arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۱۹۹۸۹
تاریخ انتشار: ۲۴ : ۰۸ - ۱۷ تير ۱۳۹۲

کشاورزی حاشیه دریاچه ارومیه در ورطه نابودی

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
دریاچه ارومیه یکی از مهم ترین جاذبه های تاریخی و زیست محیطی کشور است که مدتی است در شرایط بسیار تاریکی قرار گرفته است و اگر مسئولان ذیربط تنها با برگزاری چندین همایش و چندین مصاحبه در پی حل این مشکل برآیند، چیزی جز آینده تاریک برای این دریاچه جز تلی از نمک باقی نخواهد ماند.

به گزارش مهر ، دریاچه ارومیه یکی از مهم ترین جاذبه های تاریخی و زیست محیطی کشور است که مدتی است در شرایط بسیار ناگواری قرار گرفته است و اگر مسئولان ذیربط تنها با برگزاری چندین همایش و چندین مصاحبه در پی حل این مشکل برآیند، چیزی جز آینده تاریک برای این دریاچه جز تلی از نمک باقی نخواهد ماند.

در دو سال اخیر دریاچه ارومیه و مصاحبه های مسئولان هر چند روز یکبار تیتر رسانه های داخلی و خارجی را به خود اختصاص می داد و باعث نگرانی دوست داران محیط زیست و به خصوص مردم ایران می شد.

در این میان عده ای با جو سازی های مسموم و انگیزه های بی جای سیاسی سعی در بهره برداری از این امر را داشتند ولی نه تنها نتیجه ای نگرفتند بلکه باعث عدم توجه بیشتر برخی مسئولان به این امر به خاطر سیاسی کردن مساله  شدند.در حالی که این مساله سیاسی نبوده و مردم آذربایجان بارها به کسانی که از این مسئله سود جویی می کنند جواب داده اند.

نقش دوست داران واقعی محیط زیست در این میان محسوس است بطوریکه با بیان نظرات کارشناسی سعی در حل این مشکل دارند ولی به دلیل برخی ملاحظات توسط مسئولین ذیربط ، هنوز که هنوز است روز به روز بر وسعت این دشت نمک افزوده شده است.

اصولی ترین راهکار اصلاح الگوی کشت در حاشیه دریاچه ارومیه

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، یکی از مهم ترین راهکارهای مقابله با وضعیت فعلی دریاچه ارومیه را کشت نهال پسته در حاشیه این دریاچه عنوان کرد.

سعدالله اسکندری در این زمینه می گوید:با هدف جلوگیری هر چه بیشتر از وقوع فاجعه زیست محیطی در شهرستان‌های حاشیه این دریاچه و حمایت مستقیم از بهره‌برداران بخش کشاورزی در این منطقه، توسعه کشت پسته به‌عنوان راهکاری مناسب جهت اصلاح الگوی کشت با توسعه گونه‌های باغی با نیاز آبی کمتر در حاشیه دریاچه ارومیه، مورد توجه برنامه‌ریزان سازمان قرار داشته و توسط این مدیریت در فاز اجرایی قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه 30 هزار از اراضی حاشیه دریاچه ارومیه قابلیت کشت پسته را دارند ادامه می دهد:پسته گیاهی بعد از درخت خرما ، متحمل ترین گونه گیاهی در مقابل خشکی و کم آبی است.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه تعدادی از شهرستان های موجود در حاشیه این دریاچه از جمله ، شهرستان‌های جلفا، شبستر، آذرشهر، اسکو و مناطق یکانات، یامچی وکشکسرای شهرستان مرند و بسیاری از اراضی حاشیه شرق دریاچه ارومیه مناسب برای کشت پسته است گفت: ارزیابی‌های میدانی بر روی ارقام مختلف پسته نشان داده است که تعدادی از انواع پسته ها ، سازگاری مناسبی با شرایط اقلیمی استان دارند.

دولت ، همت کافی برای نجات دریاچه ارومیه را نداشت و ندارد

در همین زمینه نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت، همت کافی برای نجات دریاچه ارومیه را  نداشت و ندارد گفت: دولت باید بداند که نابودی دریاچه ارومیه مساوی با از دست رفتن هزاران موقعیت اقتصادی و اشتغال در این منطقه خواهد بود.

نادر قاضی پور با بیان اینکه علی رغم اینکه مجلس شورای اسلامی مصوبات خوبی در زمینه نجات دریاچه ارومیه از این وضعیت بحرانی  داشته است گفت: در دولت انگیزه و هدفی در راستای اجرا کردن مصوبات مجلس شورای اسلامی را به خصوص در مورد دریاچه ارومیه وجود ندارد.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ، کمترین ضربه خشکی دریاچه ارومیه در منطقه این خواهد بود که منجر به افزایش شوره زار در جامعه و به تبع آن نابودی زمین های کشاورزی و در نهایت از بین رفتن موقعیت های اقتصادی و بیکاری خواهد شد.

وی با بیان اینکه نابودی دریاچه ارومیه در طول زمان باعث بیکاری و مهاجرت  3 میلیون نفر شده و خواهد شد می گوید:34 درصد کارخانجات صنایغ تبدیلی در ارومیه تعطیل شده است .

قاضی پور در خصوص علت تعطیلی بیش از 34 درصد کارخانجات صنایع تبدیلی در ارومیه گفت: با از بین رفتن زمین‌های کشاورزی حوزه دریاچه ارومیه که در اثر خشک شدن چاه‌های عمیق در زمین‌های کشاورزی اتفاق افتاده تعطیلی 34 کارخانه صنایع تبدیلی تنها در استان آذربایجان غربی اثرات جبران ناپذیری در همه حوزه‌ها از اقتصادی، صنعتی، اجتماعی، فرهنگی به جا خواهد گذاشت.

شاید نابودی دریاچه ارومیه پیش از اتمام تاریخ باشد

در شرایط کنونی مشکل و بحران دریاچه ارومیه یکی از مهم ترین معضلات نه تنها ایران بلکه خاورمیانه است و باید مسئولان و نهادهای ذیربط با رائه راهکارهای عملی نهایت سعی خود را در این زمینه به کار گیرند.

چرا که اگر مسئولان در مورد این مساله حیاتی کوچک ترین سهل انگاری داشته باشند سرنوشت دریاچه ارومیه نیز به سرنوشت کنونی و نامساعد دریاچه اورال مبتلا خواهد شد.

در پایان باید مسئولان به این نکته واقف باشند که نتیجه بی توجهی به دریاچه ارومیه ، پدیداری بزرگترین دشت نمک در جهان خواهد بود .

به عقیده کارشناسان، در صورت افزایش بیش از حد نمک در دریاچه ارومیه ، باد این نمک ها را به زمین های مزروعی اطراف خواهد برد که در آینده ای نه چندان دور شاهد تبدیل زمین های حاصلخیز کشاورزی به  شوره زارهای وسیعی خواهیم بود که ممکن است ضربات جبران ناپذیری به مقوله کشاورزی وارد آورد.

نظرات بینندگان