پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بی بی سی: گروهی از جمهوری خواهان مجلس نمایندگان ایالات متحده از گزارش اخیر وزارت امور خارجه این کشور که نفوذ ایران را در آمریکای لاتین رو به افول خوانده است، انتقاد کرده اند.
اعضای یکی از کمیته های فرعی کمیسیون امنیت داخلی مجلس نمایندگان آمریکا با انتقاد از این گزارش، افزایش حضور ایران در نیم کره غربی را نگران کننده دانسته اند.این کمیته همچنین از اقدام دولت آرژانتین در ممانعت از حضور آلبرتو نیسمان، دادستان ویژه پرونده انفجار در مقر انجمن همیاری یهودیان آرژانتین، موسوم به آمیا، در جلسه روز سه شنبه ۹ ژوئیه انتقاد کرد.
جف دانکن، رئیس جمهوری خواه کمیته فرعی بازرسی و مدیریت کمیسیون امنیت داخلی مجلس نمایندگان آمریکا، در سخنانی گفت که سازمان های اطلاعاتی از افزایش فعالیت ایران در نیم کره غربی صحبت می کنند ولی وزارت امور خارجه ایالات متحده خلاف این موضوع را عنوان کرده است.
آقای دانکن گفت: "در حالی که ایران به طور علنی اعلام کرده که گسترش همه جانبه روابط با آمریکای لاتین از اولویت های سیاسی خارجی این کشور است، باعث نگرانی است که دولت اوباما حاضر نیست حضور ایران در نزدیکی مرزهایمان را تهدیدی برای ایالات متحده فرض کند."
بر اساس گزارشی که وزارت امور خارجه آمریکا در پایان ماه ژوئن تسلیم کنگره آمریکا کرد، ایران در حال حاضر از هیچ گروه تروریستی فعالی در نیم کره غربی حمایت نمی کند.
بر این اساس، نشانه ای که بیانگر تهدید آنی ایران در این منطقه است، وجود ندارد.
دولت ایالات متحده بر اساس "قانون مقابله با ایران در نیم کره غربی" که سال گذشته به تصویب رسید، موظف است به کنگره درباره وضع حضور این کشور در آمریکای لاتین گزارش دهد.
برخی از تحلیلگران انتظار دارند نفوذ ایران در آمریکای لاتین به علت مرگ هوگو چاوز رو به افول برودنمایندگان و کارشناسان حاضر در جلسه مجلس نمایندگان با رد گزارش وزارت امور خارجه ایالات متحده، بر افزایش فعالیت ها و نفوذ ایران در آمریکای لاتین تاکید کردند.
به گفته آنها تعداد سفارتخانه های ایران در آمریکای لاتین از ۵ عدد در سال ۲۰۰۵ به ۱۱ عدد رسیده و ۱۷ مرکز فرهنگی این کشور نیز در نیم کره غربی فعالیت می کند.
از سوی دیگر، شرکت کنندگان در این جلسه از افزایش مراودات تجاری و اقتصادی ایران با آمریکای لاتین ابراز نگرانی کردند و ارتباطات این کشور با بانک های منطقه را عاملی برای فراز از تحریم های ایالات متحده عنوان کردند.
به گفته ایلان برمان، تحلیلگر شورای روابط خارجی آمریکا، افزایش حضور ایران در نیم کره غربی از نتایج افزایش فشار غرب برای تشدید انزوای این کشور است.
آقای برمان گفت که محیط مساعد سیاسی و فرهنگی در آمریکای لاتین به افزایش حضور ایران کمک کرده است.
به گفته او، یکی از راه های افزایش حضور ایران در منطقه، راه اندازی شبکه تلویزیونی ماهواره ای هیسپان تی وی است که به زبان اسپانیایی برنامه پخش می کند.
بلیز میزتال، از تحلیلگران ارشد مرکز سیاستگذاری فراحزبی، در این جلسه گفت ایران در پی افزایش توانایی های استراتژیک خود در آمریکای لاتین است.
آقای میزتال پیش بینی کرد که نفوذ ایران در آمریکای لاتین به علت مرگ هوگو چاوز، رئیس جمهوری سابق ونزوئلا و متحد نزدیک محمود احمدی نژاد و مشکلات عدیده اقتصادی کشورهای منطقه به تدریج رو به افول برود.
داگلاس فرح، روزنامه نگار سابق واشنگتن پست در آمریکای لاتین نیز از دیگر سخنرانان جلسه کمیسیون امنیت داخلی بود.
به گفته آقای فرح، ایران علاوه بر حکومت ها، از سازمان های غیردولتی مانند حزب الله لبنان و شورشیان فارک در کلمبیا برای پیشبرد اهداف خود در آمریکای لاتین استفاده کرده است.
شرکت کنندگان در این جلسه همچنین درباره افزایش شهروندان ایرانی که تابعیت کشورهای آمریکای لاتین را دریافت کرده اند، هشدار دادند.
به گفته آنها، شهروندان ایرانی دارای تابعیت دوگانه می توانند با سهولت بیشتری به آمریکا سفر کنند.
غیبت شاهد اصلی
ایران همواره دست داشتن در انفجار مرکز یهودیان در بوئنوس آیرس در سال ۱۹۹۴ را رد کرده است
یکی از پنج مهمانی که به جلسه کنگره برای بررسی نقش ایران در آمریکای لاتین دعوت شده بود، آلبرتو نیسمان، دادستان ویژه پرونده آمیا بود.
آقای نیسمان به تازگی در گزارشی ۵۰۰ صفحه ای ایران را متهم کرده که در سال ۲۰۰۷ در صدد منفجر کردن فرودگاه جان اف کندی نیویورک بوده است.
در حالی که صندلی اختصاص یافته به آقای نیسمان خالی بود، مایکل مک کال، رئیس کمیته امنیت داخلی مجلس نمایندگان اقدام دولت آرژانتین در ممانعت از سفر او به آمریکا را توهینی به کنگره دانست.
آقای مک کال گفت: "خواستم به این جلسه بیایم تا نارضایتی خود را از توانایی حکومت ایران برای ساکت کردن دادستان ویژه پرونده آمیا از طریق دادستان کل آرژانتین و مراجع بالاتر در این کشور اعلام کنم."
به گفته آقای مک کال، آقای نیسمان قرار بود در این جلسه درباره گسترش حضور نفوذ ایران در آمریکای لاتین صحبت کند.
آقای نیسمان ایران را به تشکیل یک شبکه تروریستی در سراسر آمریکای لاتین متهم کرده است.
ایران خود را همواره قربانی تروریسم دانسته و دست داشتن در این گونه عملیات، از جمله حادثه انفجار در مرکز یهودیان در بوئنوس آیرس در سال ۱۹۹۴ را رد کرده است.
علی فلاحیان، از وزرای اطلاعات پیشین ایران، محسن رضایی، فرمانده وقت سپاه پاسداران، احمد وحیدی، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه و وزیر دفاع دولت محمود احمدی نژاد از جمله کسانی هستند که از سوی دادستان پرونده آمیا به دست داشتن در این حادثه متهم شده اند.