تسنیم: برای عبور از بحران خاموشی و قطعی برق در فصل تابستان امسال به ۱۰ هزار مگاوات صرفهجویی در مصرف نیاز داریم.
این روزها شاهد گرم شدن زودهنگام آب و هوا در بسیاری از نقاط کشور هستیم که این افزایش محسوس دما در کنار کاهش میزان بارندگی نسبت به 3 سال قبل میتواند زمینه افزایش میزان مصرف برق برای بهکارگیری دستگاهها و سامانههای برودتی و خنککننده را در پی داشته باشد و از طرفی هم به دلیل کاهش بارش نزولات جوی ظرفیت تولید برق در سدها و نیروگاههای برقآبی را کاهش دهد. به همین خاطر وزارت نیرو و شرکت توانیر از کمبود هزار مگاواتی تولید برق نسبت به نیاز در روزهای اوج مصرف فصل تابستان خبر داده و درباره عواقب عدم صرفهجویی در این خش هشدارهای جدی میدهند.
افزایش 4.5 درصدی مصرف برق در سال جاری
مدیرکل دفتر مدیریت انرژی شرکت توانیر در نشست با مدیران کارخانهها و صنایع استان قزوین که برای مدیریت مصرف برق در فصل گرم سال برگزار شد، اظهار داشت: جمعیت مشترکان برق در سراسر کشور طی یک سال اخیر 5 درصد زیاد شده و بنابراین پیشبینی ما این است که میزان مصرف برق در تابستان 4.5 درصد بیشتر از سال قبل باشد.
عبدالامیر یاقوتی با اشاره به افزایش 7 هزار مگاواتی تولید برق در سال 1401 اضافه کرد: 4 هزار مگاوات از این افزایش سهم نیروگاههای برقآبی، 2.5 هزار مگاوات سهم نیروگاههای حرارتی و 500 مگاوات هم سهم نیروگاههای برق بادی و خورشیدی خواهد بود.
یاقوتی تراز تولید برق در سال گذشته را 53 هزار مگاوات بیان کرد و گفت: بنابراین با اضافه شدن 7 هزار مگاوات تراز تولید برق ما در سال جاری به 60 هزار مگاوات میرسد. از طرفی میزان نیاز مصرفکنندههای ما در سال قبل 67 هزار مگاوات بود که با افزایش 4.5 درصدی این رقم به 70 هزار مگاوات میرسد.
وی ادامه داد: بنابراین برای عبور از بحران خاموشی و قطعی برق در 4 ماه گرم سال یعنی از 15 اردیبهشتماه تا 15 شهریور امسال به 10 هزار مگاوات صرفهجویی در مصرف نیاز داریم.
سهم صرفهجویی هر کدام از بخشها چقدر است؟
مدیرکل برنامهریزی امور مشتریان شرکت توانیر در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مصرف 46 درصد برق تولیدی کشور در حوزه صنعت گفت: بنابراین 27 هزار و 600 مگاوات از برق کشور در این بخش مصرف میشود که 19 هزار مگاوات آن در شهرکها و نواحی صنعتی به مصرف میرسد. به همین خاطر برای گذر از پیک مصرف نیازمند 6 هزار و 300 مگاوات کاهش مصرف در شهرکهای صنعتی هستیم که باید این کاهش در حد فاصل ساعتهای 10 تا 18 انجام شود.
یاقوتی افزود: همچنین در بخش کشاورزی از ساعت 10 تا 15 یا 13 تا 18 در فاصله بین 15 اردیبهشت تا 15 شهریور باید 3 هزار و 700 مگاوات برق صرفهجویی کنیم که این میزان برای ادارات و بخشهای تجاری 1000 مگاوات از ابتدای صبح تا ساعت 13 است.
وی کاهش ذخایر پشت سدها در اثر مدیریت اشتباه منابع آبی و کاهش بارندگی در کنار گرمای زودس و افزایش شدید مصرف برق را از جمله عوامل بیرونسازمانی بحران قطعی برق دانست و تصریح کرد: در حوزه عوامل درونسازمانی هم احداث نشدن نیروگاههای جدید و تعمیرات دیرهنگام نیروگاههای برق هم از علل اصلی موج خاموشیهای برق در کشور هستند.
10 میلیون مشترک پرمصرف داریم
مدیرکل دفتر مدیریت انرژی و برنامهریزی امور مشتریان شرکت توانیر در ادامه با اشاره به وجود 40 میلیون مشترک برق در کشور گفت: اگر هر مشترک فقط یک لامپ 100 واتی را در روزهای گرم سال خاموش کند، 4 هزار مگاوات در مصرف برق کشور صرفهجویی میشود.
یاقوتی با بیان اینکه 25 درصد مشترکان ما پرمصرف هستند، ادامه داد: بنابراین 10 میلیون مشترک پرمصرف در کل کشور داریم که اگر مصرف خود را اصلاح کنند، نه تنها در تولید برق با کمبود روبهرو نمیشویم، بلکه تولید بیشتر از نیاز هم خواهیم داشت.
کمبود 1000 مگاوات برق در استان قزوین
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان قزوین هم از کمبود 1000 مگاوات برق نسبت به نیاز استان خبر داد و گفت: با توجه به اینکه نیمی از برق تولیدی استان توسط واحدهای تولیدی و صنعتی مصرف میشود، اگر این بخش در کنار مشترکان حوزه خانگی و کشاورزی با ما همراه کنند، میتوانیم از روزهای پیک مصرف در فصل گرم و تابستان به سلامت عبور کنیم.
مسعود خواجهوند با اشاره به افزایش 8 درصدی مصرف برق در استان قزوین اضافه کرد: این میزان 2.5 برابر معدل رشد مصرف برق در دنیاست. ضمن اینکه در کنار این افزایش مصرف با کاهش بالای میزان بارندگی و کمبود تولید در نیروگاههای برقآبی هم روبهرو شدیم.
10 هزار مگاوات برق در قزوین تولید میشود
این مقام مسئول با ذکر اینکه تحریمهای اقتصادی سرمایهگذاری برای تولید برق را با مشکل روبهرو کرده است، ادامه داد: بنابراین برای رشد صنعت برق در استان و کشور چارهای جز اتکا به توان شرکتهای دانشبنیان و نیروگاههای تولید برق خصوصی نداریم.
خواجهوند همچنین از برنامه استان قزوین برای تولید 10 هزار مگاوات برق تا سال 1404 خبر داد و گفت: در این راستا قرار شده 7 هزار مگاوات یعنی 70 درصد این میزان از طریق ساخت و توسعه نیروگاههای تولیدکننده انرژی تجدیدپذیر بادی و خورشیدی تأمین شود و 3 هزار مگاوات هم با ایجاد نیروگاههای خورشیدی در شهرکها و نواحی صنعتی تولید خواهد شد.