پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: با مشارکت معاونت حقوقی ریاست جمهوری در حال انجام اقداماتی به منظور رفع مشکل بیتابعیتی زنان ایرانی هستیم که به ازدواج مردان افغان درآمدهاند.
شهیندخت مولاوردی در دیدار خود با خبرنگاران زن افغان که امروز در معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، افزود: رفع مشکل بیتابعیتی زنان ایرانی که به ازدواج مردان افغان در میآیند در دولتهای مختلف مطرح بوده و حتی مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه کار کرده است. ما مجددا این موضوع را بررسی و گزارشی درباره آن به رییس جمهور ارائه کردیم؛ این مشکل حتی در سفر هیات دولت به سیستان و بلوچستان نیز مطرح شد.
وی همچنین درباره نحوه حمایت از صنایع دستی زنان در ایران گفت: در بسیاری از استانهای ایران این صنایع تولید میشود اما از نظر حمایت، بازاریابی و فروش آنها وضع مطلوبی نداریم و برای رفع این مشکل در حال انجام برنامهریزی هستیم.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده تاکید کرد: این برنامهریزیها شامل همه زنان ایرانی میشود، البته زنان افغان نیز مدنظر ما هستند چراکه جزو جامعه ما شدهاند.
مولاوردی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: درهای کشورهای ما به روی کشور برادر افغانستان باز است و امیدواریم مناسبات و روابط ما روز به روز مستحکمتر شود.
وی با اشاره به سفر خبرنگاران افغان همزمان با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی اظهار کرد: در 36 سال اخیر زنان ایرانی همانند خواهران افغان خود در همه عرصهها حضور داشتهاند و آنان چه در پیروزی انقلاب اسلامی و چه در دوران جنگ تحمیلی و بعد از آن حضور موثری داشتند. زنان و دختران افغان نیز تقریبا وضعیت مشابهی دارند و در هر برههای که کشور افغانستان نیازمند حضور آنان بود زنان و دختران حاضر شدند و تاثیرگذار بودند.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه زمینههای بسیار خوبی برای همکاریها و اجرای برنامههای مشترک با کشور افغانستان داریم، تاکید کرد: زبان، تاریخ، دین و زمینههای فرهنگی بین دو کشور مشترک است و از نظر چالشها و مسائل نیز اشتراکات زیادی داریم و میتوانیم آنها را با کمک هم حل کنیم و به جهانیان برای بهبود وضعیت زنان و تحکیم خانواده راهکار دهیم.
مولاوردی در زمینه برگزاری اجلاس پکن 20+ در اسفندماه اظهار کرد: ما در انجام برنامهریزی برای حضور در این اجلاس هستیم و امیدواریم بتوانیم در حاشیه این اجلاس برنامههای مشترکی با کشور افغانستان داشته باشیم.
وی با اشاره به وجود خشونت و افراطیگری در منطقه تصریح کرد: در حال حاضر خشونت و افراطیگری به نام دین وجود دارد و در این شرایط لازم است همکاریهای مشترکی با یکدیگر داشته باشیم.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران افغان در زمینه علل حضور کمرنگ حوزه زنان ایران در افغانستان گفت: باید دلایل این امر را بررسی کنیم، اما برای اجرای برنامههای مشترک بین دو کشور اعلام آمادگی میکنیم.
مولاوردی درباره وضعیت خشونت علیه زنان در ایران گفت: ما در این زمینه برنامههای زیادی داشتیم، مطالعات و پژوهشهایی در زمینه کاهش خشونت علیه زنان انجام دادیم و حتی پیشنهاد ایجاد مرجع ملی در این زمینه ارائه شده است. در حال حاضر لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت در کمیسیون لوایح دولت قرار دارد و جلسات اولیه مربوط به آن تشکیل شده است.
وی با اشاره به ظرفیتهای قانونی ایران برای مقابله با خشونت علیه زنان گفت: قوانین خوبی در چارچوب قانون مجازات اسلامی و قانون تعزیرات داریم که پاسخگوی نیازهاست، ولی وجود یک قانون خاص میتواند بازدارنده باشد و تدابیر قانونی، حمایتی و حفاظتی از زنان را شامل شود.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده درباره وجود خانههای امن در ایران گفت: سازمان بهزیستی ایران، سازوکارهایی مشابه با خانههای امن افغانستان دارد ولی این سازوکارها به تناسب ویژگیهای قومی مذهبی باید گسترش یابد.
مولاوردی در پاسخ به پرسش دیگری در زمینه حضور مردان در معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری اظهار کرد: در سطح مدیران و معاونان، زنان فعالیت میکنند اما این به معنای مخالفت ما با حضور مردان نیست و اگر لازم باشد از حضور مردان نیز استفاده میکنیم. البته لازم است آنان نیز در معاونت امور زنان حضور داشته باشند چراکه مشارکت زنان و مردان برای پیشرفت اهداف موثر است.
افزایش دو برابر بودجه زنان در لایحه بودجه سال 94
وی درباره بودجه معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری اظهار کرد: این معاونت دستگاه اجرایی نیست و بودجه آن در حد هماهنگی، سیاستگذاری و پیگیری وظایف دستگاههاست. البته در لایحه بودجه سال آینده بودجه معاونت امور زنان و خانواده دو برابر شده است و امیدواریم در مجلس این میزان بودجه تصویب شود.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در پاسخ به پرسش دیگری در زمینه اقدامات معاونت امور زنان در زمینه کاهش خشونت اظهار کرد: آمادگی داریم که تجارب خود را در اختیار دوستان افغان قرار دهیم البته سالهای قبل تفاهمنامهای انجام شد و اگر برنامه اجرایی این تفاهمنامه تدوین شود در زمینههای مختلف میتوانیم برنامهریزیهایی انجام دهیم و هیاتها، سازمانهای مردم نهاد و کارآفرینان زن بین دو کشور تبادل شوند.
مولاوردی افزود: لازم است به آموزش و توانمندسازی زنان توجه کنیم چراکه این دو موضوع کلید توسعه است. تا زمانی که زنان به آموزش و توانمندسازی مسلح نباشند، نمیتوانند در توسعه و پیشرفت جوامع نقش خود را ایفا کنند.
مولاوردی در ادامه گفت: توانمندسازی موتور محرک جامعه است، البته باید در کنار آموزش، رفاه، مشارکت و کنترل قرار گیرد. در این شرایط زنان توانمند میشوند و میتوانند نقش خود را در جامعه و خانواده ایفا کنند.
وی با اشاره به برنامههای دولت یازدهم گفت: در این دولت در جهت اجرای برنامههایی تلاش میکنیم که براساس آنها زنان بتوانند نقشهای مختلف خود را ایفا کنند و همزمان احساس کارآمدی و تاثیرگذاری در همه این امور را داشته باشند. علاوه بر آن در زمینه برنامه ششم توسعه تلاش میشود که جایگاه مناسب و شایستهای برای زنان و خانواده در نظر گرفته شود.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در پاسخ به پرسشی درزمینه ثبت ازدواج در ایران اظهار کرد: براساس قانون در ایران، باید ازدواجها ثبت شود. البته ممکن است در برخی مناطق مرزی اینگونه عمل نشود.
مولاوردی اضافه کرد: برخلاف گذشته برخی جوانان پس از ازدواج به دفاتر اسناد رسمی به منظور تنظیم شروط ضمن عقد مراجعه میکنند و در این زمینه سند رسمی تنظیم میشود. این کار به تدریج در حال تبدیل شدن به یک فرهنگ است.
وی افزود: ما بررسیهای خود را در زمینههای ثبت ازدواج آغاز کردیم و گزارشهای لازم را دریافت کردهایم و در حال برنامهریزی برای ریشهکنی ثبت نشدن ازدواج در برخی نقاط کشور هستیم.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده افزود: در زمینه ثبت ازدواج موارد حقوقی و فقهی خوبی داریم و میتوانیم در این زمینه تجربیات خود را با کشور افغانستان تبادل کنیم.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه علل و اشکال خشونت خانگی در 28 استان کشور بررسی شده است، گفت: هر کشوری متناسب با شرایط و ویژگیهای خود لازم است این موضوع را بررسی کند. افغانستان نیز نیاز به پروژهای ملی برای بررسی خشونت خانگی در کشور خود را دارد و انجام چنین پروژههایی میتواند در انجام سیاستگذاریها موثر باشد.
مولاوردی با بیان اینکه در کشور ایران 300 هزار دانشآموز و 4 هزار دانشجوی افغان حضور دارند، اظهار کرد: ما تلاش میکنیم میزبان خوبی برای این دانشآموزان و دانشجویان باشیم. در ایران سازمانهای مردمنهادی مانند انجمن حمایت از زنان و کودکان پناهنده فعال هستند که به اقدامات انجام شده برای پناهندگان نظارت میکنند.
در ادامه این مراسم، فاطمه اشرفی مدیرعامل انجمن حمایت از زنان و کودکان پناهنده اظهار کرد: امیدواریم که بتوان از تجارب موجود و دسترسی به حقوق حقه زنان در منطقه استفاده کرد. ایران و افغانستان از جمله موضوعات مهم منطقه و جامعه بینالمللی هستند و اشتراکات اجتماعی، فرهنگی و تاریخی آنان میتوانند دلایل قانعکنندهای به منظور افزایش تعاملات این دو کشور باشد. همزبانی و همفرهنگی این دو کشور نیز مزید علت است.
وی با اشاره به دولتهای ایران و افغانستان اظهار کرد: تشکیل دولت وحدت ملی در افغانستان همزمان با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در ایران را میتوان به فال نیک گرفت و از آن برای افزایش ارتباطات زنان دو کشور بهره جست و در این زمینه برنامهریزیهایی را انجام داد.
منبع: ایسنا