arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۶۹۸۸۵
تاریخ انتشار: ۰۹ : ۱۰ - ۱۰ تير ۱۳۹۳

واکنش مثبت بازار ارز به دور جدید مذاکرات هسته ای/ چرا دلار ارزان شد؟

سیف می گوید در تحلیل نوسانات نرخ ارز باید به بازه زمانی توجه داشت. برخی از نوسانات روزانه در بازار ارز صرفاً ریشه در انتظارات، شایعات و عوامل تکنیکی داشته و توسط عوامل بنیادین حمایت نمی شوند. اینگونه نوسانات نمی تواند پایدار باشد و پس از مدت کوتاهی تعدیل خواهند شد. در نتیجه اگر فعالان صرفاً بر اساس اینگونه عوامل وارد بازار ارز شده باشند، زیان خواهند دید.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
طی سه سال گذشته بازار ارز افزایش قیمت قابل توجهی را تجربه کرده است و به واسطه مشکلات مختلفی همچون تحریم‌های اقتصادی و اشتباه در تصمیم گیری  از حالت تک نرخی خارج شده است.

به گزارش انتخاب، در شرایطی که قیمت ارز پیش از انتخابات 24 خرداد 92 تا مرز 3600 تومان افزایش یافته بود پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سیر نزولی را طی کرد و پس از تشکیل کابینه تدبیر و امید مهرماه سال 92 سرانجام قیمت دلار وارد محدود 2900 تومان شد.

در آن زمان بسیاری از کارشناسان دیپلماسی فعال رئیس جمهور و وزیر امور خارجه در نیویورک و بر گزاری مذاکرات ایران و گروه 1+5 در سطح وزیران را دلیل اصلی این موضوع عنوان می کردند و معتقد بودند با به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای بازار ارز نیز به ثبات خواهد رسید.

سرانجام آذرماه سال گذشته در شرایطی که بازار ارز دارای ثبات نسبی بود توافق مقدماتی میان ایران و گروه 1+5 به دست آمد و مقرر شد که 4.2 میلیارد دلار دارایی بلوکه شده ایران در 6 قسط به بانک مرکزی برسد.

پس از مذاکرات ژنو و توافق مقدماتی قیمت ارز تا روزهای پایانی سال از ثبات نسبی برخوردارد بود اما افزایش تقاضا برای خرید ارز در روزهای پایانی سال موجب شد تا قیمت دلار بار دیگر وارد محدوده 3 هزار تومان شده و در مدار صعود قرار بگیرد.

افزایش قیمت ارز که از روزهای پایانی سال 92 آغاز شده بود تا چندی پیش که آخرین قسط دارایی های بلوکه شده ایران به حساب بانک مرکزی واریز شد ادامه داشت و با اعلام این خبر که دولت بنابر اراده و نیاز می تواند نسبت به هزینه کرد 3.1 میلیارد دلار دارایی آزادشده اقدام کند روند حرکتی قیمت ارز در بازار تغییر کرد و قیمت دلار که تا مرز 3300 تومان پیش رفته بود این روزها به 3100 تومان رسیده است.

بر همین اساس از 550 میلیون دلار قسط اول،450 میلیون دلار دوم،550 میلیون دلار سوم، 550 میلیون دلار چهارم،450 میلیون دلار پنجم و 550 میلیون دلار قسط ششم تا کنون 3.1 میلیارد دلار از مجموع 4.2 میلیارد دلار توافق شده در مذاکرات ژنو برای آزاد شدن دارایی های بلوکه شده در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته و دو قسط 550 میلیون دلاری باقی مانده هفتم و هشتم نیز طبق وعده باید تا پایان تیر ماه سال جاری تسویه شود و این موضوع تاثیر فراوانی بر بازار ارز دارد.

اما موضوع دیگری که این روزها بر بازار ارز تاثیر گذار بوده دور جدید مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه 1+5 است که از 11 تیرماه در وین آغاز خواهد شد و 20 روز به طول خواهد انجامید و سیدعباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران نیز اعلام کرده است تلاش می کنیم در این دور از مذاکرات به توافق نهایی دست پیدا کنیم.

بر همین اساس این دور از مذاکرات بیشترین تاثیر را بر بازار ارز خواهد گذاشت و همین موضوع باعث شده تا مردم با امیدواری به آینده مذاکرات تقاضا برای خرید ارز را کاهش دهند و قیمت ارز در مسیر نزولی قرار بگیرد.

همچنین ارسلان فتحی پور رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت و گو با نامه نیوز درباره آینده بازار ارز می گوید بحث نوسان قیمت ارز به تقاضای موجود در بازار بستگی دارد و زمانی که تعادل میان عرضه و تقاضا از بین می رود و هم اکنون نیز تقاضا در بازار کاهش یافته و همین موضوع باعث کاهش قیمت ارز شده است.

وی می گوید کاهش تقاضا در بازار به دلیل دور جدید مذاکرات هسته ای و امیدواری مردم به آینده این مذاکرات است و همین موضوع باعث شده تا فضاری روانی آرامی در بازار حاکم شود که منجر به افت قیمت دلار شده است.

همچنین چندی پیش ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی درباره نوسانات موجود در بازار ارز گفته بود بازار غیررسمی ارز کشور در دوره خرداد تا دی ماه سال 1392 در مسیر اصلاح نرخ و تخلیه هیجانات قرار داشته است، به همین دلیل متوسط ماهانه نرخ برابری دلار در این بازار از 35037 ریال در فروردین 1392 به 29755 ریال در دی ماه کاهش یافت.

به گفته سیف بررسی های کارشناسی نشان می دهد اصلاح انتظارات عمومی در خصوص چشم انداز تعاملات بین المللی و قرار داشتن پرونده استفاده صلح آمیز کشور از انرژی هسته ای در مسیر رفع تنش و حل وفصل کامل، در منطقی شدن نرخ ارز و خروج تقاضای سفته بازی از این بازار نقش مهمی داشته است.

سیف می گوید در تحلیل نوسانات نرخ ارز باید به بازه زمانی توجه داشت. برخی از نوسانات روزانه در بازار ارز صرفاً ریشه در انتظارات، شایعات و عوامل تکنیکی داشته و توسط عوامل بنیادین حمایت نمی شوند. اینگونه نوسانات نمی تواند پایدار باشد و پس از مدت کوتاهی تعدیل خواهند شد. در نتیجه اگر فعالان صرفاً بر اساس اینگونه عوامل وارد بازار ارز شده باشند، زیان خواهند دید.

رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده است با توجه به ارتباط متقابل مشاهده شده میان بهای جهانی طلا و قیمت داخلی دلار، بخشی از نوسانات نرخ ارز در چند ماه اخیر، متاثر از تحولات برون زای بازار جهانی طلاست. لیکن باید توجه داشت دامنه نوسان ها در بازار ارز که طی ماههای اخیر تا حدودی محسوس بوده، لزوماً توسط عوامل بنیادین اقتصاد حمایت نمی شود. برآورد می گردد در صورت عدم بروز این وقایع، نرخ ارز که در حال حاضر در محدوده 33000 تا 32500 ریال برای هر دلار در حال نوسان است، می باید در سطحی کمتر و در حوالی 31000 ریال قرار می گرفت. بر این اساس، با تغییر شرایط و اصلاح انتظارات، اصلاح و کاهش نرخ ارز در بازار امری کاملاً طبیعی می باشد.


منبع: نامه نیوز

برچسب ها: تحریم ، دیپلماسی ، ارز ، بلوکه
نظرات بینندگان