پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
کارشناسان سلامت و بهداشت روان در آمریکا تخمین زدهاند که سالانه حدود یک پنجم از مردم این کشور در فصل زمستان به اختلال «افسردگی فصلی» مبتلا میشوند.
به گزارش ایسنا، افسردگی فصلی یا SAD نوعی اختلال خُلقی است که با کوتاهتر شدن طول روز در فصل زمستان و کاهش میزان ترشح ماده شادیبخش موسوم به «سروتونین» در مغز که ترکیب شیمیایی بهبوددهنده خُلقوخو است، شایع میشود.
به گفته پزشکان در عین حال که داروهایی برای کاهش علائم این اختلال وجود دارد از راهکارهای طبیعی نیز میتوان برای افزایش ترشح انتقالدهنده عصبی «سروتونین» و در نتیجه ایجاد حس شادی بیشتر در افراد استفاده کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از سایت اینترنتی امانان، علائم SAD از احساس ناراحتی خفیف تا افسردگی شدید متفاوت است و فرد را حساس، بیخواب و گرفتار کمبود اعتماد به نفس میکند.
این علائم معمولا با فرا رسیدن فصل بهار و با بلند شدن روزها به خودی خود برطرف میگردد اما میتوان با چند اقدام موثر به روش طبیعی سطح سروتونین را در مغز افزایش داد و در نتیجه به کاهش علائم این اختلال در فصل سرما کمک کرد. این اقدامات موثر عبارتند از:
1- بیرون رفتن از خانه: اگرچه سرمای شدید هوا در فصل زمستان اغلب مردم را از رفتن خارج شدن از خانه منصرف میکند اما در طول یک پیادهروی کوتاه نور بیشتری به چشم میخورد و در نتیجه آن سروتونین بیشتری در مغز تولید میشود.
2- استفاده از نور چراغ: روزهای کوتاهتر فصل زمستان به این مفهوم است که فرد در طول روز کمتر در معرض نورهای طبیعی که تولیدکننده سروتونین هستند قرار دارد اما میتوان این کمبود را با استفاده از شیوه نوردرمانی جبران کرد.
3- ورزش کردن: معمولا در مواقعی که فرد احساس افسردگی دارد ورزش کردن را در آخرین انتخاب خود قرار میدهد در حالی که 15 دقیقه ورزش در طول روز تاثیر چشمگیری در افزایش سطح سروتونین دارد.
4- ماساژدرمانی: بررسیها نشان میدهد پس از ماساژدرمانی سطح سروتونین مغز افزایش مییابد. اگرچه هنوز برای محققان مشخص نشده که تماس انسانی علت این افزایش است یا خود ماساژ دادن اما نکته مهم این است که ماساژ در کاهش علائم SAD موثر است.
5- مصرف مواد خوراکی سالم و کافی: گرسنگی از علائم شایع افسردگی فصلی است. همچنین در این گونه مواقع تمایل فرد به مصرف شیرینی و کربوهیدراتهای سادهای همچون ماکارونی، نان و کیکها بیشتر میشود اما این گونه مواد خوراکی پیش از اتمام روز فرد را دچار احساس سنگینی و افت خُلق میکنند. کارشناسان حوزه سلامت معتقدند میتوان با انتخاب الگوی غذایی سالم شامل میوهها، سبزیجات و مواد پروتئینی کمچرب، تولید سروتونین را افزایش داد.
6- دوری کردن از تنهایی: سعی کنید در این روزهای سرد به همراه دوستان یا اعضای خانواده که رابطه بهتری با آنها دارید بیرون بروید چون این کار نیز به بهبود خُلق کمک کرده و شما را از افسردگی فصلی دور میکند.