arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۲۱۱۶۸
تاریخ انتشار: ۵۰ : ۲۳ - ۲۵ تير ۱۳۹۲

دلايل تاخير در توسعه فازهاي پارس جنوبي

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
خراسان: مديرعامل سابق شرکت نفت و گاز پارس در گفت و گويي تفصيلي با ايسنا ضمن واکنش به اظهارات ترکان مشاور روحاني در باره هزينه کرد 46ميليارد تومان در پارس جنوبي بدون بهره برداري حتي يک فاز جديد، به نکاتي در باره دلايل به بهره برداري نرسيدن فازهاي پارس جنوبي اشاره کرد و گفت: به نامه هايم براي عدم توسعه همزمان فازهاي پارس جنوبي توجه نشد.

موسي سوري در گفت و گو با ايسنا افزود: اولويت‌بندي طرح‌هاي توسعه و پروژه‌ها در سطح کلان شرکت ملي نفت ايران، وزارت نفت و بر اساس مصوبات کارگروه نفت صورت مي‌گيرد و به شرکت‌هاي مجري طرح‌هاي توسعه و زير مجموعه‌ها براي اجرا ابلاغ مي‌شود. بنده در زمان تصويب، ابلاغ و تعيين زمان‌بندي و شروع به کار هيچ يک از طرح‌هاي توسعه پارس جنوبي حضور نداشتم. در واقع مدت‌ها قبل از شروع مديريت اينجانب در پارس جنوبي تصميم‌گيري‌ها و اولويت‌بندي‌ها صورت گرفته بود. اما من چند بار کتباً اعلام کردم که طرح‌هاي توسعه پارس جنوبي بر اساس منابع مالي و ظرفيت‌هاي ملي، سازماني، ساختاري، مديريتي و منابع انساني و به طور کلي بر اساس عدّه و عُده و امکانات موجود بايد در سه گروه اولويت‌بندي شود و تمرکز منابع و امکانات را براي گروه اول بگذاريم. نامه‌هاي رسمي اينجانب در اين خصوص موجود است به نظر بنده يکي از ضعف‌هاي اصلي، شروع همزمان اين همه پروژه و طرح با توجه به محدوديت‌ها و موانع بوده است.

وي در باره اظهارات ترکان مشاور روحاني در باره هزينه کرد 46ميليارد دلار طي سال هاي اخير در پارس جنوبي گفت: در ابتدا اين موضوع که 46 ميليارد دلار در پارس جنوبي طي سه سال گذشته هزينه شده است بايد توسط سازمان‌هاي نظارتي و افراد ذي‌صلاح بررسي و اثبات شود؛ زيرا که 46 ميليارد دلار پول "عظيمي" است. تا زماني که من در پارس جنوبي حضور داشتم نصف اين رقم هم در پارس جنوبي سرمايه‌گذاري نشده بود. به نظر مي‌رسد رقم اعلام شده مربوط به مجموع بودجه يا اعتبارات سه سال گذشته پارس جنوبي باشد که حدود نيمي از آن تأمين شد. "البته بسيار خوب است که از پارس جنوبي حسابرسي شود تا مشخص و شفاف شود که چقدر از بودجه و اعتبارات تصويب شده پارس جنوبي تاکنون تأمين نقدينگي شده و چرا بقيه آن تأمين نقدينگي نشده است."

وي افزود: اگر مبلغ 46 ميليارد دلار در پارس جنوبي به هنگام تامين شده بود، موجب تأمين به موقع کالا و تجهيزات بويژه قبل از تشديد تحريم ها مي‌شد و تعدادي از فاز‌هاي پارس جنوبي به نتيجه مي‌رسيد. البته در صورت انجام حسابرسي با توجه به اسناد موجود در همان ابتدا مشخص مي‌شود که تأمين نقدينگي و تأمين ارز با چنين رقمي واقعيت ندارد و داستان از اساس منتفي است. باقي ماجرا هم متوجه فرد يا گروهي مي‌شود که هزينه شدن 46 ميليارد دلار را مطرح کرده است.

سوري ادامه داد: از سوي ديگرآقاي مهندس ترکان در حالي اين موضوع را مطرح مي‌کنند که به دليل سابقه حضور در رأس شرکت نفت و گاز پارس و از ابتداي سال گذشته با حضور در فاز‌هاي 14، 17 و18 پارس جنوبي - از طريق ايدرو- بهتر مي‌داند که مديران ارشد ايدرو و از جمله ايشان هميشه - مانند ساير پيمانکاران پارس جنوبي- نسبت به تزريق نشدن به موقع اعتبارات ارزي و حتي ريالي به طرح‌هاي مذکور معترض بودند و اعتراض آنها هم تا اندازه‌اي صحيح و بجا بود؛ چون هم ارز کافي وجود نداشت و هم بر اثر تحريم ها امکان جابجايي ارز در خارج از کشور بسيار دشوار و با موانع عديده‌اي مواجه شده بود؛ يعني در صورت تأمين ارز در خارج کشور، پيمانکاران به راحتي امکان و توانايي دريافت و هزينه کردن آن را نداشته و ندارند.

وي در پاسخ به اين سوال که بر اين اساس در سه سال گذشته چقدر اعتبار به پارس جنوبي اختصاص يافت؟ گفت: ابتدا بايد بين اعتبارات مصوب (بودجه) و نقدينگي تخصيص يافته - هزينه‌هاي پرداخت شده - تفاوت اساسي قائل شد تا موضوع بهتر شفاف شود. به طور کلي اعتبارات محقق شده در پارس جنوبي در سال 1389، حدود 3.7 ميليارد دلار، سال 90 حدود هفت ميليارد دلار و سال 91 هم حدود 10 ميليارد دلار بود که در تاريخ توسعه پارس جنوبي بالاترين ارقام تأمين اعتبارات است. بر اين اساس جمع پرداختي‌ها حدود 21 ميليارد دلار و در واقع کمتر از نصف رقمي است که برخي اعلام مي‌کنند که در سه سال گذشته در پارس جنوبي سرمايه‌گذاري شده است. وي ادامه داد: در ضمن در سال 90-89 حدود چهار ميليارد دلار اوراق مشارکت ارزي به پيمانکاران داده شد که قابليت استفاده و نقد شدن نداشته و ندارد.
نظرات بینندگان