arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۴۳۰۸۷
تعداد نظرات: ۱۲ نظر
تاریخ انتشار: ۴۳ : ۱۰ - ۰۹ دی ۱۳۹۲

خاله، دایی، عمه و عموی ایرانی در معرض انقراض!

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
هادی شریفی در سایت الف نوشت:

این روزها همه درباره تحدید نسل و روند پیری جمعیت در ایران هشدار می دهند، عده ای بعنوان راهکار بیلبورد تبلیغاتی نصب می کنند و عده ای دیگر با دستور، خواهان افزایش جمعیت اند. اینان اما غافل از این اند که با بیلبورد تبلیغاتی و دستور و همایش، جمعیت افزایش پیدا نمی کند.

بدون توجه به واقعیت ها و شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه و بهبود این وضعیت، سخن از ازدواج جوانان و افزایش جمعیت، سخنی است بیهوده. در بیست سال گذشته شاهد بوده ایم که تمام دستگاه ها و ارکان حکومت به طور منسجم و سازمان یافته سیاست های کنترل جمعیت را به اجرا گذاشته اند، این سیاست ها به گونه ای بود که همه مردم به شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» اعتقاد پیدا کرده بودند.

اما حال با شکست آن سیاست ها، مسئولان برای جبران اشتباه خود به همایش و بیانیه و بیلبورد تبلیغاتی اکتفا کرده و نه تنها راه کار عملی و اساسی ارائه و اجرا نمی کنند بلکه قوانینی در تضاد با سیاست افزایش ازدواج و به طبع آن افزایش جمعیت در پیش گرفته اند.

طبق آمارهای سازمان ثبت احوال، سن ازدواج برای مردان و زنان نسبت به سال‌های گذشته افزایش یافته و به میانگین ۲۷.۲ سال برای مردان و حدود ۲۳ سال برای زنان رسیده است. حال با این آمار هشدار دهنده، مسئولان سازمان نظام وظیفه در صدد افزایش خدمت اجباری سربازی هستند. سردار موسي کمالي جانشين منابع انساني ستاد کل نيروهاي مسلح در این ارتباط می گوید : طرحي در دست بررسي است که کسرخدمت ها برداشته و خدمت دوره ضرورت ۲۴ ماه شود.

این یک روی سکه بود، و اما روی دیگر آن: میر محمد صادقی مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی درباره وام ازدواج و متقاضیان این وام گفته است : سیستم بانکی در اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج با محدودیت روبرو بوده و بانک‌های عامل منابع کافی برای پاسخگویی به افراد در صف تسهیلات ازدواج را ندارند، اکنون حدود یک میلیون نفر در صف دریافت تسهیلات ازدواج هستند.

حال اگر از تورم ۳۵.۹ درصدی، بیکاری جوانان و مشکل تامین مسکن بگذریم با همین نمونه های ذکر شده آیا می توان به افزایش جمعیت دلخوش بود؟

اما برای پی بردن به عمق فاجعه در ارتباط با روند پیری جمعیت، نگاهی به آمارها در این ارتباط می کنیم:

علی اکبر محزون مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال در این ارتباط می گوید: اکنون ۱۴.۴ درصد از خانوارهای ایرانی بدون فرزند هستند، همچنین ۳۳ درصد خانوارهای ایرانی حداکثر دارای یک فرزند هستند.

بانک جهانی در گزارش توسعه جهانی خود در رابطه با روند پیری جمعیت در ایران می آورد : نمره ایران درشاخص وابستگی سالخوردگی تاسال ۲۰۵۰ پنج برابر خواهد شد. این بدان معنی است که طی چهل سال آینده، تعداد از کار افتاده‌ها نسبت به جمعیت فعال ۵ برابر می‌شود.

در گزارش موسسه یورومانیتور نیز فاجعه پیری ایران تا سال ۲۰۳۰ به خوبی مشهود است. این گزارش میگوید که در سال ۲۰۳۰ تعداد افراد بین صفر تا ۷ سال و ۱۶ تا ۳۴ سال نسبت به سال ۲۰۱۰ کاهش شدید و چشمگیری پیدا خواهد کرد. این گزارش می گوید که تمامی گروههای سنی بالاتراز ۳۴ سال دربین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ افزایش خواهندیافت که بیشترین افزایش رادرافراد ۴۰ تا ۵۰ ساله خواهیم دید. فاجعه تر اینکه افرادبالای ۶۵ سال درسال ۲۰۳۰ نسبت به سال ۲۰۱۰ به مقدار ۱۲۵ درصدافزایش خواهندداشت.

سازمان ملل نیز اعلام کرده، ایران شدیدترین کاهش نرخ زاد و ولد را در میان کشورهای منطقه به خود اختصاص داده است. طبق اعلام این سازمان، انتظار می رود در سال ۲۰۳۰ نرخ زایمان به ازای هر زن ایرانی به ۱.۲ برسد که این نرخ پایین ترین عدد در خاورمیانه و شمال آفریقا خواهد بود.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این باره می گوید : نرخ باروری در کشور درسال شصت و پنج ۶.۴ درصد بوده و قرار بود در سال ۹۰ به ۴ درصد تبدیل شود که متأسفانه در سال ۷۱ در نرخ باروری به ۴ درصد رسیدیم و در سال ۹۰ نرخ باروری به ۱.۷ درصد رسید که زیر حد جانشینی است.

سازمان ثبت احوال کشور در آخرین آمارها از نرخ تولد اعلام کرد : نرخ باروری به ازای هر مادر، ۱.۷ فرزند است. جمعیت کشور اکنون ۷۶ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر است و نرخ باروری ۱.۷ به ازای هر مادر، روند کاهش جمعیت فعال کشور به خوبی مشخص است.

اما میوه های سیاست های غلط مسئولان هنوز نرسیده است، روند حاکم بر جمعیت کشور در سال های آینده تاثیر خود را بر اقتصاد نیز می گذارد. کِینز و دیگر پژوهشگران بر این باورند که سالخوردگی جمعیت که پیامد کاهش باوری است، به علت تاثیر گذاری بر تقاضای انبوه و تصمیمات سرمایه گذاری، موجب بروز پدیده کاهش رشد می شود.

از طرف دیگر و طبق دیدگاه هانسن، نیروی اصلی سوق دهنده در اخذ تصمیمات سرمایه گذاری، قابلیت سود دهی سرمایه گذاری است؛ و این در حالی است که بهای سرمایه نقش ثانویه ای ایفا می کند. سود آوری به نوبه خود وابسته به تقاضا است. یک جمعیت در حال رشد با ارائه تقاضایی مطمئن و بی خطر، سوددهی را تضمین نمی کند که این امر در نهایت به تشکیل سرمایه ها و رشد اقتصادی می انجامد.

مقام معظم رهبری که همواره موضوعات مهم را گوشزد می کنند در یک سال اخیر در دفعات متعدد نسبت به روند رشد منفی جمعیت هشدار داده است : ایشان در پیام به همایش ملی «تغییرات جمعیتی و نقش آن در تحولات مختلف جامعه» می آورد : لازم است برای حل پیری جمعیت کار علمی، عمیق و اساسی صورت پذیرد.

مقام معظم رهبری پیشتر در این ارتباط فرموده بودند : یکى از خطاهایى که خود ما کردیم - بنده خودم هم در این خطا سهیمم - این مسئله‌ى تحدید نسل از اواسط دهه‌ى ۷۰ به این طرف باید متوقف می‌شد... این را متوقف نکردیم؛ این اشتباه بود. عرض کردم؛ مسوولین کشور در این اشتباه سهیمند، خود بنده‌ى حقیر هم در این اشتباه سهیمم. این را خداى متعال و تاریخ باید بر ما ببخشد.

اما با وجود هشدارهای مکرر رهبری پیرامون روند کنونی رشد جمعیت، مسئولان راهکار موثری در این ارتباط ارائه نکرده اند و در این رابطه تنها ، جراحی‌های پیش‌گیری از بارداری را از چرخه عمومی ارائه خدمات حذف کردند، واحد درسی «تنظیم خانواده» جای خود را به واحد «دانش خانواده» داد و روی به نصب بیلبورد آورده اند.

با این تحولات باید گفت که عمه، عمو، خاله و دایی ایرانی در حال انقراض هستند و به زودی باید غزل خداحافظی را برای این ها خواند. وزیر کشور در لزوم عذرخواهی مسببان سیاست تحدید نسل گفت: کسانی که در افزایش جمعیت سهل انگاری کردند باید عذرخواهی کنند.

مسئولان، عذرخواهی پیشکش لطفا راهکار عملی بدهید ...

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
1
10
درباره ی دایی و عمه درست گفتید و لی در مورد عمو وخاله نه. چون تلویزیون روزانه چندین خاله و عمو به همه معرفی می کنه
ایرانی
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
1
20
همون بهتر که نسلمون برچیده بشه
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
1
22
این نشانه شعور ملت است که با این وضع اقتصادی حاکم بر کشور نمیخوان شرمنده اهل و عیال شوند بقولی همون یکیم زیادیه .
آقایون نمیخواد راهکار بدند برند ...
دختر حوا
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
1
17
با این همه گرانی وتورم ومخارج بالا که حاصل دولت نهم ودهم است ومشکلات ازدواج
نسل شوهر وهمسر هم در حال انقراض است
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
1
11
من هزينه هاي يك بچه رو هم به زور تامين ميكنم فكري به حال درآمد مردم بكنين نرخ رشد جمعيت خودش بالا ميره
داود
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
1
7
من خودم ازدواج کردم و بعدش میخواستم برم سر خونه و زندگی. اما با 21 ماه خدمت آخه کی دیگه باید مقدمات تشکیل خانواده رو آماده کنم و تا کی طول بکشه شرایط داشتن بچه رو پیدا کنم.
آقایان هم خدا رو می خواهند و هم خرما.
هم باید پادگانها رو خودمون پر کنیم و هم مواظب باشیم نسل بعد هم پادگانها رو پر کنند.
وام ازدواج 1 سال طول می کشه به دستمون می رسه اونم چقدر. خرج شب عروسی هم نمی شه.
این هم از شرایط قیمت مسکن و اجاره و لوازم خانگی و ... این حرف های تکراری.
نخیر آقاجان. با دستور که کسی نمی ره خودشو یک عمر تو حچل بندازه...
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
1
4
همیشه از این سیاست ها در همه عرصه ها مشاهده شده و می شود
123
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
1
10
من كه قانع شدم....
حقوق 600 تومن.مسكن خدا تومن. شير خشك 14 تومن. پوشاك 30 تومن.....انشااله 5 فرزندو جواب ميده هيچي يكم هم پس انداز ميكنم.
جمع كنيد اين حرفارو. خسته شديم از بس حرف ... شنيديم
محمد
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
0
5
مشكل جمعيت با شعار و بيانيه و خطابه حل نمي شود از طرفي ترويج افزايش جمعيت مي شود از طرفي قوانيني چون قانون تامين اجتماعي فقط دو فرزند را براي پرداخت حق عائله مندي به رسميت مي شناسد . سياست يك بام و دو هوا جواب نمي دهد . تا زير بناي اقتصادي و رفاه و امنيت مردم تامين نشود نمي توان تبليغ افزايش جمعيت نمود . ضمنا نداشتن خاله و عمه و دايي و عمو بهتر از داشتن آنها از نوع بزه كار ناشي از شرايط بد اقتصادي و فرهنگي است .
ناشناس
|
UNITED KINGDOM
|
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
0
8
زمانی که به مردم تکلیف می کردید گذشته است تا سطح زندگی مردم این باشد و امید به اینده چنین، هیچ ابلهی بچه بدنیا نمی آورد که بعد در خیابان برای سیر کردن شکم خودش یا والدینش زندگی کند!
حنانه
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
0
10
با كدوم امكانات ازدواج كنيم؟!
با كدوم پول بيشتر از يه بچه به دنيا بياريم
به ملت حق بدين
به نون شب خودشون محتاج هستن مردم
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۹
1
10
مشکلات اقتصادی = کاهش ازدواج و جمعیت
نظرات بینندگان