پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ثبت نام از متقاضیان دریافت یارانه به عنوان گام اول در اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها پایان یافت تا در این مرحله دولت با راستی آزمایی اطلاعات ثبت نامی افراد متقاضی، نیازمند از غیرنیازمند را مشخص کند.
این روزها اما شیوه تبلیغ و فراخوان دولت برای انصراف از دریافت یارانه نقدی موضوع بحث و گفت و گوی بسیاری از افراد و کارشناسان بود و است.
به گواه برخی از مردم عادی و کارشناسان اقتصادی، دولت نیازی به این شیوه فراخوان برای عدم دریافت یارانه نداشت و باید در همان ابتدای کار تنها افرادی که تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار دارند را مشمول دریافت یارانه اعلام می کرد.
در مقابل گروهی دیگر با دفاع از عملکرد دولت در شیوه اعلام فراخوان، این روش را روش درستی دانسته و می گویند: این روش پشتوانه قانونی نیز دارد و موجب انصراف بخشی از افراد بی نیاز شده است.
برای بررسی این موضوع و آگاه شدن از نظرات مختلف مردم و کارشناسان درباره شیوه فراخوان دولت، خبرنگار ایرنا نظرات برخی از مردم و کارشناسان را در این زمینه جویا شده است.
شاهین شایان آرانی از جمله کارشناسانی است که روش دولت در انصراف از یارانه را مناسب می داند و می گوید: دولت با توجه به مقتضیات زمان و مکان و اوضاع اقتصادی بهترین روش را برای انصراف انتخاب کرده است.
وی ادامه داد: دولت با واگذاری تصمیم به خود افراد، انصراف از یارانه را تصمیمی اخلاقی کرده که این کار بسیار خوب و به جایی است که روی محور عقل و انسان دوستی حرکت کرده است.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: من اعتقادی ندارم که تبلیغات گسترده و به ضرر دولت بوده بلکه به نظرم اگر بازهم تبلیغات بیشتر می شد مردم بیشتری تشویق به انصراف می شدند.
یک کارشناس اقتصادی دیگر نیز با دفاع از شیوه انصراف از یارانه، می گوید: با اینکه این شیوه در ابتدا، کار درستی بود اما افزایش حجم تبلیغات در این زمینه را قبول ندارم و در واقع تبلیغات در این حجم نه تنها به نفع دولت نشد بلکه نقش معکوس داشته و مردم برای ثبت نام حریص تر شدند.
وی معتقد است: هرچند دولت در کنترل تورم تاکنون عملکرد مناسبی داشته اما با اجرای فاز دوم هدفمندی و افزایش قیمت حامل های انرژی باید انتظار تورم دوباره را نیز داشت.
وی ادامه داد: در این راستا دولت باید بتواند با اهرم های موجود در دست خود، توزیع یارانه را طوری انجام دهد تا موجب افرایش نقدینگی دوباره و به تبع آن افزایش نرخ تورم نشود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه با وجود شرایط رکود در اقتصاد، دولت باید اجرای فاز دوم را کمی دیرتر آغاز می کرد، اظهار داشت: در این صورت دولت می توانست در فرصت مناسب و با راه اندازی یک سیستم مالیاتی قوی از درآمد طیف های مختلف مردم آگاه شود و به راحتی نیازمندان واقعی را مشخص کند.
یکی دیگر از کارشناسان اقتصادی نیز به خبرنگار ایرنا، گفت: شیوه تبلیغات دولت برای انصراف از یارانه از حد معقول فراتر رفته و اینگونه تبلیغات وسیع، دستمایه طنز و سرگرمی شده بود در صورتی که دولت اصلا نیازی به این حجم تبلیغات نداشت و می توانست با راه اندازی یک کمپین ساده افراد برخوردار را به انصراف از دریافت یارانه ترغیب کند.
این کارشناس اظهار داشت: دولت باید از همان ابتدا، تنها افراد تحت پوشش کمیته امداد و امام خمینی(ره)و دیگر نهادهای حمایتی را مشمول دریافت یارانه اعلام می کرد چرا که در حال حاضر بیشتر افراد جامعه ما واقعا به مبلغ ناچیز یارانه نیازی ندارند بخصوص که با توجه به تورم کنونی، رقم 45 هزار و 500 تومان یارانه عملا نه تنها ارزشی ندارد بلکه با افزایش تورم ناشی از فاز دوم هدفمندی ارزش این رقم به کمتر از 25 هزار تومان نیز می رسد.
وی با انتقاد از شیوه توزیع سبد کالا نیز گفت: در روند توزیع این سبد بسیاری از افراد نیازمند محروم ماندند که این ناشی از نبود یک سیستم اطلاعاتی کارآمد از درآمدهای افراد جامعه است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بنابراین دولت باید در فاز دوم توزیع سبد کالا، تنها به افرادی که مشمول دریافت یارانه نقدی می شوند، سبد کالا بدهد.
وی اظهار داشت: شیوه نادرست توزیع یارانه نقدی در دولت قبل باعث شده تا بسیاری از افراد جامعه یارانه را ثروت ملی و حق خود بدانند، در صورتی که ثروت ملی باید صرف رفاه جامعه شده و نه به صورت نقدی پرداخت شود.
** و اما مردم چه می گویند؟
این در حالی است طیف های مختلف مردم درباره شیوه توزیع یارانه و تبلیغات آن نیز نظرات متفاوتی داشتند.
آقای موسوی که کارمند یکی از وزارتخانه ها است در این باره به ایرنا، گفت: با اینکه خود را نیازمند یارانه می دانم اما برای کمک به پیشبرد اهداف دولت از دریافت یارانه انصراف داده ام.
وی درباره شیوه فراخوان دولت برای عدم دریافت یارانه نقدی نیز اظهار داشت: هرچند حجم تبلیغات زیاد بود اما به نظر من این روش توانست تا حدودی در انصراف مردم از دریافت یارانه نقدی موثر باشد و کمک کند.
موسوی خاطرنشان کرد: انصراف داده ام اما دولت باید با درآمدهای حاصل از انصراف از یارانه به بخش بهداشت و سلامت و حمل و نقل که این روزها مهم ترین معضل جامعه به شمار می روند، کمک کند.
آقای محسن بهمنی یکی دیگر از افراد در گفت و گو با خبرنگار ما، با انتقاد از شیوه تبلیغات انصراف از یارانه، آن را نوعی تهدید از طرف دولت عنوان کرد.
وی می گوید: یارانه حق همه افراد جامعه است و هر کس خود را نیازمند بداند، ثبت نام می کند اما تبلیغات دولت به صورت گسترده و اعلام جریمه برای بی نیازان در واقع نوعی تهدید به زبان تبلیغات است که این مناسب دولت یازدهم نیست.
خانم اسدی نیز که کارمند بخش خصوصی است، می گوید: شیوه تبلیغ دولت به نظر شیوه درستی بود و به نظرم اگر بیشتر تشویق می کرد، بهتر هم بود.
وی افزود: حال که ثبت نام هم پایان یافته باید دید که دولت در این فاصله کم می تواند اطلاعات افراد را پایش کند یا نه.
اسدی با بیان اینکه اوضاع اقتصادی و مصرف کالاهای لوکس مانند خودروهای میلیاردی و ساختمان هایی با جدیدترین دکوراسیون روز، نشان می دهد هرچند تورم و گرانی بالاست اما 60 تا 70 درصد از افراد جامعه به یارانه نیازی ندارند، ادامه داد: اگر همه مردم نیازمند دریافت یارانه هستند، این حجم انبوه کالاهای لوکس و ماشین های مدل بالا و میلیاردی توسط چه کسانی وارد و خریداری می شود؟
اسدی ادامه داد: به نظر من حتی کارمندان دولتی و بخش خصوصی باید از دریافت یارانه نقدی انصراف دهند و یارانه باید به نیازمندان واقعی مانند افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و حتی افرادی که در روستاها زندگی می کنند، پرداخت شود.