقتصاد کاسته شود تا دوباره، چرخ زندگي، آنگونه که بايد، بچرخد. در آنسو نيز بازرگانان و مديران حوزه صنعت و اقتصاد غربي منتظرند تا بازار جديدي براي کالاها و فعاليتهاي خود بيابند.
گزارش توماس اردبرينک با اين جمله آغاز ميشود: «بيلبوردها در ايران ميگويند مرگ بر آمريکا، اما مقامات ميگويند بياييد مذاکره کنيم». همين جمله، نماد تمام بيمواميدهايي است که در روابط ميان ايران و آمريکا وجود دارد. اردبرينک در گزارش خود نوشته است: مديران آمريکايي توسط راهنماي جواني که لباسهاي ورزشي مارکدار پوشيده در پيادهروهاي باريک تهران - بزرگترين شهر ايران - قدم زدند؛ يعني در پايتخت کشوري که قبلا ادعا شده بود «محور شرارت» است. مقصد آنها يکي از لوکسترين رستورانهاي تهران است.
جايي که در آن، مقامات ايراني و مشاوران اقتصادي، با آغوش باز از آنها استقبال کردند و آهنگ «هپي» فارل ويليامز از سيستمهاي صوتي پخش ميشد. «ند لامونت» يک کارآفرين در حوزه ديجيتال که قبلا نيز سياستمدار بوده، در حالي يک ليوان آبهويج در دست دارد، ميگويد: همه اينجا ما را دوست دارند. درست در زماني که دولت اوباما و کنگره در حال جروبحث درباره جزئيات توافق هستهاي با ايران هستند، در هفته گذشته، يک گروه ٢٤نفره مديران اين کشور در سفري براي مأموريت حقيقتياب وارد تهران شدند. ديک سيمون، يکي از پايهگذاران سازمان رؤساي جوان که شبکهاي از مديران اقتصادي است، گفت: ما توريست هستيم؛ اما طبيعي است که بسياري از کمپانيهاي ما پتانسيل و تمايل حضور در ايران را دارند، چون معاملات بسيار مهمي را رهبري ميکنند.
شرکتهاي آمريکايي تا به امروز بهدليل تحريمهاي اقتصادي که با هدف فشار بر برنامه هستهاي ايران وضع شده بود از تجارت با ايران منع شده بودند. اين تحريمها اغلب نقلوانتقالات مالي، کشتيراني و بازار نفت ايران را هدف قرار داده است. با توجه به اينکه ايران و آمريکا در حال مذاکراتي هستند که در نهايت منجر به لغو تحريمهاي تهران ميشود، شرکتهاي آمريکايي اميدوارند بتوانند به فرصتهاي تجاري جديد در بازار ايران دست پيدا کنند.
ديدار از ايران توسط اين گروه آمريکايي که شامل سرمايهگذاران و مديران اجرائي فعال در حوزه وسيعي از صنايع، همچنين مديران فعال در حوزه املاک و مستغلات، بيمه و خدمات درماني هستند، توسط سازمان «رؤساي جوان» برگزار شده بود. سفر هفته گذشته اين گروه، سومين سفر گروههاي اينچنيني به ايران بود. سيمون ميگويد ما منتظر فرصتهاي جديد هستيم، چشمانداز تغيير در ايران بسيار جالب است.
سفر اين گروه آمريکايي که از مديران عامل شرکتهاي تجاري و سرمايهداران ماجراجو از يکسري شرکتهاي صنعتي، بيمه و بهداشت و درمان تشکيل شده بود، توسط اعضاي سازمان رؤساي جوان ترتيب داده شده بود. زنان اين گروه، همانطورکه لازم است در طول سفر، روسري بر سر کردند. اين گروه، پيش از تهران به شهر قديمي شيراز سفر کرده و تحت نظارت مراقبان دولتي، آثار باستاني اطراف شيراز را ديدهاند و همچنين به شهر مذهبي قم رفتهاند و در آنجا با يکي از علماي اصلاحطلب اين شهر ديدار کردند که به آنها گفت ايران در آستانه تغيير عمده است.
لامونت درباره اين سفر گفت: ايرانيها بسيار ميهماننواز هستند و نميخواستند ما با مشکلي روبهرو شويم؛ اما ما براي گشتوگذار کاملا آزاد بوديم. او گفت: من در آنجا درباره شعار مرگ بر آمريکا که به صورت بيلبورد در بسياري از مناطق کشور نصب شدهاند پرسيدم؛ اما يک روحاني به من گفت اين شعار در دورهاي متفاوت سر داده ميشد. اين ايران جديد است. لامونت گفت چنين پيامهايي اميدوارکننده و متفاوت است. روز پنجشنبه در رستوراني لوکس در تهران، کوروش رزاقي، مشاور برجسته اقتصادي در ايران و ديگر سخنرانان در مورد پتانسيل اقتصاد ايران براي سرمايهگذاران آمريکايي سخن گفتند. «نصرالله جهانگرد»، معاون وزير ارتباطات و رئيس سازمان فناوري اطلاعات ايران، براي مخاطبان در مورد ظرفيتهاي ايران صحبت کرد.
جهانگرد به زبان انگليسي گفت: «از جمعيت ٨٠ ميليوني ايران ٤٠ ميليون نفر از گوشي هوشمند استفاده ميکنند و شبکههاي ٣G و ٤G به سرعت در ايران در حال توسعه است».بااينحال سؤالات زيادي درباره اقتصاد و نفوذ تندروها وجود دارد که پاسخ آنها روشن نيست. از سال ١٩٩٥، تحريم تاجران آمريکايي را از انجام کارهاي اقتصادي در ايران منع کرده است؛ درحاليکه ايران با داشتن يک طبقه متوسط قابلتوجه، بازاري سودآور بالقوه براي شرکتهاي خارجي است. اين اميد وجود دارد که تفاهم هستهاي بتواند زمينههاي آغاز روابط تجاري و سرمايهگذاري را در ايران ايجاد کند. سيمون گفت: حقيقت اين است که درحالحاضر ما مجاز به آغاز اين روابط نيستيم.
جنيفر آوافر بالدوک، يکي ديگر از اعضاي گروه و مديرعامل سابق در صنعت چاپ، گفت: آنچه من دريافتم اين است که ايرانيها خواهان ارتباط با جهان هستند. آنها ميخواهند رو به جلو حرکت کنند.
منبع : شرق