پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
بر اساس سنت دیرینه ایرانیان در بلندترین شب سال که یلدا نام دارد، قرآن در کنار دیوان حافظ خوانده می شود، سنتی که سلامت جسم و روح را در پی داشته و تقویت بهداشت روانی را سبب می شود.
به گزارش ایرنا، وقتی نخستین شب زمستان فرا می رسد، مراسمی در همه نقاط ایران برگزار می شود که به آن مراسم شب یلدا گفته می شود.
آداب و رسوم این شب در هر بخش از کشور خاص آن منطقه می باشد و نکته جالب این است که این آداب و رسوم با گذشت زمان کهنه نشده و جایگاه خود را در میان خانواده ها در برابر برخی رسوم بیگانه حفظ کرده است .
از چند روز پیش از فرا رسیدن این شب که قدیمی ها به آن شب چله نیز می گفتند، شور و حال خاصی در میان مردم در خیابان به چشم می خورد و همه خود را برای این شب آماده می کنند.
در این شب بسیاری از خانواده ها به دیدار بزرگ ترها رفته و این شب طولانی را در کنار سایر بستگان سپری می کنند . به این ترتیب این شب فرصت خوبی برای دور هم جمع شدن با محوریت پدرها و مادرها است.
در این شب برخی از بزرگان به قصه گویی، بازگو کردن خاطرات جوانی، حافظ خوانی و تلاوت قرآن پرداخته و از لحظات این شب بهره های کافی می برند.
شب یلدا تنها چند ثانیه از دیگر شب های سال بلندتر است در حالی که از این شب به عنوان بلندترین شب سال یاد می شود.
یک کارشناس خانواده در این ارتباط به خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت : شب یلدا، شب تبادل عاطفه، مهربانی و گفت وگوهای چهره به چهره ، شب گفت وگوی کلامی ارزشمند و شب گرامیداشتن بزرگ ترها است.
ˈحسین علیزادهˈ خوشحالی کودکان، فرهنگ پذیری جوانان و سایر آیین های این شب را برگرفته از سنت های ریشه دار نیاکان دانست و افزود: شب یلدا شب بازگشت به خویشتن و بازگشت به خانواده است و زنده نگهداشتن این شب به معنای زنده نگهداشتن خوبی ها و احترام به دلهای اعضای خانواده است.
وی با بیان اینکه شب یلدا شب بیان آرزوها و تلاش برای رسیدن به خوبی هاست، ادامه داد: این شب بهداشت روانی خانواده ها را تقویت و انسانها را از تنهایی خارج و شادی و خنده را در چهره آنها نمایان می کند.
علیزاده ، خواندن قرآن و حافظ را دو اقدام بسیار ارزشمند در این شب از سوی ایرانیان اعلام کرد و افزود: خانواده های ایرانی با این روش که برای سلامتی روح و روان آنان لازم است با خداوند ارتباط برقرار می کنند.
این کارشناس خانواده،خواندن دیوان حافظ را نشانه علاقه مردم ایران به ادبیات و فرهنگ ایرانی - اسلامی دانسته و به همه توصیه می کند تا این شب را غنیمت دانسته و گفت وگوی کلامی را جایگزین مکالمات و دیگر روش هایی ارتباطی ناشی از پیشرفت تکنولوژی کنند.
به گفته علیزاده، بهتر است در این شب تلویزیون، ماهواره، تبلت و تلفن های همراه غیرفعال شده و مردمی برای زمان کوتاهی از زندگی ماشینی کمی فاصله بگیرند.
وی با بیان اینکه انسان قرن حاضر مملو از حرف های ناگفته تلنبار شده است، که می تواند افسردگی وی را در پی داشته باشند، ادامه داد: بهتر است در این شب شنونده خوبی برای یکدیگر به خصوص پدرها و مادرها باشیم و با این وصف باید گفت که شب یلدا شب گفتن و شنیدن است.
این کارشناس خانواده توصیه کرد: تناول آجیل شب یلدا، میوه ،هندوانه و تماشای نعمات خداوند نظیر برف و باران از عوامل دیگری است که زندگی و دل انسان را با طبیعت پیوند می دهد و آشتی با یکدیگر، صله ارحام ، دیدار با بزرگ ترها و در آغوش گرفتن کودکان از برکات دیگر شب یلدا است.
علیزاده معتقد است ، این شب در عین حال زمان مناسبی برای کنار گذاشتن کینه ها، کدورت ها و جایگزینی عشق، محبت و مهربانی است.