پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : قرص برنج در حالي به طور غيرقانوني در عطاريها فروخته ميشود که بر اساس آمار پزشکي قانوني تعداد قربانيان مسموميت با اين قرص مرگبار در سال گذشته با رشدي 23 درصدي رو به رو بوده است.
به گزارش مهر، بر اساس آمار اعلام شده از سوي پزشکي قانوني در سال 91 در ايران 598 نفر بر اثر مسموميت با قرص برنج جان خود را از دست داده اند که نسبت به 463 نفر سال گذشته با رشدي 23 درصدي رو به رو است.
قرص برنج که به نام فسفيد آلومينيوم نيز شناخته ميشود قرصي است که يک عدد آن قادر است هزاران شته را از بين ببرد. اين قرص از خود گاز فسفيد توليد ميکند و از آن براي جلوگيري از آفت زدگي برنج در انبار استفاده ميشود. مسموميت با اين قرص هم از راه استنشاق، هم از راه تماس پوستي و هم به صورت خوراکي اتفاق ميافتد. مصرف خوراکي آن باعث تهوع، درد معده، استفراغ، اسهال، تنگي نفس، احساس سرما، عطش، سر درد، تشنج و کما ميشود.
طي سالهاي 1387 تا 1390 در ايران هزار و 311 نفر به علت مسموميت با قرص برنج کشته شدند که از اين تعداد 696 نفر مرد و 615 نفر زن بودند. حال با احتساب آمار سال 91 تعداد قربانيان اين قرص طي پنج سال گذشته به هزار و 909 نفر قرباني اين قرص شده اند.
به گفته پزشکان، سم قرص برنج سمي است که بر روي سلولها تاثير بدي ميگذارد و تنفس سلولي را از بين ميبرد و باعث آسيب جدي به اعضا و ارگانهاي ديگر بدن مثل کليهها و قلب ميشود. مرگ با قرص برنج مرگ بسيار دردناکي است و فرد عطش زيادي به آب دارد. در اين مرگ فرد تا زماني که زنده است هوشيار و بيدار بوده و سوزش بدي در بدن خود احساس ميکند. بر اساس علامتهاي باليني فرد دچار خستگي و کمبود اکسيژن ميشود. بطوريکه بدنش رو به کبودي رفته و دچار خفگي سلولي خواهد شد. اين روند روندي غير قابل برگشت است و مسموميت با قرص برنج برابر با مرگ است.
معمولا افراد زير 24 ساعت فوت ميکنند که زمان مرگ بستگي به ايراني يا خارجي بودن قرص، تاريخ مصرف، ميزان مقاومت فرد و تعداد آن دارد.مرگ بر اثر مصرف اين قرص حتمي است و يک عدد از آن نيز ميتواند باعث مرگ شود.
در حالي تعداد قربانيان قرص برنج در حال افزايش است که پليس و وزارت بهداشت هيچ نظارتي بر فروش غيرقانوني اين قرص در عطاريها نميکنند.
دکتر جعفري، پزشک بخش مسمومين بيمارستان الغدير با اشاره به نبود نظارتهاي لازم بر فروش اين قرص، اظهار داشت: متاسفانه برخي عطاريها به راحتي اين قرص را در اختيار مشتريان خود قرار ميدهند. در يکي از موارد نادر زني پس از مسمويت با قرص برنج زنده ماند. او بعد از بازگشت به زندگي اظهار داشت: براي گرفتن قرص برنج به عطاري رفتم که او پس از مشاهده اصرارهايم چند قرص به من داد. يکي ديگر از بيماران ميگفت به عطاري رفته و ادعا کردم براي خودکشي قرص برنج ميخواهم که او محل ديگري را به من معرفي کرد و گفت در آنجا قرصهاي برنج قويتري ميتوانم پيدا کنم تا راحت تر بميرم.
اين متخصص تاکيد کرد، در مسمويت با قرصهاي ديگر 99 درصد بيماران زنده ميمانند اما در مسموميت با قرص برنج 99 درصد بيماران جان خود را از دست ميدهند. اگر بشود قرصهاي برنج را از عطاريها جمع آوري کرد و در فروش آن نظارتهاي لازم را داشت ميتوان آمار خودکشي با قرص برنج را در جامعه کاهش داد.
بر اساس آمارهاي پزشکي قانوني بيشتر قربانيان در چهار استان تهران، مازندران، گيلان و لرستان قرار دارند.