arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۸۶۵۰۲
تاریخ انتشار: ۰۵ : ۱۲ - ۰۲ بهمن ۱۳۹۳

دیروز در بورس چه خبر بود؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
فرهیختگان آنلاین(FDN.ir) نوشت: دیروز شاخص بورس با افت 535 واحدی تا مرز 64 هزار واحد سقوط کرد و برای دومین بار در هفته‌های اخیر واکنش سهامداران را به دنبال داشت. تعدادی از سهامداران در تالار حافظ نسبت به وضعیت بورس اعتراض کردند. این روزها اعتراضات متوجه بازار است چنان که قرار بود در روز سه‌شنبه هم تجمعی از قبل برنامه‌ریزی شده در مقابل درهای تالار حافظ انجام شود اما درنهایت این تجمع لغو شد.


اما شعار اعتراضی سهامداران و معامله‌گران بیش از هر موردی علیه مدیریت بازار بورس است. البته محمد فطانت‌فرد مدت کوتاهی است که مدیریت بورس را به عهده گرفته است. در همین حال برخی کارشناسان بازار معتقدند آنچه این روزها بازار را بیش از هر موردی به نوسان واداشته، شایعات جدید در مورد وضعیت اقتصادی و تصمیمات اقتصادی دولت است که مهم‌ترین آنها بستن بودجه روی نفت 40 دلاری و معلوم نبودن وضعیت مذاکرات هسته‌ای است.  با این حال سهامدارانی که پیشتر امیدوار بودند با تغییر مدیریت بورس اوضاع کمی آرام بگیرد، به نقش واقعیت‌های اقتصادی کمتر از مدیریت بازار اهمیت می‌دهند. البته به گفته کارشناسان بازار این اعتراض‌ها به ضرر خود سهامداران است و جز آشفتگی برای بازار نتیجه‌ای ندارد.

 
زیان 50 درصدی سهامداران


معاملات دیروز بورس با صف سنگین فروش در نمادهای بورسی همراه بود و همین موضوع بر ریزش شاخص اثر گذاشت تا جایی که زیان سهامداران به بیش از 50 درصد رسید. افت دیروز شاخص بورس در حالی رقم خورد که در هفته‌های اخیر مسئولان اقتصادی کشور و متولیان بازار سهام وعده داده بودند با رفع مشکلات صنایع بازار مانع از افت بیش از اندازه بورس شوند اما در عمل این اتفاق رخ نداد و ریزش‌های سنگین بورس تداوم داشت.


همین موضوع بهانه‌ای برای اعتراض تعدادی سهامدار نگران شد به‌طوری که از ساعت 10 صبح سهامداران در تالار شیشه‌ای تجمعی اعتراض‌آمیز برگزار کردند و معامله‌گران هم برای دقایقی دست از معامله برداشتند. البته در لابه‌لای این اعتراض‌ها، خاموش شدن ناگهانی تابلو به نگرانی مردم حاضر دامن زد. تابلوی بورس ناگهان خاموش شد و معامله‌گران را که از صبح در زیر شدید‌ترین فشارهای عصبی بودند ترساند. البته در آخرین لحظه تنظیم این خبر تابلوی بورس دوباره روشن شد و مسئولان علت اصلی قطع تابلو را اشکال فنی بیان کردند. با این حال پاسخی برای افت بیش از 500 واحدی شاخص نداشتند و همین اعتراض‌ها به اوج رسید.

 
کارنامه رئیس جدید


در واکنش به اعتراض سهامداران، مدیران بورسی ازجمله حسن قالیباف مدیرعامل بورس اوراق بهادار، محمودرضا خـــــواجه‌نصیـری مدیر اداره نظارت بر بازارهای سازمان بورس، میرحمزه مالمیر معاون ناشران بورس اوراق بهادار و علی صحرایی، معاون بازار شرکت بورس در تالار حضور داشتند تا شاید مرهمی برای درددل‌های سهامداران زیان‌دیده باشند.


این در حالی است که فعالان بازار سرمایه قصد دارند در نامه‌ای به رئیس‌جمهور مصائب خود را با وی در میان بگذارند تا شاید مشکلات هرچه سریع‌تر برطرف شوند. البته دولتمردان ازجمله وزیر امور اقتصادی و دارایی نشان دادند دولت مدافع مدیریت بازار است. چنانکه اخیرا علی طیب‌نیا از عملکرد 40 روزه محمد فطانت به‌عنوان گزینه خود برای ریاست سازمان بورس به صورت تمام‌قد دفاع کرد. کمااینکه نگاهی به وضعیت بازار سرمایه نشان می‌دهد از زمان حضور فطانت بر ریاست سازمان بورس اوراق بهادار از 25 آذرماه تاکنون بازار سهام 25 روز معاملاتی را سپری و شاخص بورس هم از ارتفاع 69 هزار و 608 واحد در آن روز به کانال 65 هزار واحد نزول کرده است. همچنین در 25 روز حضور مدیریت جدید بورس، شاخص بورس 17 روز منفی را در مجموع با کاهش حدود شش هزار و 500 واحدی و تنها هشت روز مثبت را با رشد هزار و 599 واحدی به خود دیده و دماسنج بازار سرمایه به‌طور متوسط در هر روز 190 واحد ریزش داشته و ارزش کل بازار سرمایه هم در این مدت از 314 هزار میلیارد تومان در روز 25 آذر به 290 هزار میلیارد تومان کاهش یافته است.

 
مشکل بورس چیست؟


در حالی که سهامداران خرد دلیل اعتراض‌شان را عدم ورود شرکت‌های حقوقی به بورس در روزهای پایانی سال و همچنین کاهش شاخص کل بورس عنوان می‌کنند، مدیران بورس در پاسخ تنها تلاش می‌کنند آنها را به صبر دعوت کنند.


از همین رو مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار در جمع معترضان پیش از هر موردی به این موضوع تاکید کرد که مشکل اصلی بورس کاهش قیمت نفت و کسری بودجه است. حسن قالیباف‌اصل همچنین با بیان اینکه اجازه دهید بحث‌ها به صورت کارشناسی و با گفت‌وگو حل شود و اجازه ورود ماموران امنیتی به تالار بورس را ندهید، ادامه داد: «ما هیچ ماموری نداریم و حرف ما به رئیس سازمان بورس این است که قیمت نفت پایین آمده، دولت با کسری بودجه روبه‌رو شده و باید اجازه دهید در یک فضای آرام و حرفه‌ای بحث‌ها را مطرح کنیم.»


وی با بیان اینکه از سهامداران خواهش می‌کنم دردهای بازار را بنویسند، افزود: «بحث اصلاح‌طلب و دوم خردادی چه ارتباطی به بازار دارد که مطرح کرده‌اید؟ شما در ایام خوب بورس رفتار حرفه‌ای داشتید و در ایام مشکل‌دار هم باید حرفه‌ای عمل کنید.»


در حالی قالیباف اصل سهامداران را دعوت به نوشتن درددل‌ها‌یشان می‌کند که این گروه معتقدند با وجود اینکه دولت بارها اعلام کرده است بازار سرمایه و بهبود شرایط آن از اهمیت و اولویت برخوردار است اما برنامه عملیاتی و اجرایی دقیقی از سوی دولتمردان و مسئولان بورس برای بهتر شدن شرایط اعلام نشده است.


در کنار مدیرعامل بورس، خواجه‌نصیری مدیر اداره نظارت بر بازارهای سازمان بورس به شایعات درباره نقش حقوقی‌ها در بازار پاسخ داد. وی با بیان اینکه این حرف را که شرکت‌های حقوقی بازار بورس را خراب کرده‌اند نه تایید و نه رد می‌کنیم، گفت: «سال قبل محدودیت فروش برای شرکت‌های حقوقی بود اما بعدا مقررات تغییر کرد و محدودیت برداشته شد. با این حال شاهد بودیم که برخی از شرکت‌های حقوقی مشمول ابطال معامله شدند.»
نظرات بینندگان