پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بیش از نیمی از گندم صادراتی آمریکا از نوع تغییر ژنتیک یافته و به منظور آزمایش مخفیانه آن بر روی انسان هاست.
مرکز مطالعات سیاستگذاری و تجارت کشاورزی دانشگاه داکوتای شمالی گزارش داده است که بیش از نیمی از گندم تغییر ژنتیک داده (GMO) بهاره تولید شده آمریکا در سال زراعی جاری به کشورهایی صادر می شود که مصرف این نوع گندم را قبول نکرده و از نوع آن بی اطلاعند.
دانشمندان معتقدند که مصرف این نوع گندم می تواند بر سلامتی انسان تاثیر سوء داشته باشد. این تاثیر می تواند به صورت خاص ژن مشابه آن در انسان را تحت تاثیر قرار داده و یا اینکه به صورت عام سبب تغییر بیان دیگر ژنها گردد. به بیان دیگر مصرف این نوع گندم می تواند سبب صدمات جبران ناپذیری به ارگانهای اصلی بدن فرد شده و این نقیصه حتی در نسل وی نیز ادامه پیدا کند.
گندم مهمترین و بزرگترین منبع کالری و تغذیه در جهان امروزی محسوب می شود. تولید گندم GMO در جهان متعاقب انقلاب سبز سوم صورت گرفته و اولین گندم آن در سال ۱۹۹۴ تولید شده است. پس از آن شرکت های مختلفی در این زمینه شروع به فعالیت نموده اند. از جمله شرکت "مونسانتو" که نوعی گندم مقاوم به آفت کش تولید کرده است.
در این میان، استرالیا نهمین کشور تولید کننده گندم است که ۱۱درصد تجارت گندم در دنیا را به عهده دارد. گندم GMO تولید شده توسط CSIRO که در استرالیا کشت داده شده است و مقدمات مصرف انسانی خود را در سال ۲۰۱۲ گذرانده، توسط پروفسور"جک هاینمن" از مرکز تحقیقات ایمنی زیستی دانشگاه کانتربری و دکتر "جودی کارمن" از دانشگاه "فلیندر" استرالیا مورد ارزیابی قرار گرفته است و نتایج تحقیقات آنها در سال ۲۰۱۲ منتشر شد.
این گزارش تاکنون توسط دانشمندان دیگری نظیر دکتر "میشل آنتونیو" از دپارتمان ژنتیک ملکولی از کالج سلطنتی لندن مورد بررسی قرار گرفته و تایید شده است.
در این گزارش چند صد صفحه ای، به استناد بررسی های بیوانفورماتیک، خطرات استفاده از گندمGMO کشت داده شده در استرالیا توسط شرکت CSIRO تشریح شده است. به طور خلاصه، تغییر ژنتیکی اعمال شده در این گندم از نوع dsRNA می باشد که به منظور افزایش کیفیت گندم انجام شده است. انتقادهای علمی مطرح شده در این گزارش بر این موضوع تاکید دارند که استفاده از تکنولوژی مهار بیان ژن SE در گندم می تواند بر سلامتی مصرف کنندگان گندم GMO تاثیر داشته باشد.
تاکنون بیشترین مقابله کشورها و انجمن های ضدGMO در سراسر دنیا بر روی استفاده از گندم تغییر ژنتیک یافته متمرکز شده و به همین دلیل با وجود تولید گندم GMO توسط شرکتها، هنوز استفاده تجاری و عمومی آن در سطح دنیا برای تغذیه انسان به طور رسمی انجام نشده است. ولی بر طبق گزارش مرکز مطالعات سیاستگذاری و تجارت کشاورزی دانشگاه داکوتای شمالی، بیش از نیمی از گندم GMO بهاره تولید شده در ایالات متحده به ۴۷% از کشورهایی صادر می شود که کشت گندم GMO را قبول نکرده اند. بنابراین به نظر می رسد که دوره آزمایشی مصرف انسانی گندم GMO توسط برخی از کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا به صورت مخفیانه شروع شده است. در همین حال بد نیست بدانیم که در امریکا، شهروندان با اطلاع از طبیعی بودن یا تغییر ژنتیکی محصولات نسبت به انتخاب و خرید آن اقدام می کنند.
با توجه به اهمیت سلامت زیستی انسان و نیز با توجه به استراتژیک بودن موضوع، لازم است هر چه سریعتر تدابیر لازم توسط مسوولان امر جهت شناسایی گندم های وارداتی کشورمان انجام گرفته و به سرعت و در یک دوره زمانی کوتاه نسبت به تولید انبوه گندم اصیل اقدام گردد و پس از آن از ورود هرگونه بذر یا گندم وارداتی خودداری به عمل آید.
گفتنی است در حالی که کل گندم مورد نیاز مصرف داخلی ایران حدود ۱۱میلیون تن است، سال گذشته دولت جمعاً معادل ۹ میلیون تن گندم از منابع مختلف وارد کرده است. این در حالی است که در سال گذشته زراعی بالغ بر ۱۳میلیون تن گندم در کشورمان تولید شد که به علت سیاست های غلط دولت در زمینه قیمت گذاری خرید تضمینی، بالغ بر ۱۰ میلیون تن از تولید داخلی گندم به مصرف خوراک دام و یا قاچاق به خارج از کشور رسید.
گزارش های منتشر شده توسط منابع خارجی از جمله رویترز حاکی از آن است که ایران در چند نوبت از سال گذشته تاکنون، اقدام به خرید بخشی از نیاز خود به گندم از آمریکا کرده است.