پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : شرق: از ديدن ايران، حيرتزدهاند؛ ميگويند «اقتصاد ايران از تحريمها به زانو درنيامده و ايران با وجود تحريمها به زندگي خود ادامه ميدهد.»
شش عضو سناي فرانسه صبح سهشنبه به سفر ششروزهشان به ايران پايان دادند؛ سفري که بهندرت با اين تعداد روز برنامهريزي ميشود؛ فيليپ ماريني، رييس هيات نيز ميگويد: «ششروز براي يک هيات پارلماني مدتی غيرعادي است چرا که احساس ما اين بود که در مورد ايران بايد تماسهاي فراواني داشته باشيم و تلاشمان را براي فهم و شناخت بيشتر بهکار بگيريم.» از بين ششنفر، دونفر قبلا به ايران آمده بودند و چهارنفر براي اولينبار به تهران سفر کرده بودند. در سفر اين هيات به تهران، ديدارهاي متعددي انجام شد. ديدار با علياکبر هاشميرفسنجاني، علياکبر ولايتي، علي لاريجاني، محمدجواد ظريف، محمد نهاونديان، قائممقام وزير نفت، معصومه ابتکار و همتايان پارلماني در برنامه آنها گنجانده شده بود. علاوه بر اين، آنها از چند شرکت توليدي دولتي و خصوصي در تهران و تبريز هم ديدار کردند که آنها را شگفتزده کرده بود. «در اين سفر از شرکتهايي بازديد کرديم، که از نظر کيفيت کاري با عاليترين کيفيت در اروپا برابر بودند.»
نشست خبري پايان سفر هيات سناي فرانسه به تهران، در سوييتي در هتل لاله برگزار شد؛ هتلي که دکوراسيونش با سليقه اروپاييها مطابق است.
فيليپ ماريني، رييس کميسيون امور مالي سناي فرانسه از سفرشان گزارش ميدهد و مديا کاشيگر، مترجم زبردست فرانسه، سخنانش را براي خبرنگاران معدودي که دعوت شدهاند، ترجمه ميکند. گزارش ماريني نشان ميدهد که در اين سفر به دادههاي جديدي از ايران رسيدهاند و اغلب اين يافتهها ضدآمريکايي است. فيليپ ماريني ميگويد: «تحريمها به کشورهاي اروپايي و بهخصوص فرانسه بيشتر از ايالاتمتحدهآمريکا که 35سال با ايران قطع رابطه کرده است، آسيب ميرساند.»
انسجام در تيم روحاني
هيات فرانسوي بهدنبال ديدارهايي که در تهران داشتند، اعلام کردند که «اهداف سياسي و اقتصادي»شان از اين سفر برآورده شد. همچنين ماريني ميگويد که «انسجام در اقدامات تيم آقاي روحاني براي ما جالب بود. ترکيببندي تيم روحاني چنان است که ميتواند به برقراري اعتماد و ثبات در منطقه کمک کند. اين اعتماد غرب و فرانسه بايد مبتني بر رکگويي و روابط متقابل و همچنين شفافيت باشد که شفافيت درحقيقت کليد حل مسايل مربوط به برنامه هستهاي مسالمتآميز ايران است.»
فيليپ ماريني درمورد مساله تحريمها نيز اگرچه معتقد است که ايران با تحريمها به زندگي خود ادامه ميدهد اما اضافه کرد: «مساله تحريمها چندسويه است. ميتوان گفت راهحلي که براي مقابله با تحريمها اتخاذ شده، راهحلي موقت و کمدوام است و مطمئن نيست و ميتوان نتيجه گرفت که اين راهها نميتواند ادامه داشته باشد و اقتصاد ايران بهشدت از اين بابت آسيب خواهد ديد. ايراني که ما ديديم، ايراني از زانوافتاده که برخي رسانههاي غربي ميگويند نيست البته کشوري است که نياز به ساختن آينده خود دارد و بهسمت اجراي پروژههاي متعدد و سرمايهگذاري حرکت کند و اين وضع نيازمند خروج از وضعيت تحريمهاست.»
رنج شرکتهاي غربي از تحريم ايران
به نظر ميرسد در گفتن اين جمله حسابشدهتر از قبل عمل ميکند و کلمات پرهجاي فرانسه را با تاکيد بيشتري به زبان ميراند: «بدون اغراق اگرچه تحريمها براي اقتصاد ايران، مصرفکننده ايراني و مردم ايراني سنگين و رنجآور است اما از آن طرف نيز براي شرکتهاي غربي و بهخصوص اروپايي که معاملات مهمي با ايران داشتند رنجبار و دردناک است. بر اساس مشاهداتي که در اين سفر داشتيم بارها از خود سوال کرديم که آيا در ايران منافع آمريکا با وجود تحريمها بهتر حفظ نشده تا منافع شرکتهاي اروپايي و بهخصوص فرانسوي؟»او اظهار اميدواري ميکند: «روزي که شرايط سرمايهگذاران بينالمللي اجازه دهد، شرکتها و بنگاههاي فرانسوي اين امکان را داشته باشند که در شرايط رقابتي اگر بهتر بودند، بتوانند برنده بازار باشند.» ماريني در مورد زمينههاي همکاري با ايران، علاوه بر صنعت خودرو هم ميگويد: «دارو، محيطزيست، موادغذايي کشاورزي، بازيافت، لوازم آرايشي، هوانوردي و صنعت لوکس ميتواند از جمله زمينههاي همکاري باشد.» او از نتيجه مذاکراتش با قائممقام وزيرنفت نيز خبر ميدهد: «ما اميدواريم شرکت نفت و گاز توتال فرانسه به ايران برگردد اما توتال ديگر در چارچوبي کار نخواهد کرد که قبلا کار ميکرد چون بازار بينالمللي نفت عوض شده است.» او همچنين همکاري با ايران براي ساخت نيروگاه هستهاي جهت توليد برق را نيز ممکن دانست.
سفر هيات فرانسوي مهم بود
از او پرسيدم بعد از توافق ژنو، هيات اقتصادي فرانسوي به ايران آمد و بعد از آن دولت شما با هشدارهاي جدي وزير خزانهداري و وزيرخارجه آمريکا مواجه شد. ادامه اين هشدارها در سياست شما تغييري ايجاد نميکند؟ جواب ماريني اين بود: «چه خوششان بيايد و چه نيايد، جهان ما جهان رقابت است و شکلي از خشونت وجود دارد که به آن گروگانگيري اقتصادي ميگويند. ما در جهاني زندگي ميکنيم که ايالاتمتحده با قدرت سياسي و اقتصادياش ميخواهد هنجارها، حقوق و قراردادهاي خود را به همه جهان صادر کند و اين، هم براي ايران و هم براي فرانسه مصداق دارد و ما کافي است واقعيت را بدانيم. تهديد وزير خزانهداري آمريکا نشان ميدهد که سفر هيات بازرگاني فرانسه به ايران مهم بوده و بايد اين سفر حتما انجام ميگرفت. اگر قرار بود سفر هيات بازرگاني فرانسه به ايران بيارزش باشد هيچ دليلي نداشت که خزانهداري آمريکا درباره آن اظهارنظر کند.» اواخر بهمن سال 92 نماينده 120 شرکت فرانسوي بهعنوان صاحبان صنايع و شرکتهاي تجاري فرانسه (مدف) به تهران آمدند که با واکنش جدي آمريکا مواجه شد. اوباما در کنفرانس مشترک با فرانسوا اولاند در واشنگتن نسبت به سفر اين هيات اقتصادي هشدار داد: «دولت آمريکا همچون يکتن آجر بر سر نقضکنندگان تحريمهاي ايران خراب خواهد شد.» پس از اين تهديدها مسافران تهران گفتند: «سفر اکتشافي بوده، قراردادي امضا نشده است.»اينبار سناتورهاي فرانسوي، صبح ديروز تهران را به مقصد پاريس ترک کردند تا در گزارشي مکتوب به کميسيون امورمالي سناي فرانسه که بعد بهصورت علني منتشر ميشود، ارزيابي دقيقي از ايران به همکارانشان ارایه کنند؛ کسانيکه ميتوانند بر برگشتن شرکتهاي فرانسوي از توتال تا آلستوم و... تاثير بگذارند. آنها نشان دادند قصد ندارند از تهديدهاي آمريکايي بترسند.