صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۹۳۷۹۶
تاریخ انتشار: ۴۱ : ۱۰ - ۱۰ بهمن ۱۳۹۱
"اهمیت تپه اشرف برای تاریخ اصفهان به حدی است که می توان با آن تاریخ گمشده اصفهان را شناسایی کرد". این گفته ‌ای است که برای اولین بار در سال 89 در زمان کاوش بر روی تپه اشرف مطرح شد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مهر: تپه ای که با وجود ثبت آن با شماره 1710 در آبان ماه سال 75 در فهرست آثار ملی ایران به گفته کارشناسان میراث فرهنگی حدود 70 درصد آن برای ساخت خیابان سلمان فارسی توسط شهرداری تخریب و برای همیشه از بین رفته است.

اما بد اقبالی تپه اشرف تنها به این قصه ختم نمی شود چرا که با وجود رایزنی های فراوان و انجام چهار فصل کاوش بر روی تپه و کشف آثاری از تمدن قبل از اسلام( دوران ساسانی و اشکانی ) در این منطقه اکنون بیش از یک سال است که هر گونه فعالیت بر روی این تپه باستانی متوقف شده و آینده آن در ابهام است.

تپه ای که به گفته مسولین قرار بود با توجه به ویژگی های خاص تاریخی اش به یکی از برترین سایت موزه های جهان بدل شود.

بودجه تپه اشرف درسال جاری، صفر است مسئول اداره باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری

استان اصفهان در گفتگو با خبر نگار مهر در خصوص وضعیت فعلی تپه اشرف گفت: از ابتدای سال جاری تا کنون به دلیل عدم اختصاص بودجه هیچ نوع فعالیتی در خصوص تپه اشرف انجام نشده است.



بابر نره ای با بیان اینکه در بودجه سال جاری برای ادامه فعالیت در تپه اشرف 70 میلیون تومان اعتبار پیش بینی شده بود، گفت:در سال مالی جدید تا کنون هیچ بودجه ای برای این امر به میراث فرهنگی استان اصفهان تخصیص داده نشده است .

این در حالی است که بنا به گفته ناصر طاهری معاون میراث فرهنگی استان اصفهان در سال 91 قرار بود عملیات خاک برداری آوارها ی موجود در سطح تپه، حفاظت های اولیه و مقدماتی مورد نیاز ، اتمام دیوار کشی و نرده کشی اطراف تپه ، چاپ گزارش نهایی چهار فصل کاوش تپه اشرف ، ایجاد داربست موقت در تراشه های کاوش شده و ادامه کاوش باستان شناسی مورد نیاز و در نهایت تبدیل تپه اشرف به سایت موزه باستان شناسی اصفهان انجام شود.

اقداماتی که با وجود کمتر از دو ماه به پایان سال هیچ کدام از آنها اجرایی نشده است و با توجه به کمبود اعتبارات دولتی مورد نیاز زمان مشخصی برای اجرای آنها قابل پیش بینی نسیت.

البته مشکلات تپه اشرف تنها محدود به نرسیدن اعتبارات دولتی نیست بلکه شهرداری منطقه چهار شهر اصفهان نیز طی یک سال گذشته به هیچ یک از تعهداتش در خصوص تپه اشرف عمل نکرده است و این در حالی است که مسولین شهرداری و اعضای شورای شهر بارها در صحبت هایشان با تاکید بر ارزش باستانی و تاریخی تپه اشرف در تاریخ اصفهان قول همکاری و مساعدت به میراث فرهنگی داده اند ، قول های که ضمانت اخلاقی چندانی برای اجرایی آنها وجود ندارد تاکنون در حد حرف و شعار باقی مانده اند.



شهرداری به تعهداتش عمل نکرد

به گفته نره ای طبق تفاهم نامه ای که بین شهرداری منطقه 4 با سازمان میراث فرهنگی در زمان ریاست حیدری پور بر میراث اصفهان بسته شده بود شهرداری منطقه 4 متعهد شد خاک های موجود در قسمت جنوبی تپه را انتقال دهد اما با گذشت بیش از یکسال از این توافق هنوز اقدامی از سوی شهرداری در این خصوص انجام نشده است.

همچنین طبق این تفاهم نامه سازمان میراث فرهنگی قسمتی از عرصه تپه اشرف که متعلق به میراث فرهنگی بود را به طور رایگان به شهرداری واگذار کرد تا نسبت به ایجاد فضای سبز در آن اقدام نماید اما شهرداری هنوز در این بخش فعالیتی را آغاز نکرده است.

ناتوانی دولت از پرداخت 70 میلیون تومان اعتبار

در حالی که دولت در تامین 70 میلیون اعتبار برای فعالیت در سال جاری برای تپه اشرف دچار مشکل است و هنوز آن را پرداخت نکرده مسئول اداره باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی استان اصفهان خبر از این می دهد که فاز اول طرح ایجاد سایت موزه تپه اشرف توسط دانگشاه تهران انجام شده و در صورت تامین اعتبار ازسوی اداره کل موزه ها اقدامات اجرایی آن برای تبدیل تپه اشرف به سایت موزه آغاز خواهد شد.

البته با توجه به شرایط اقتصادی دولت و کاهش 30 درصدی بودجه های عمرانی این احتمال که بتوان بودجه ای در آینده نزذیک برای ایجاد سایت موزه تپه اشرف تامین کرد امری تقریبا محال به نظر می رسد.

استاندار میراث دوست هم درد اصفهان را درمان نکرد در حالی که شاید اگر خرداد ماه سال جاری زمانی که استاندار اصفهان در حال چانه زنی برای تبدیل کارخانه ریسباف به موزه منطقه ای اصفهان بود و به دلایل قانونی امکان اجرای آن فراهم نشد.

درست زمانی که میراث فرهنگی کشور در نظر داشت 27 میلیارد تومان اعتبار برای اجرای شدن طرح موزه منطقه ای به استان اصفهان اختصاص دهد و به مسولین استان اولتیماتوم داده بود در صورتی که اصفهان در مدتی اندک نتواند برای تخصیص این اعتبار اقدام کند آن را به استانی دیگر خواهد داد به جا بود تا استاندار دوستدار میراث اصفهان و مسولین میراث فرهنگی چانه زنی برای جذب این اعتبار را برای ایجاد سایت موزه تپه اشراف انجام می دادند.

تپه ای که در خصوص احیای این اثر تاریخی به منظور آزاد سازی حریم تپه و ایجاد بزرگترین سایت موزه کشور مصوبه ریاست جمهوری را نیز دارد و کشف تنها 12 هزار قطعه سفال و سکه در 2 فصل کاوش اول و دوم آن نشان از اهمیت بالای این تپه باستانی در تاریخ اصفهان و ایران است.

تپه ای که حتی سازمان میراث فرهنگی نمی تواند برای حفظ و حراست از آن نسبت به دیوار کشی اطراف آن اقدام کند چرا که شهرداری و اعضای شورای شهر معتقدند ممکن است دیوار کشی اطراف تپه ای با این ارزش و اهمیت منظر شهری را خدشه دارکند اما ساخت ساختمان های بی قواره در حاشیه رودخانه زاینده و پل های تاریخی آن و یا ساخت جهان نما در حریم میدان نش جهان و سایر آثار تاریخی شهر حریم آثار تاریخی و فرهنگی اصفهان را دچار مشکل نمی کند.