arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۵۹۶۳
تاریخ انتشار: ۳۳ : ۲۱ - ۳۱ مرداد ۱۳۹۲

آیا اوباما ایران را بمباران می کند؟ /تحلیلگران مشهور پاسخ می دهند

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
Real Clear World در مقاله‌ای ضمن بررسی تبعات جنگ احتمالی با ایران، به ذکر نظرات کارشناسان متخصص در امور خاورمیانه می‌پردازد.

به گزارش سرویس بین الملل سایت خبری تیک Tik.ir، کارشناسان مختلف، همگی بر این باورند که احتمال وقوع جنگ بین ایران و آمریکا تا پایان دوره‌ی ریاست جمهوری اوباما، وجود ندارد.

رییس جمهور اوباما همواره روی این نکته تاکید دارد که ایران تا زمانی که او در آمریکا رییس جمهور است، اجازه ندارد به بمب اتمی دست پیدا کند. او در سال 2010 گفت: «هیچ شکی وجود ندارد که آمریکا و جامعه‌ی بین‌المللی مصمم هستند تا جلوی دستیابی ایران به سلاح اتمی را بگیرند».  مکرراً گفته شده است که همه‌ی گزینه‌ها روی میز است ، اما آیا به واقع این چنین است ؟

با وجود این گفته‌ها، و با وجود این نکته که اعمال تحریم‌های تنبیهی، به اقتصاد ایران ضربه وارد کرده است، اما سانتریفیوژهای این کشور همچنان در حال فعالیت هستند. انتخاب شخص اعتدال گرایی مانند حسن روحانی به سمت ریاست جمهوری ایران، امیدها را برای رسیدن به راه حل دیپلماتیک زنده کرده است، اما زمان همچنان در حال گذر است. اگر قضیه بالا بگیرد، آیا باراک اوباما مایل است تا آخرین گزینه را امتحان کند و دستور حمله به تأسیسات اتمی ایران را بدهد؟ این سؤال را از چند کارشناس مسائل خاورمیانه می‌پرسد؛ و متن که در ادامه می‌آید پاسخ‌های این افراد است:

آرون دیوید میلر

او معاون مرکز وودرو ویلسون در واشنگتن و مفسر سابق و مذاکره کننده ارشد در دولت‌های جمهوری خواه و دمکرات قبلی بوده است.

احتمال اینکه باراک اوباما تا پایان دوره‌ی خود بخواهد ایران را بمباران کند، تقریباً ناچیز است. هدف اوباما این است که بدون تحمیل هزینه‌ی زیاد یک جنگ دیگر و همچنین بدون اتهام اهمال کاری در برابر پرونده‌ی اتمی ایران و اجازه‌ی ساخت بمب اتمی به این کشور، کاخ سفید را ترک کند.

به گزارش سرویس بین الملل سایت خبری تیک Tik.ir، این اقدام به سه عامل بستگی دارد: اول، ممانعت از اسرائیل در حمله به ایران، دوم ایجاد یک روند مذاکرات جدی با ایران بر سر پرونده‌ی اتمی این کشور، و سوم داشتن این امید که ایران بنا به دلایل خود، قصد تسریع در فعالیت‌های اتمی خود با هدف ساخت سلاح را ندارد. از آنجایی که هیچ کشوری حاضر نیست ریسک حمله به ایران را به جان بخرد، شانس زیادی وجود دارد که باراک اوباما بتواند به آرزوی خود برسد.

اما از طرفی نباید دچار توهم شویم، چرا که این موضوع نمی‌تواند مشکل پرونده‌ی اتمی ایران را حل کند. بهترین کار ممکن که آمریکا می‌تواند انجام دهد – حتی با وجود رسیدن به یک توافق از طریق مذاکره – این است که تعداد سال‌های مجهول باقی مانده تا دستیابی ایران به سلاح اتمی را دور نگه دارد. احتمال خطر فعالیت‌های ناگهانی و تولید بمب اتمی در مدت زمان کوتاه، همیشه از سوی ایران وجود دارد. علاوه بر این، بسیار سخت است که باور کنیم ایران بخواهد برای همیشه دست از تحقیقات خود در جهت توانایی ساخت سلاح اتمی دست بردارد!

علیرضا نادر

او یک تحلیل گر ارشد سیاست بین‌الملل در اندیشکده رَ‌‌ند می‌باشد.

احتمال درگیری نظامی، بستگی به موفقیت مذاکرات اتمی دارد. انتخاب حسن روحانی به عنوان رییس جمهور ایران، فضای بیشتری برای مذاکرات دیپلماتیک باز کرده است، اما توانایی او در این زمینه، بستگی به ایجاد اجماع در داخل ایران دارد. محافظه کاران ایران، به طور خاص، باید با سیاست‌های داخلی و خارجی او موافقت کنند.

دور تازه‌ی تحریم‌هایی که اخیراً در کنگره‌ی آمریکا تصویب شد، هیچ کمکی نخواهد کرد، چرا که می‌تواند به این معنا باشد که واشنگتن علاقه‌ی به مذاکره ندارد، و یا این که نمی‌تواند به یک توافق دیپلماتیک دست پیدا کند. آمریکا اهرم‌های زیادی روی ایران دارد، اما اکنون زمان استفاده از آن است. سیاست تحریم بدون روند دیپلماتیک به شکست خواهد خورد. اگر آمریکا و ایران نتوانند به یک توافق برسند، سپس ممکن است آمریکا بخواهد به سراغ گزینه‌ی نظامی برود و ایران را به هنگام رسیدن به آستانه‌ی ساخت بمب اتمی در یک دو سال آینده بمباران کند. این اقدام، هم برای ایران و هم برای آمریکا خطرناک است. جنگ با ایران هزینه‌ی زیادی در بر خواهد داشت و می‌تواند ایران را برای ساخت بمب اتمی مصمم کند.

 مایکل روبین

او محقق موسسه‌ی امریکن انترپرایز می‌باشد.

به گزارش سرویس بین الملل سایت خبری تیک Tik.ir، احتمال حمله‌ی نظامی اوباما به ایران، چیزی بین صفر و هیچ است. متأسفانه مقامات ایران، این نکته را می‌دانند. جنگ‌های خاورمیانه به خاطر نفت و یا آب نیست، بلکه به خاطر اطمینان بیش از حد است. همانطور که دولت اوباما – و همینطور دولت‌های بوش و کلینتون – نشان دادند، خطوط قرمز آمریکا، به رنگ صورتی گرایش دارد و کاملاً گسترده است. مقامات ایرانی می‌دانند که آمریکایی‌ها ببرهای کاغذی هستند.

هنگامی که معاون وزیر امور خارجه، بیل برنز – که اکنون در مقام جانشین وزیر است – خطوط قرمز را شکست و در سال 2008 با ایران پای میز مذاکره نشست، فرماندهی نیروی زمینی سپاه پاسداران ایران اعلام کرد که آمریکا هیچ گزینه‌ای ندارد، جز این که با حال خوار و خفیف خاورمیانه را ترک کند. در سی اُمین سالگرد تسخیر سفارت آمریکا در تهران، ایرانی ها، برتری اوباما را مسخره کردند.

در حالی که مقامات آمریکایی برای جلوگیری از نفوذ چین در آسیا، در حال چرخش به سمت خاور دور هستند، ایران و دیگر کشورهای عربی در حال شنیدن طنین سخنرانی «شرق سوئز» سر آنتونی ادن هستند، که عقب نشینی انگلستان از منطقه را حدود نیم قرن قبل، پیش بینی کرده بود.

متیو داس

او مفسر سیاسی مرکز امریکن پراگرس می‌باشد.

به استثنای بحران‌های غیر منتظره، احتمال حمله‌ی اوباما به ایران، اگر نگوییم صفر، بسیار ناچیز است و این چند دلیل دارد. اول این که دولت او در درجه‌ی اول خود را متعهد می‌داند تا تمام تعهدات پر هزینه‌ی خود در خارج را به پایان برساند، و نه این که تعهد جدیدی را به وجود بیاورد. اگر چه ادعای عقب نشینی آمریکا از خاورمیانه، تا حدودی غلو شده است، اما دولت فعلی ثابت کرده است که کاهش ردپای نظامی آمریکا در منطقه، می‌تواند به لحاظ استراتژیک محکم‌تر و به لحاظ اقتصادی پایدارتر باشد، تا قشون کشی‌هایی که در دهه‌های گذشته شاهد آن بودیم.

دوم این که احتمال این که آغاز یک جنگ علیه ایران، بتواند به هدف خود یعنی باز داشتن این کشور از ساخت سلاح اتمی برسد، بسیار کم است، ولی در عوض می‌تواند ایران را برای افزایش قدرت بازدارندگی اتمی خود مصمم کند (تصمیمی که به گفته‌ی سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا، هنوز گرفته نشده است) و تبعات آن دامن تمام منطقه را خواهد گرفت. نیروهای نظامی آمریکا بهتر از دیگران بر این موضوع واقفند. ژنرال بازنشسته آنتونی زینی در سال 2009 به صورت مختصر به این موضوع اشاره می‌کند: «اگر عراق و افغانستان را دوست دارید، پس عاشق ایران خواهید بود» . به خاطر این دو دلیل ، من حمله به ایران را به شدت غیر محتمل می‌دانم .

دنیل پلتکا

به گزارش سرویس بین الملل سایت خبری تیک Tik.ir، او معاون بخش مطالعات سیاست خارجی و سیاست دفاعی در موسسه‌ی امریکن انترپرایز می‌باشد.

من احتمال حمله‌ی باراک اوباما به تأسیسات اتمی ایران، قبل از پایان ریاست جمهوری‌اش را بسیار ناچیز می‌دانم. اول به این خاطر که او تمایلی برای آغاز یک جنگ بازدارنده‌ی دیگر در خاورمیانه ندارد.

دوم این که دولت آمریکا منتظر است تا کاملاً از دستیابی ایران به سلاح اتمی مطمئن شود (تا این که بخواهد بر اساس دارا بودن ابزار کافی برای ساخت سلاح در کوتاه مدت تصمیمی گیری کند) و وقتی ایران به بمب اتمی رسید، محاسبات و خطر یک حمله‌ی نظامی به شکل قابل توجهی افزایش خواهد یافت. به عقیده‌ی من، باراک اوباما ترجیح می‌دهد تا به هنگام ترک دولت، به عنوان مردی شناخته شود که افق اقتصاد داخلی را ناگهان تغییر داد، و نه فردی که ایران را بمباران کرد.

مئیر جاودانفر

او در مرکز دیدبان ایران- اسرائیل مشغول است.

احتمال حمله‌ی آمریکا به تأسیسات اتمی ایران در چند سال آینده بسیار ضعیف است، و انتخاب حسن روحانی نیز یکی از دلایل این ادعا است.

دولت ایران دچار مشکلات زیادی است. ترکیبی از تحریم‌ها و سوء مدیریت‌های دولت محمود احمدی نژاد، این کشور را با دویست میلیارد دلار قرض به بانک‌ها و پیمانکاران رو به رو کرده است. با توجه به این که این تحریم‌ها، ایران را از دسترسی پول‌های خارجی خود محروم کرده است، دولت ایران بدون رفع تحریم‌ها، برای حل مشکلات اقتصادی با مشکلات زیادی مواجه خواهد بود. این موضوع تنها زمانی اتفاق می‌افتد که ایران سیاست اتمی خود را تغییر دهد.

رول مارک گرچت

او عضو ارشد اندیشکده بنیاد دفاع از دمکراسی است.

آیا باراک اوباما با پیش دستی به ایران حمله خواهد کرد؟ احتمال این وجود ندارد. فرار رییس جمهور از مهلکه‌ی عراق و افغانستان؛ خطوط قرمز در حال تغییر او در مورد حکومت بشار اسد، که مورد حمایت ایران است.

به گزارش سرویس بین الملل سایت خبری تیک Tik.ir، برنامه‌ی استراتژیک دولت در مورد چرخش به سمت آسیا که می‌تواند به معنای ترک خاورمیانه باشد؛ نظرات فرماندهان ارشد ارتش در مورد عدم آمادگی آغاز یک جنگ زمینی دیگر در خاورمیانه؛ عدم تمایل اوباما برای استفاده از قدرت تهدید؛ و کاستن از بودجه‌ی نظامی؛ همگی حکایت از صلح دارد و نه جنگ.
نظرات بینندگان