پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ماهیهایی که بیشترین مقدار جیوه را دارند باید در لیست غذاهای ممنوعه مادران باردار قرار گیرند.
خانمی 41 ساله هستم که از طریق ivf باردار شدهام. با توجه به اینکه دیگر امکان بارداری برایم نیست برای حفظ سلامت و جلوگیری از سقطجنین چه تغذیهای را باید رعایت کنم؟
در ابتدا می بایست غذاهای گرمی و سردی زیاد نخورید و تغذیهتان متعادل باشد.
به نکات زیر توجه کنید:
کافئین
مقدار زیاد کافئین در روز - چه از طریق قهوه، چای، نوشابه، شکلات یا نوشابههای انرژیزا - در طول دوران بارداری با خطر سقطجنین همراه است. خیلی خوب است که در این دوران از نوشیدنیهای بدون کافئین استفاده کنید، بهویژه در سهماهه اول بارداری که خطر سقطجنین بیشتر است.
پنیر نرم
بهتر است از مصرف پنیرهایی مثل پنیر فتا، پنیر بز و سایر پنیرهای نرم خودداری کنید. چون ممکن است پاستوریزه نباشند و آلوده به لیتریا باشند - باکتری که میتواند موجب مسمومیت غذایی شود - این پنیرهای نرم به این علت خطرناک هستند که مثل پنیرهای چدار و پارمزان با فراوری باکتریهایشان بهطور طبیعی کشته نشده است؛ و چون زنان باردار سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض بیماریهای مربوط به مواد غذایی قرار دارند که اگر در سهماهه اول بارداری اتفاق بیفتد ممکن است موجب سقطجنین یا زایمان زودرس شود.
گوشت
موقع خرید گوشت باید خیلی دقت کنید. خرید محصولات فریزشده و منجمد ممکن است آلوده به لیستریا باشند. به همین دلیل، گوشتها را در آب جوش انداخته و بجوشانید تا باکتریهای آن کشته شود؛ و موقع پخت حتماً انواع گوشت را تا متوسط و کامل بپزید. این گوشتها ممکن است آلوده به تاکسوپلاسما باشند که انگلی است که موجب یک نوع عفونت میشود و بااینکه نادر است اما ممکن است موجب مرده به دنیا آمدن نوزاد یا یک مشکل حاد برای سلامتی شود.
ماهی
احتمالاً میدانید که جیوه ای که در بسیاری از ماهیها وجود دارد برای بچه خطرناک است. جیوه یک نوروتوکسین است که رشد مغز جنین را مختل میکند. ماهیهایی که بیشترین مقدار جیوه را دارند باید در لیست غذاهای ممنوعه شما قرار گیرند، ماهیهایی مثل کوسه، شمشیر ماهی، ماهی تن آلباکور و شاهماهی خالمخالی؛ اما همه انواع ماهیهای تن بد نیستند.
اشتباهی که بسیاری زنان باردار مرتکب میشوند این است که بهکلی از خوردن ماهی خودداری میکنند. بهعنوانمثال ماهی سالمون یا ماهی آزاد حاوی جیوه نیست و منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ بهحساب میآید که در طول بارداری نیاز دارید؛ اما صرفنظر از نوع ماهی که میخورید، بهترین راهکار این است که از خوردن هر چیز خام و نپخته خودداری کنید.
ماهی سالمون یا ماهی آزاد حاوی جیوه نیست و منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ بهحساب میآید.
تخممرغ
هیچکس نمیگوید تخممرغ که منبعی عالی از پروتئین و مواد مغذی خوبی مثل کولین است، نخورید؛ اما تخممرغ هم در معرض آلودگی به سالمونلا قرار دارد که برای زنان باردار نسبت به بقیه خطرناکتر است؛ بنابراین دقت کنید که نکات ایمنی مربوط به آن را رعایت کنید: فقط تخممرغی را خریداری کنید که در یخچال گذاشتهشده است و هر کدام که شکستگی یا ترک داشت را دور بیندازید. از خوردن تخممرغ عسلی خودداری کنید (بهتر است کاملاً آبپز شوند تا نیمرو) و همچنین سس سالاد اگر حاوی تخممرغ خام باشد نیز برای شما مناسب نیست. یادتان نرود خمیر پختهشده کیک و شیرینی را هم مزه نکنید.
غذای کنسروی
مصرف غذاهای کنسرو شده و غذاهایی که تحت تأثیر امواج ماکروویو قرارگرفتهاند خطر سقطجنین را تا ۸۰ درصد افزایش میدهند.
زعفران
ممکن است مصرف زعفران، باعث سقطجنین (بهویژه در ۳ ماهه اول بارداری) شود.
آویشن
سقط کننده جنین در مادران باردار محسوب میشود. بنابراین زنان باردار باید از مصرف آن خودداری کنند.
گلپر
مصرف بیش از ۲ گرم گلپر در روز در دوران بارداری بهخصوص ۳ ماهه اول جایز نیست زیرا باعث سقطجنین میشود.
الکل و دارچین
زنان باردار از مصرف دارچین و فرآوردههای آن و همچنین الکل در طول دوران بارداری، حتی به مقدار خیلی کم خودداری نمایند. چراکه میتواند منجر به زایمان زودرس شود.
زرشک
زرشک برای زنان باردار خطرات جبرانناپذیری دارد و سقط کودکشان را به دنبال دارد.
خوراکیهای دیگری که سبب افزایش احتمال سقطجنین و زایمان زودرس میشوند عبارتاند از:
مصرف پونه و بابونه و غوره برای زنان باردار مفید نیست زیرا باعث سقطجنین میشود.
در ماههای آخر بارداری از مواد غذایی ترش و قابض مانند خرمالو، غذاهای غلیظ مانند گوشت گاو، ماکارونی، فستفودها، بادنجان و حلیم پرهیز شود.
استفاده از کرفس و گِشنیز چه در دوران لقاح و چه در بارداری ممنوع است.
استفاده از زرشک، سیب ترش، ماست ترش، سرکه و ترشی، مصرف مواد غذایی گرم زیاد و سرد زیاد ممنوع است.
همچنین خوردن یخ نیز ممنوع است.
مصرف بنفشه و ختمی موجب سقطجنین میشود. ختمی که بازکننده انتهای عروق رحم است که خود سقط کننده است و زنان باردار بدن مشورت پزشک حاذق و دانشگاهی طب سنتی هیچ گیاه دارویی و داروی گیاهی مصرف نکنند.
بهطورکلی مصرف هر ماده غذایی قاعده آور موجب سقطجنین میشود.
از نگاه برخی از متخصصان طبیعتدرمانگر، زنان باردار باید از خوردن گیاهانی چون پوست ریشه زرشک، بابونه گاوی، افسنطین، پونه معطر، سداب، فلوس، کدو تلخ، جعفری فرنگی، سنبل چینی، نعناع کوهی و مینا پرهیز کنند.
بانوان حامله چنانچه کرفس میل نمایند، ممکن است نوزادشان دچار ناراحتیهای عصبی، مخصوصاً حملات شبه صرع گردد.
بانوان باردار نباید سیاهدانه مصرف کنند زیرا قاعده آور و سقط کننده جنین است.
خوردن جعفری، مارچوبه، زیره و سیاهدانه برای زن آبستن جایز نیست.
آیا رژیم غذایی ضد سقط وجود دارد؟
این سئوالی است که محققان بسیاری در پی یافتن آن هستند. بررسیها نشان دادهاند افزایش مصرف سبزیجات برگ سبز، میوههای تازه، اسیدهای چرب امگا- ۳ و امگا- ۶، تخممرغ، ماهی و مواد لبنی و بهطور کل، داشتن یک رژیم غذایی متعادل میتواند احتمال سقط را کاهش دهد.
تبیان