صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۰۲ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۵۰۸۹۱۱
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۱۷ - ۰۱ آبان ۱۳۹۸
اسناد ویکی لیکس در «انتخاب»؛ شماره ۷۳ - بخش دوم/
ایران هردو موشک اسکاد بی و سی را با استفاده از قطعات خریداری شده از کره شمالی مونتاژ می کند و احتمال دارد که به زودی به توان تولید کاملا بومی دست پیدا کند و شاید حتی تا کنون دست پیدا کرده باشد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

«انتخاب» اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است، را به صورت روزانه و به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، منتشرمی کند.

سرویس تاریخ «انتخاب»: وزیر خارجه آمریکا در گزارشی سری به تاریخ سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۷۵ به موضوع موضوع تهران درمورد طالبان پرداخته است.

به گزارش «انتخاب»؛ متن این سند که ویکی لیکس آن را منتشر کرده، در زیر آمده است:

موضوع سند: ایران
طبقه بندی: سری
یکشنبه 4:47 دقیقه هفدهم نوامبر 1996
از: وزیر امورخارجه
به: سفارتخانه های آمریکا در آسیای میانه

بخش اول این سند را از اینجا بخوانید

10. ...
برنامه تسلیحات کشتار جمعی
11. ایران تلاش قاطعانه ای برای توسعه تسلیحات کشتار جمعی و دستیابی به توانایی موشکهای بالستیک با امکان حمل کلاهک تا اهداف منطقه ای دارد.
12. ... برنامه هسته ای ایران تا حدی زیادی متکی به کمک های خارجی است اما تا امروز بخش زیادی از فروشندگان، به جز چین و روسیه، از همکاری خودداری کرده اند.
13. پلوتونیوم: ایران تلاش کرده است تا به توانایی تولید اورانیوم و پلوتونیوم غنی شده دست پیدا کند. در مورد پلوتونیوم، ایران سالها تلاش کرده تا رآکتورهای هسته ای را خریداری کند که برای تولید پلوتونیوم تسلیحاتی و نه تولید برق، مناسب هستند. بخصوص، تلاش کرده است – البته تا کنون ناموفق – تا به یک رآکتور بزرگ آب سنگین با سوخت اورانیوم طبیعی و تاسیسات وابسته به آن دسترسی پیدا کند. این نوع رآکتور ارتباطی با برنامه غیرنظامی ایران ندارد که همیشه مبتنی بر رآکتورهای آب سبک بوده است.
14. اورانیوم غنی شده. ایران برنامه تحقیقاتی را حداقل روی سه فناوری غنی سازی اورانیوم – سانتریفیوژهای گازی، شکافت گازی، و جداسازی ایزوتوپ لیزری – انجام داده است. این تلاش های ایران نشان می دهد این کشور بیشترین توجه را به توسعه سانتریفیوژهای گازی داشته و تلاش دارد تا مخفیانه مواد و تجهیزات لازم را به دست آورد.
15. نظارت بین المللی. ایران تلاش کرده تا نگرانی های بین المللی درباره برنامه هسته ای خود را با دعوت از آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازدید از تاسیسات تعیین شده توسط آژانس در ایران، برطرف کند. آژانس دیدارهای ویژه ای از ایران داشته اما هیچ نشانه ای از یک برنامه هسته ای پیدا نکرده است. این مسئله تعجبی ندارد زیرا برنامه ایران به درجه ای نرسیده است که تاسیسات مرتبط با تسلیحات در آن ساخته شوند.
- با توجه به این دیدارها، آژانس نمی تواند درباره تاسیسات و انبارهای بازدید نشده نظری بدهد، و همچنین نمی تواند احتمال اینکه تاسیسات بازدید شده در آینده برای کارهای دیگری استفاده شوند را رد کند.
16. برنامه موشکی ایران. برنامه موشکهای بالستیک ایران به اوایل دهه 1980 برگشته و پیشرفت مداومی داشته. ما معتقدیم رهبران ایران برنامه موشکی را بخشی غیرقابل تفکیک از توانایی خود برای تهدید یا حمله به اهداف مختلف در منطقه می دانند. در طی جنگ ایران و عراق، تهران تمایل خود به استفاده از موشکهای بالستیک علیه مراکز پرجمعیت را نشان داد (در عراق این کار را کرد).
- ایران بیش از 300 موشک اسکاد بی و اسکاد سی با برد 300 و 500 کیلومتر در اختیار دارد. ایران همچنین 200 موشک سی اس اس 8 زمین به زمین با برد 150 کیلومتر از چین خریداری کرده است که دقیق تر از موشک های موجود ایران هستند.
- ایران هردو موشک اسکاد بی و سی را با استفاده از قطعات خریداری شده از کره شمالی مونتاژ می کند و احتمال دارد که به زودی به توان تولید کاملا بومی دست پیدا کند و شاید حتی تا کنون دست پیدا کرده باشد.
- ایران و کره شمالی یک قرارداد چند میلیون دلاری برای موشکهای نودونگ با برد 1000 کیلومتر در سال 1993 امضا کردند، هرچند آن قرارداد بعدها لغو شد. در صورت داشتن نودونگ، ایران می توانست بخش اعظم آسیای مرکزی و خاورمیانه و بخش هایی از آسیای جنوبی و اروپا را هدف قرار دهد.
- ایران همچنین تلاش کرده است تا به فناوری موشک های میان برد از کشورهای شوروی سابق دست پیدا کند و به دنبال ایجاد سیستم میانبرد مختص به خود است.
17. تسلیحات شیمیایی ایران. تسلیحات تهاجمی شیمیایی ایران در سال 1983 و طی جنگ ایران و عراق آغاز شد. از زمان بازرسی های برنامه تسلیحات شیمیایی، ایران احتمالا 2000 تن ماده تاول، خون و خفگی تولید کرده است.
- ایران در حال حاضر فناوری و موادی را تولید می کند که امکان تولید مواد بسیار مهلک عصبی را فراهم خواهد کرد.
- ایران می تواند این مواد را با استفاده از سیستم های تاکتیکی سنتی (مانند توپخانه، نارنجک و خمپاره) و نیز بمب های هوایی یا موشک منتشر کند.
- ایران تلاش می کند در هردوی تولید تسلیحات بیولوژیکی و شیمیایی خودکفا شود. تلاش های زیادی شده است تا توانایی تولید بسیاری از پیش نیازهای لازم برای تضمین تامین بی وقفه این مواد، فراهم شوند. این مسئله ... امکان فروش این مواد شیمیایی به دیگر کشورهای منطقه برای تامین نقدینگی را فراهم می کند.
18. تسلیحات بیولوژیکی ایران. برنامه تسلیحات بیولوژیکی ایران هم در سال 1993 شروع شد. از اواخر دهه 1980 نهادهای خرید مواد نظامی به دنبال تجهیزات دو کاربردی بیولوژیکی بوده اند که برای تحقیق و توسعه و همچنین تولید مواد بیولوژیکی مناسب هستند.
- ...
کریستوفر