پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : دود شالیزارها ناشی از سوزاندن کاه و کلش در چشم آسمان آبی گیلان میرود.
به گزارش ایسنا، گیلان استانی کشاورزی است و یکی از محصولات مهمی که در این استان تولید می شود برنج خوش طعم و باکیفیت است. برنجی که از بهترین برنجهای تولیدی در دنیا محسوب میشود و این روزها شالیکاران مشغول برداشت محصولاتشان هستند که با رنج و زحمت فراوان تولید شده است.
اما یک نگرانی هم برای گیلانیان این روزها در روزهای برداشت برنج وجود دارد و آن هم سیاهی سوزاندن زمین شالیکاران ناشی از سوزاندن کاه و کلش و خاکستر شدن آسمان گیلان است که به دلیل دود ناشی از سوزاندن کاه و کلش ها به وجود میآید. این داستان تکراری اگرچه بارها مطرح شده است اما همچنان مردم گیلان را به سرفه می اندازد و حتی گاهی آلودگی هوا به حدود 2 برابر حد استاندارد سلامت میرسد و بیماران قلبی – عروقی و تنفسی را راهی بیمارستان میکند.
شواهد حاکیست با اجرای برنامههای مدیریت ترویج جهاد کشاورزی و اطلاع رسانی رسانهها، اغلب شالیکاران با مضرات سوزاندن کاه و کلش آشنا شده و میدانند که سوزاندن آن، دود انبوه به راه انداخته و تنفس شهروندان را مختل میکند اما همچنان کاه و کلشها سوزانده میشوند.
لیلا، یکی از شالیکاران شهرستان صومعه سرا که به تازگی محصولشان را برداشت کرده و هنوز کاههای موجود در شالیزار خود را نسوزانده است، به خبرنگار ایسنا گفت: یکی از دلایل مهم سوزاندن کاه و کلشها، نبود مشتری برای خرید کاههای بسته بندی شده است.
ابراهیم، یکی دیگر از شالیکاران شهرستان صومعه سرا که برداشت برنج را در شالیزارش به اتمام رسانده است، به خبرنگار ایسنا گفت: مسئولان جهاد کشاورزی استان از طریق رسانه اعلام میکنند، کاه های بسته بندی شده تا 5 هزار تومان خریده میشود اما ما که برای هر بسته بندی به طور میانگین 800 تومان هزینه کردیم، مشتری ندیدیم و کاهها روی دستمان مانده است.
وی اضافه کرد: شالیکاران دیگر هم که هنوز برداشت محصول خود را آغاز نکردهاند از همین حالا دغدغه کاه انباشته شده شالیزار خود را دارند.
شهرام، یکی از شالیکاران شهرستان رشت در گفتگو با خبرنگار ایسنا درباره علت آتش زدن کاه و کلش گفت: من کشاورز زاده هستم و از پدر و پدربزرگم آموختهام که سوزاندن کاه و کلش موجب می شود تا سال آینده آفت کمتری به شالیزارم وارد شود و برای همین است که ما این کار را انجام میدهیم.
علیرضا شعبان نژاد، رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه تاکنون در حدود 25 درصد از شالیزارهای گیلان برداشت برنج انجام شده است، توضیح داد: شهرستانهای رشت و صومعه سرا بیشترین سوزاندن کاه و کلش را در استان به خود اختصاص دادهاند.
وی اضافه کرد: با وجود برگزاری کلاسها و اطلاع رسانی مدیریت ترویج جهاد کشاورزی، باز هم کشاورزان براساس باورهای قدیمی به منظور از بین بردن آفات، کاهها را در شالیزار میسوزانند، این درحالی است که این کار آنان سبب از بین رفتن حشرات مفید و از بین رفتن حاصلخیزی خاک میشود.
شعبان نژاد گفت: به طور مستمر در شالیزارهای استان گشت زنی انجام میشود تا کشاورزان متخلف را شناسایی کنیم.
به گزارش ایسنا، احمد علیپور، رییس اتحادیه دامداران گیلان نیز با بیان اینکه 72 هزار نفر عضو 19 شرکت تعاونی این اتحادیه هستند، گفت: امسال شالیکاران میتوانند با مراجعه به شرکتهای تعاونی دامداران، کاههای برجای مانده در شالیزارهایشان را بفروشند.
وی اضافه کرد: سالانه حدود 130 هزار تن کاه، معادل کاههای سوزانده شده در شالیزارها از استانهای دیگر برای تامین غذای دام در دامداریها با صرف هزینههای حمل و نقل به گیلان وارد میشود که با جلوگیری از سوزاندن و ذخیره همین مقدار کاه، میزان قابل توجهی در هزینهها، صرفه جویی و نیاز دامداریها هم در این باره رفع خواهد شد.
وی، مهم ترین مشکل این اتحادیه را کمبود انبار و فضاهای نگهداری کاه اعلام کرد و گفت: انبارهای موجود فقط ظرفیت نگهداری 10 درصد از کاه تولیدی استان را دارد.