پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : روزنامه آمریکاییˈوال استریت ژورنالˈضمن انتقاد شدید از توافق هسته ای قدرت های بزرگ جهان با ایران آن را گامی دیگر درجهت پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی و تبدیل شدن این کشور به یک قدرت هسته ای دانست.
در گزارش این روزنامه آمریکایی آمده است: پیش از هر چیز باید یادآوری کرد که این توافقˈموقتˈ با مفاد بسیاری از قطعنامه های سازمان ملل مغایرت دارد؛ قطعنامه هایی که تصریح می کنند مادامی که ایران تمامی فعالیت های غنی سازی اش را به حالت تعلیق در نیاورده است، هیچ تحریمی لغو نخواهد شد.
به موجب این توافق ایران از کاهش تحریم ها برخوردار می شود اما بدین منظور ناگزیر نیست از سانتریفیوژها وغنی سازی دست بکشد یا آن که ذخایر غنی شده اش را در اختیار جامعه بین المللی قرار دهد و رآکتور پلوتونیوم اراک را تعطیل کند.
به نوشته این روزنامه، اظهارات روزگذشته اوباما به این خلاء های عمیق اشاره ای نداشت و وی گفته ایران ˈنمی تواند سانتریفیوژهای جدید نصب و یا راه اندازی کندˈ درحالی که ایران درحال حاضر 10هزار سانتریفیوژ فعال دارد که می توانند دست کم شش ماه دیگر بچرخند.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفتˈایران نسبت به توقف غنی سازی در سطوحی خاص و نیز خنثی کردن بخشی از ذخایرش متعهد شده است.ˈ او دراین سخنان به وعده مقامات ایرانی در زمینه اکسید کردن اورانیوم غنی شده 20درصد جمهوری اسلامی اشاره کرد. اما این وعده هم تضمینی نمی دهد زیرا این روند قابل بازگشت است و ایران از توانمندی غنی سازی 5 درصد برخوردار است و این سطح از نظر ما قابل قبول نیست زیرا می تواند به آسانی به اورانیوم با غنای 20 درصد تبدیل شود.
وال استریت ژورنال اوباما گفتˈایران ادامه فعالیت ها در رآکتور پلوتونیومی اش را به حالت تعلیق در می آوردˈ درحالی که ایران صرفا در زمینه سوخت گذاری نکردن این رآکتور قول داده و می تواند همچنان به دیگر فعالیت ها در این سایت ادامه دهد. این مسئله با برچیدن چیزی که معادل یک کارخانه بمب سازی است فاصله زیادی دارد. کره شمالی نیز در توافقی مشابه با ˈکاندولیزا رایسˈ در نخستین سال های ریاست جمهوری بوش همین وعده ها را داده بود اما خیلی زود به تلاش هایش در جهت تولید بمب باز گشت.
درمورد بازرسی ها، اوباما ازˈدسترسی گستردهˈ استقبال کرد که ˈبه جامعه بین المللی اجازه خواهد داد اثبات کند که آیا ایران به تعهداتش عمل می کند یا خیر؟ˈ مشکلی که در رابطه با این موضوع وجود دارد این است که ایران پروتکل الحاقی توافقنامه اش با آژانس بین المللی انرژی اتمی را امضا نکرده است که به موجب آن بازرسی ها می توانست بر حسب تقاضا در سایت هایی نظیر ˈپارچینˈ صورت بگیرد. پارچین همچنان دور از دسترس است. ایران همچنین می تواندهرگاه تصمیم گرفت بازرسان سازمان ملل را اخراج کند، درست مانند کره شمالی.
اکنون نوبت به کاهش تحریم ها می رسد که به گفته اوباماˈجزئیˈ است اما همین کاهش اندک مستلزم وارونه سازی سال های سال دیپلماسی آمریکا در جهت تشدید و اجرای آن ها خواهد بود. پیام این بند آن است که دوره تحریم به سر آمده است. کاهش رژیم تحریم های نفتی به ویژه تاثیری بسیار مخرب خواهد داشت، زیرا باعث می شود چین، هند و آلمان بار دیگر وارد معاملات تجاری با ایران شوند.
به ما گفته می شود همه این مسائل به عنوان بخشی از توافق ˈنهاییˈ طی شش ماه آینده به بحث و مذاکره گذاشته خواهد شد اما این شیوه در مورد کنترل تسلیحاتی کارساز نیست چرا که احتمال آن وجود دارد توافق مذکور زمینه را برای انعقاد مجموعه ای از توافقات موقت فراهم کند که در آن ها اندک اندک غرب تحریم های بیشتری را در ازای امتیازات کمتری از سوی ایران لغو خواهد کرد.
وال استریت ژورنال در پیش بینی هایش ادامه داد : ایران تهدید خواهد کرد در صورتی که امتیازات بیشتری ارائه نشود از میز مذاکره کنار خواهد رفت و اوباما مایل نخواهد بود اذعان کند که دستاوردهای دیپلماتیکش واقعی نبوده اند.
این روزنامه آمریکایی می نویسد: تاریخچه فعالیت ها در زمینه کنترل تسلیحات نشان می دهد به محض آغاز کار، روند بر اصل ارجحیت می یابد و هرگاه یکی از رهبران غربی خواستار توقف آن شود با استناد به خطر وقوع جنگ با تقاضای وی مخالفت خواهد شد.
اوباما خود نیز با خاطر نشان کردن این که ˈتنها دیپلماسی می تواند راه حلی بلند مدت برای چالش ناشی از برنامه هسته ای ایران به دست دهدˈ به این نکته اذعان کرد.
این روزنامه افزود: اوباما گفته است ˈمسئولیت سنگین من در جهت حل و فصل صلح آمیز اختلافات است نه شتاب به سوی درگیری.ˈ کدام شتاب؟ برنامه هسته ای ایران یک دهه قبل علنی بود و غرب از آن زمان تا کنون به شدت تلاش کرده است مانع از اقدام نظامی شود.
بهترین چیزی که می توان گفت این است که توافق اخیر پیشرفت سریع ایران را به سوی ورود به مرحله غیر قابل بازگشت، صرفا برای چند هفته کند خواهد کرد اما این اقدام در بهترین شرایط معیاری برای ایران فراهم می کند و به این کشور اجازه می دهد درست پیش از مرحله انفجار یک بمب متوقف شود و در بدترین شرایط، به ایران اجازه خواهد داد به کارش ادامه دهد.
این روزنامه درادامه نوشت: به نظر می رسد تهران هم به همین نتیجه رسیده باشد زیرا ˈ محمد جواد ظریفˈ وزیر خارجه ایران با افتخار اعلام کرد که توافق مذکور حق ایران را در غنی سازی اورانیوم به رسمیت می شناسد و درعین حال تهدید اقدام نظامی غرب را از دستور خارج می کند و آیت الله علی خامنه ای رهبرعالی ایران نیز این توافق را تائید کردند.
وال استریت ژورنال می نویسد: اسرائیل دیدگاه متفاوتی نسبت به این توافق دارد و ˈبنیامین نتانیاهوˈ آن را ˈاشتباهی تاریخیˈ خواند.
او و کابینه اش اکنون ناگزیرند درباره خطرات اقدام نظامی یک جانبه به محاسبات خودشان تکیه کنند و اوباما که بعید است بتواند حمایت اسرائیل را جلب کند می خواهد بگوید آمریکا و اروپا در جهت حصول راهبردی به منظور محدود ساختن اسرائیل گام برداشته اند نه ایران. همان طور که می ترسیدیم، فرانسه نیز تحت فشار رسانه ها و واشنگتن با سایرین هم صدا شد.
درانتهای گزارش این روزنامه آمریکایی آمده است: اوباما ظاهرا مصمم است در زمینه توافق با ایران و بی توجه به جزئیات و یا آسیب های همراه آن ادامه مسیر دهد و او این توافق را به منزله پروژه میراث خود می داند.