پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یتیمک یا یتیمچه از خوشمزهترین غذاهایی است که با بادمجان درست میشود و برای تهیه این غذا تنها به مقداری بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز و سیر نیاز دارید.
یتیمک یا یتیمچه از خوشمزهترین غذاهایی است که میتوانید با بادمجان تهیه کنید. دستور پخت یتیمک در شهرهای مختلف متفاوت است. برخی این غذا را با بادمجان تهیه میکنند و برخی دیگر در ترکیبات آن از کدو، عدس و گوشت و مرغ استفاده میکنند. روش تهیه یتیمک بوشهری و شیرازی شباهت زیادی به هم دارد.
معمولا برای تهیه این یتیمک از بادمجان سرخ شده در کنار گوجه فرنگی، پیاز و سیر استفاده میشود، اما اگر دوست دارید غذای شما رژیمی شود، میتواند در پخت این غذا از بادمجان آبپز نیز استفاده کنید. در این مقاله با طرز تهیه یتیمک بوشهری و شیرازی و همه فوت و فنهای درست کردن این غذای خوشمزه و ساده آشنا شوید.
مواد لازم:
بادمجان ۶ عدد
گوجه فرنگی ۶ عدد
پیاز ۳ عدد
سیر ۳ حبه
روغن به مقدار لازم
زردچوبه نصف قاشق چایخوری
نمک ۱ قاشق چایخوری
آبلیمو ۲ قاشق غذاخوری
شنبلیله خشک به مقدار کم
مراحل تهیه:
یتیمک یا یتیمچه بوشهری و شیرازی درست به یک روش تهیه میشوند. برای تهیه این غذا تنها به مقداری بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز و سیر نیاز دارید. در ادامه میتوانید با مراحل طرز تهیه یتیمک بوشهری و شیرازی آشنا شوید.
مرحله اول؛ بادمجانها را برای تهیه یتیمک آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه یتیمک بوشهری و شیرازی باید بادمجانها را بشویید. سپس پوست آنها را جدا کنید. بادمجانها را به صورت نگینی خرد کنید و سپس مقداری نمک روی آنها بپاشید. این کار موجب خارج شدن تلخی بادمجان میشود و به کاهش جذب روغن نیز کمک میکند. بعد از ۳۰ دقیقه میتوانید بادمجان را فشار دهید و با آب سرد بشویید.
مرحله دوم؛ بادمجانها را سرخ کنید
در این مرحله باید مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و صبر کنید تا روغن داغ شود. سپس بادمجانها را در روغن داغ بریزید و خوب سرخ کنید تا طلایی رنگ شوند. بعد از این که بادمجانها سرخ شدند، آنها را از روغن خارج کنید.
مرحله سوم؛ پیاز و سیر را سرخ کنید
در این مرحله از طرز تهیه یتیمک بادمجان به روش شیرازی و بوشهری باید پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و در روغن تفت دهید. زمانی که پیاز سبک شد، سیر رنده شده را به آن اضافه کنید. صبر کنید تا سیر و پیاز کاملا سرخ شوند و بعد کمی زردچوبه به مواد اضافه کنید.
مرحله چهارم؛ گوجه فرنگی را به پیاز داغ اضافه کنید
بعد از این که پیازها به خوبی سرد شدند، گوجه فرنگیها را بشویید و به صورت مکعبی خرد کنید. میتوانید پوست گوجه را جدا کنید و بعد آن را خرد کنید. در ادامه گوجه فرنگی خرد شده را به ترکیب پیاز و سیر سرخ شده اضافه کنید و چند دقیقه در روغن تفت دهید. مقداری نمک و شنبلیله خشک به مواد اضافه کنید. به خاطر داشته باشید که مقداری شنبلیله باید بسیار کم باشد، در غیر این صورت موجب تلخ شدن غذا میشود.
مرحله پنجم؛ یتیمک را آماده کنید
در آخرین مرحله از طرز تهیه یتیمک بادمجان باید درب ماهیتابه را روی آن قرار دهید و حدود نیم ساعت صبر کنید تا غذا با حرارت ملایم بپزد. ۱۰ دقیقه قبل از آماده شدن یتیمک میتوانید مقداری آب لیمو ترش تازه به آن اضافه کنید. سپس شعله گاز را خاموش کنید و از طعم این غذا در کنار نان یا برنج کته لذت ببرید.
طرز تهیه یتیمک بوشهری و شیرازی به روش آبپز
اگر در رژیم هستید و یا دوست ندارید از غذاهای سرخ شده استفاده کنید، میتوانید یتیمک را به روش آبپز و بدون روغن نیز آماده کنید. برای تهیه این غذا باید بادمجانها را به صورت نگینی یا حلقهای خرد کنید. سپس یک قابلمه روی حرارت قرار دهید. مقدار کمی روغن در آن بریزید. سپس پیاز خرد شده اضافه کنید. بادمجانها را روی پیاز بریزید و در ادامه سیر و گوجه فرنگی را به قابلمه اضافه کنید.
مقداری نمک و زردچوبه به مواد بزنید. حرارت را کم کنید و درب قابلمه را روی آن قرار دهید تا غذا به آرامی بپزد. اگر بعد از آب افتادن گوجه آب غذا کم است، میتوانید مقدار کمی آب به آن اضافه کنید. در ۱۰ دقیقه نهایی پخت غذا میتوانید کمی آبلیمو به آن اضافه کنید. مراقب باشید در زمان پخت این غذا شعله گاز باید کم باشد تا غذای شما ته نگیرد.
طرز تهیه یتیمک کدو شیرازی
در طرز تهیه یتیمک کدو شیرازی ابتدا باید کدوها را به صورت خلالی یا حلقهای خرد کنید. پیاز را در روغن سرخ کنید و بعد از این که طلایی شد، کدوی خرد شده را اضافه کنید. در ادامه مقداری زردچوبه، نمک، فلفل و عصاره مرغ به آن بزنید.
وقتی کدوها پختند میتوانید کمی رب یا پوره گوجه فرنگی به غذا اضافه کنید. صبر کنید تا غذای شما به خوبی بپزد و جا بیفتد، سپس آن را با نان میل کنید. میتوانید یتیمک کدو را بدون گوجه و تنها با پیاز سرخ شده و ادویههای مختلف نیز آماده کنید.
نکات و فوت و فنهای طرز تهیه یتیمک بوشهری و شیرازی
در این مطلب به چند نکته طلایی برای تهیه یتیمک بوشهری و شیرازی نیز اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
- برای تهیه یتیمک بوشهری و شیرازی میتوانید بادمجانها را برای نیم ساعت در محلول آب نمک قرار دهید و بعد خوب فشار دهید تا آب داخل بادمجانها خالی شود.
- یتیمک بوشهری و شیرازی یک غذای گیاهی و فوقالعاده خوشمزه است که میتوانید برای وعده ناهار و شام آن را میل کنید.
- اگر دوست دارید در طرز تهیه یتیمچه یا یتیمک بادمجان از گوشت تکهای استفاده کنید، میتوانید گوشت را جداگانه بپزید و به غذا استفاده کنید.
- در صورت تمایل میتوانید یتیمک را با مرغ و گوشت قلقلی نیز آماده کنید.
- در طرز تهیه یتیمچه مشهدی از حبوباتی مثل عدس، نخود و لوبیا استفاده میشود.
- طرز تهیه یتیمچه بادمجان و سیب زمینی مخصوص کاشان است. برای تهیه این یتیمک باید سیب زمینی را نگینی کنید و در روغن سرخ کنید و به ترکیب بادمجان و گوجه اضافه کنید.
- در طرز تهیه یتیمک کدو میتوانید به جای بادمجان از کدوی سرخ شده استفاده کنید.
- برای طرز تهیه یتیمک کدو و بادمجان میتوانید از ترکیب بادمجان و کدوی سرخ شده استفاده کنید.
- اصلیترین طعم دهنده یتیمک، سیر است، از همین رو به هیچ عنوان سیر را از ترکیبات این غذا حذف نکنید.
- قبل از اضافه کردن گوجه فرنگی به یتیمک بهتر است پوست آن را جدا کنید و بعد گوجه را خرد و به غذا اضافه کنید. برای این کار باید گوجه را در آب جوش قرار دهید و بعد از ۲ دقیقه با آب یخ بشویید تا پوست آن به راحتی جدا شود.
- برای تهیه یتیمک بهتر است از فلفل سیاه استفاده نکنید. اضافه کردن فلفل سیاه موجب تلخ شدن طعم غذا میشود.
- در طرز تهیه یتیمک بادمجان به روش بوشهری میتوانید مقداری تمر هندی را با آب ترکیب کنید و به این غذا اضافه کنید. سپس صبر کنید غذا با آب تمر هندی بجوشد و آب آن کاملا بخار شود.
- برای تهیه یتیمک بادمجان بوشهری میتوانید مقداری لوبیا چشم بلبلی پخته شده نیز به این غذا اضافه کنید.
- در طرز تهیه یتیمک بوشهری و شیرازی میتوانید به جای گوجه فرنگی خرد شده از رب گوجه فرنگی نیز استفاده کنید.
- برای این که طعم یتیمک بوشهری و شیرازی شما تند شود، میتوانید از مقداری فلفل قرمز استفاده کنید.
- به منظور خوشمزه شدن طعم یتیمک میتوانید مقداری عصاره مرغ یا گوشت به این غذا اضافه کند. از آن جایی که عصاره حاوی نمک است، در صورت استفاده از عصاره به هیچ عنوان از نمک استفاده نکنید.