پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : مجمععمومی سازمانملل به خودی خود دارای اهمیت است. کشورهای مختلف در سطوح متفاوت از این فرصت برای ارایه نقطهنظرات، دیدگاهها، مواضع و رویکردهای خود نسبت به موضوعات جهانی، نهایت استفاده را میبرند. همچنین با طرح برخی موضوعات، دیدگاههای کشورهای دیگر را تایید یا به چالش میکشند. این گردهمایی مهم، سالی یکبار برگزار میشود و بزرگترین نشست سالانه در سطح جهان بهشمار میرود که نزدیک به 200کشور در آن شرکت میکنند.
در عین حال در عصری به سر میبریم که فضای مجازی و بهویژه استفاده از شبکههای اجتماعی، همهچیز را تحتتاثیر قرار داده و سخنان روسای کشورها بلافاصله تا شخصیترین صفحات افراد در گوشه و کنار جهان، بازتاب مییابد و علاوهبر دولتهای مختلف، افکار عمومی جهان نیز از این دیدگاهها مطلع میشوند. سفر سال گذشته روحانی و حضور فعال وی در همین فضای مجازی، استفاده مطلوب از این فرصت را به نمایش گذاشت و با استقبال جهانی مواجه شد. رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو بهاندازهای از مواضع اصولی رییسجمهور ایران عصبی شدند که در سخنرانی خود، بارها با عصبانیت از ایران نام برد.
کارکرد دیگر این نشست، دیدار با همتایان کشورهای دیگر و هیاتهای دیپلماتیک است.
کشورها براساس اولویت منافع ملی، به بحث و گفتوگوی دوجانبه میپردازند و نیز در حاشیه مجمع عمومی، گردهماییهایی مانند جنبش غیرمتعهدها، سازمان همکاری اسلامی، گروه دی 8 و... هم میتواند برگزار شود و امسال اجلاس مهمی درباره محیطزیست برگزار میشود. همچنین گفتوگوی هیاتها با رسانههای آمریکایی و غیرآمریکایی برای انتقال پیام کشورها، صورت میگیرد. باید تاکید کرد سه عنصر«پیام نو»، «بهروزبودن» و «منطبق با نیاز جهانیبودن» است که میتواند این فرصتها را افزون سازد. ما سال گذشته برخلاف هشتسال پیش از آن، از این فرصت استفاده کردیم.
در بعضی سالهای گذشته، منطبق با نیازهای جهان سخن گفته نشد و اولویتهای جامعهجهانی در نظر گرفته نشد. ابتداییترین اصل در تبلیغات که همه مسوولان باید مورد توجه قرار دهند این است که «مهم این نیست شما چه میگویید مهم این است که مخاطبان چه میشنوند.» سال گذشته روحانی از ادبیات متناسب با آن نشست استفاده کرد چراکه هر نشست به مقتضای شرکتکنندگان باید با موضع متفاوتی همراه شود.
جمهوری اسلامی به نسبت سایر کشورها، فرصت حضور انبوه ایرانیان در خاک ایالاتمتحده را نیز در اختیار دارد که از قضا عمده آنان از شخصیتهای تحصیلکرده، نخبه و پیشرو در جامعه آمریکا هستند. باید توجه داشت در دیدار با آنان، فقط رهنمود داده نشود و نقطهنظرات آنان نیز اخذ شود. سفر رییسجمهور ایران در این مقطع خاص که مذاکرات هستهای به نقطه حساسی رسیده، تحولات بینالمللی و منطقهای بسیار متمایز از گذشته است و بحث تروریسم سازمانیافته و خشن بیش از گذشته جامعه جهانی را تهدید میکند، دارای اهمیت مضاعف است.
موضوعاتی چون آب، محیطزیست، فقر و بیعدالتی بیش از گذشته بروز و ظهور یافته است و تمرکز درست بر آنها میتواند دستاوردهای قابلتوجهی برای منافعملی ما به همراه داشته باشد.
*سخنگوی پیشین وزارت خارجه/شرق