پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : وزیر خارجه کشورمان اظهار کرد: توقع داریم انگلیس برای بازگشایی سفارت ما در لندن مثل سایر سفارتها با آن برخورد کند.
محمد جواد ظریف سه شنبه شب در بازگشت از کابل به تهران و در جمع خبرنگاران همراه وی در پاسخ به ایسنا مبنی بر این که تا پایان سال جاری احتمال بازگشایی سفارتخانههای ایران و انگلیس وجود دارد؟ گفت: ما تصمیمی برای برقراری مجدد روابط میان دو کشور گرفتهایم و بازگشایی سفارتخانهها جدای از مسائل سیاسی یک روند فنی و اداری دارد و نیازمند تفاهمهایی است. ما آمادگی داریم با سفارت انگلیس در تهران مثل سایر سفارتخانهها رفتار کنیم و توقع داریم انگلیس هم با سفارت ما مثل سایر سفارتخانهها برخورد کند.
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا مبنی بر این که اظهار نظری از سوی یک رسانه داخلی به نقل از سرگئی ریابکوف منتشر شده است که او عنوان کرده در فروردین ماه سال آینده ایران و 1+5 به توافق کلی دست پیدا میکنند تصریح کرد: اینها فقط حدس و گمان است و فکر نمیکنم گمانه زنی کمکی به کسی کند.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره اولویت دولت و وزارت خارجه برای ایفای نقش موثر در کشور های همسایه به ویژه افغانستان گفت: همسایگان اولویت اول ما هستند. چون ناامنی در این کشورها آثار مستقیم بر امنیت ملی ما دارد. از طرفی استانهای مرزی ما به طور جدی میتوانند از تحولات کشورهای همسایه متاثر شوند که البته صرفا تاثیر منفی در میان نیست بلکه میتوانند استانهای مرزی از یکیدگر در توسعه و گسترش تجارت و آبادانی یکدیگر بهرهمند شوند و این مساله امنیت ما را در محیط تامین میکند .
وی ادامه داد: برای دولت ارتباط با همسایگان نقش ویژهای داشته است و از ابتدای کار هم دولت و هم رئیسجمهور و هم من کار را با کشورهای همسایه شروع کردیم. افغانستان از جهات مختلف برای ما اولویت دارد. یک دهه قبل ما چالش عمده امنیت ملی در افغانستان داشتیم و آن حضور طالبان در حوزه قدرت بود که نه تنها مقداری از توان ملی ما صرف آن مساله میشد بلکه باعث شهادت تعدادی از دیپلماتهایمان و یک خبرنگار در مزار شریف شد. از سویی مساله مواد مخدر که افغانستان بیشترین میزان تولید آن را به ویژه در تریاک دارد هزینههای اجتماعی ، امنیتی و اقتصادی سنگینی به ایران وارد میکند.
ظریف ادامه داد: موادی که در ترافیک مواد مخدر به کشور ما سرریز میشود و ایجاد باندهای جنایت و قاچاق معضل بزرگ امنیتی و اجتماعی برای ایران است و فقط در سایه یک افغانستان آباد و توسعه یافته میتوان با این مسائل مقابله کرد.
وزیر خارجه کشورمان گفت: در شرایطی که اقتصاد مجرمانه ظرفیت جدی و تاثیرگذار در افغانستان دارد نمیتوانیم امید داشته باشیم که به مقابله با موادمخدر بپردازیم.
وی همچنین درباره ورود داعش به افغانستان نیز گفت: حضور نیروهای افراطی نه فقط طالبان بلکه وارد شدن داعش در افغانستان در مناطق مختلف تهدیدی برای کل منطقه است. از سویی یکی از مهمترین چالشها در افغانستان حضور نیروهای خارجی است که ناامنی در داخل افغانستان و زمینه برای افراط گری فراهم میکند و بهانهای است که افراطیون سعی دارند به وسیله آن برنامه ریزی کنند و سربازگیری انجام دهند. در عین حال حضورشان نیز در نزدیک مرزهای ایران برای ما تهدید محسوب میشود.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان که روز سهشنبه برای دعوت از اشرف غنی احمد زی به کابل رفته بود دربارهی فرصتهای همکاری با افغانستان گفت: ایران با ثباتترین مسیر ترانزیت مواد معدنی افغانستان است و ما میتوانیم به توسعه روابط در این زمینه بپردازیم که میتواند برای دو کشور بهرهمندی زیادی داشته باشد.
ظریف در پاسخ به ایسنا مبنی بر این که مساله آب میان ایران و افغانستان قابل حل و فصل است؟ گفت: موضوع آب در رابطه با رودخانههای هیرمند، هامون، حریر رود به لحاظ زیست محیطی و استفاده از آب مورد بحث است و نیاز است تا ایران به عنوان یک کشور پایین دستی از این رودخانهها طبق عرف و مقررات بینالمللی بهرهمند شود.
وی در رابطه با توافقنامه همکاری ایران و افغانستان، خاطرنشان کرد: در دولت آقای کرزای توافق شد یک موافقتنامه جامع همکاری شکل گیرد و تا حد خوبی روند پیش رفت و در سفر به کابل با رئیسجمهور، رئیس اجرایی و مشاور امنیت ملی افغانستان در این رابطه بحثهای مهم بیشتری داشتیم و سعی داریم همکاریها را در حوزههای جدید گسترش دهیم که چنانچه این بحث ها انجام شود میتواند به موافقتنامه همکاری شکل جدیدی دهد. ما در حال تهیه اسناد و تفاهم نامهها هستیم و امروز من احساس کردم مسئولان افغانستان ( رئیس جمهور و رئیس اجرایی دولت ) با یک علاقمندی و نگاه مبتنی بر اشتراک منافع به ایران توجه دارند که همان نگاهی است که نسبت به دیگران در منطقه دارند. امیدوارم به عنوان کشوری که 35 سال در کنار مردم افغانستان در مقاطع مختلف بوده است و همواره پذیرای مهاجران این کشور بوده بتوانیم همکاریهای گسترده و موثری داشته باشیم.
وی در پاسخ به این که در سفر رئیس جمهور افغانستان به تهران این همکاری و موافقت نامه امضاء میشود گفت: هنوز در حال بحث و گفتوگو هستیم و سفر رئیس جمهور افغانستان میتواند به بحثها سرعت و جدیت بیشتری دهد.
ظریف گفت: آقای اشرف غنی احمد زی در آینده بسیار نزدیک به ایران سفر خواهد کرد و در سفر به کابل بر روی زمان این سفر گفتوگو کریم.
ظریف در پاسخ به ایسنا، مبنی بر این که امروز شاهد حضور فعال چین، ترکیه، و حتی هند در افغانستان در بازسازی و حضور آنها در بخشهای تجاری افغانستان بودیم و ایران در دور جدید همکاریهایش با افغانستان میتواند حضور فعالی در بازسازی این کشور داشته باشد گفت: ما در بازسازی افغانستان قبلا حضور فعالی داشیم و قصد ما این است که این حضور را مجددا تقویت و احیا کنیم و در این سفر استاندار خراسان رضوی حضور داشتند و یکی از حوزههای جدی همکاری استانهای مرزی ماست. حضور بخش خصوصی در استانهای مرزی مورد توجه ماست و با توجه به تمایل دولت به حمایت از بخش خصوصی استانهای مرزی میتوانند با جدیت در این امر وارد شوند و حتما بخش خصوصی ما توان این کار را دارد.
وی بار دیگر درباره حضور داعش در افغانستان گفت: هنوز فکر میکنیم مبارزه با افراط و افراطیگری در افغانستان جدی است و داعش یک قسمتی از تهدید و افراط در افغانستان است. حضور نیروهای خارجی باعث شد که افراط به این بهانه به یارگیری بپردازد تا در مقابل نیروهای خارجی مبارزه کند. با این حال ما شاهد دو تحول در افغانستان هستیم که میتوانیم از آن بهرهمند شویم. اول تشکیل دولت وحدت ملی و دوم خروج نیروهای خارجی از این کشور است و مردم امروز کمتر احساس اشغال بودن توسط بیگانگان دارند.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی دربارهی تصمیم وی در نرفتن به عربستان که اخیرا در اظهارنظری از سوی معاون عربی ، آفریقا مطرح شده است که دلیل نرفتن ظریف به عربستان با وجود دعوت این دولت از وی مساله کاهش قیمت نفت بوده است گفت: سیاست خارجی ما مبتنی بر نزدیکی همسایگان به یکدیگر و رفع موانع برای این کار است و بر این سیاست اصرار دارم چون سیاست دولت و نظام است. ما برای روابط جدی با همسایگانمان نیاز به اراده سیاسی دو طرف داریم و باید احساس کنیم که این اراده وجود دارد. ایران در همه سطوح و بر اساس احترام متقابل و منافع مشترک برای نزدیکی به همسایگانش اراده دارد اما اجازه نمیدهیم کسی منافع ایران را نادیده بگیرد و حقوق ما را خدشه دار کند. ما هم با همسایگان و هم دیگر کشورها ارتباط برقرار میکنیم. البته نسبت به همسایگانمان نگاه مبتنی بر خویشتن داری، تعامل و تلاش برای رفع کدورتها داریم و حرکت میکنیم و امیدواریم این سیاست ایران که هواره تلاش کرده از کنار برخی از اظهارنظرها و گفتهها با کرامت عبور کند موجب سوء برداشت کسی در منطقه نشده باشد. ایران به عنوان کشوری مقتدر تمایل دارد روابط بسیار خوبی با همه کشورهای منطقه داشته باشد و معتقدیم همکاری کشورهای بزرگ منطقه با یکدیگر به نفع همه مردم منطقه و جهان اسلام و صلح و امنیت بینالملل است و اقدامات عجولانهای که در برخی از کشورها در حمایت از افراط و یا کاهش قیمت نفت انجام میشود در نهایت ضررش بیش از دیگران برای خود آنها است.
ظریف گفت: ایران کشو بزرگی است و توان تحمل و جذب همه فشارها بدون تاثیر پذیری را دارد و میتوانیم بسیاری از مشکلات را از سر بگذرانیم. مهمترین سرمایه ما مردم و مقاومت آنها در برابر فشارها است. برخی کشورهای منطقه مسیر اشتباهی را طی می کنند و این مساله خاطره بدی را در ذهن مردم به جا میگذارد.
وزیر خارجه کشورمان در رابطه با اقدام مجله شارلی ابدو در توهین به پیامبر اکرم (ص) گفت: توهین به ارزشها یک نمونهی بارز افراطگرایی است و هیچ فرد معتدل و معتقد به آزادی اندیشه و بیان از این مفاهیم برای توهین به مقدسات دیگران سوء استفاده نمیکند چرا که این حرکتها باعث میشود تنفر و انزجار در آن جوامع و سایر جوامع شکل گیرد.
وقتی به تعداد شهروندان این کشورها (غربی)در عراق و سوریه نگاه میکردم و آسیب شناسی میکردم که چه باعث شده این میزان تنفر در کشورهای خودشان شکل گیرد نکات جالبی به ذهن میرسد. در حال حاضر بین 20 تا 50 درصد جنگجویانی که در سوریه و عراق قتل و غارت میکنند شهروندان این کشورها هستند و باید پرسید چه سیاستی باعث شده که این افراد به این کشورها بروند چرا که آنها در داخل کشورهایشان که ادعای تمدن و فرهنگ دارند تربیت شدند. معتقدم کشورهای غربی با پنهان شدن پشت جو سازیها نمیتوانند مشکلات خود شان را از این دست حل کنند. ثمره این اقدامات همان است که در پاریس دیدیم. ما همواره اقدامات تروریستی را در هر جا و نسبت به هر کس محکوم کردهایم و در تریبون نماز جمعه نیز محکمترین مواضع را علیه این اقدامات اتحاذ کردهایم.