صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۲۲ آذر ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۸۸۹۶۱
تاریخ انتشار: ۵۹ : ۰۷ - ۰۵ دی ۱۳۹۱
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

مسعود روغنی‌زنجانی، رئیس سازمان برنامه و بودجه در دولت‎‌های آیت الله خامنه ای و هاشمی رفسنجانی گفته است که سازمان مدیریت و برنامه ریزی باید احیا و چارت آن دوباره بازنویسی شود. این سازمان توسط محمود احمدی نژاد منحل شده است.

به گزارش انتخاب ؛ روغنی زنجانی در گفت و گو با روزنامه بهار که در تهران منتشر می شود، گفته افراد این سازمان باید "در سطح دانشگاهی و افراد خبره باشند" و "بهترین عناصر را بیاورند."

روغنی زنجانی در دولت آیت الله خامنه ای و اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس سازمان برنامه و بودجه بود و بودجه بندی ایران در اواخر سال های جنگ با عراق و بعد از آن در زمان ریاست او انجام شد.

سازمان برنامه و بودجه در تیرماه سال ۱۳۷۹در دولت محمد خاتمی، با سازمان امور اداری و استخدامی ادغام شد و نام آن به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور تغییر کرد.

سازمان مدیریت و برنامه ریزی در اواخر دوره اول ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد منحل شد و به معاونتی در نهاد ریاست جمهوری به نام "برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور" تغییر ساختار داد.

مسعود روغنی زنجانی در توضیح پیشینه نگاه مقام های جمهوری اسلامی به این سازمان گفته "از همان ابتدا نگاه به سازمان برنامه یک نگاه بسیار تردیدآمیزی بود."

به گفته او "از آنجایی که اینجا محل برنامه‌ریزی و تدوین سیاست‌های کلان و راهبردی کشور بوده است تمام گرفتاری‌ها و کاستی‌هایی که کشور در گذشته با آن درگیر بوده نتیجه تدوین برنامه‌های توسعه‌ای این سازمان تلقی می‌شد و این نگاه بدبینانه همیشه بود."

روغنی زنجانی گفته در سال های نخست انقلاب بهمن ۵۷ "تردیدهایی مبنی بر این‌که برنامه تدوین‌شده، ما را همچنان به سوی وابستگی و ارزش‌های غربی ببرد ابراز می‌شد . . . برای رفع این‌گونه تردید‌ها دو نفر از مدرسین حوزه علمیه قم قبلا با کارشناسان ارشد سازمان برنامه آن را مرور کرده بودند."

به گفته روغنی زنجانی "همیشه زمزمه‌هایی مبنی بر حذف و کمرنگ‌تر شدن نقش سازمان وجود داشت اما با همه این‌ها سازمان برنامه و بودجه به دلیل جایگاه خاص و خدمات کارشناسی‌ای که ارائه می‌داد هر دولتی که روی کار آمد - به جز دولت آقای احمدی‌نژاد - به نحوی به اهمیت این سازمان پی برد و از آن استفاده کرد."

رئیس پیشین سازمان برنامه گفته است که "در هیچ دوره‌ای که من مسئول بودم روسای دولت ما را از ارائه اطلاعات به مجلس منع نمی‌کردند. ‌من اطلاعی از رابطه سازمان با مجلس در حال حاضر ندارم اما می‌توانم حدس بزنم که دولت آقای احمدی‌نژاد با تغییر در ساختار لایحه بودجه تمایل کمتری به ریز شدن نمایندگان مجلس در بودجه سالانه دولت دارد."

روغنی زنجانی گفته "من با سه رئیس قوه‌مجریه کار کرده‌ام که با وجود سلیقه‌های مختلف سیاسی به کار کارشناسی اعتقاد و به همکاری با پارلمان تاکید داشتند و عملا همین‌طور عمل می‌کردند. احمدی‌نژاد از یک خودباوری عجیب ‌وغریب برخوردار است و لذا در برخورد با سازمان برنامه به آن به صورت اتاق فکر نگاه نمی‌کند."

در سال های اول بعد از انقلاب، نقش سازمان برنامه و بودجه در تصمیم گیری های اقتصادی برای مدتی به شدت کاهش یافت و بعد از آن نیز در دوران جنگ هشت ساله با عراق، مدتی کار تدوین بودجه به نخست وزیری سپرده شد.

در دوره ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی که همزمان با تدوین اولین برنامه پنجساله توسعه ایران بود، نقش این سازمان دوباره پررنگ شد و این وضعیت تا انتهای دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی ادامه داشت.

برخی از نمایندگان مجلس ایران در اظهار نظر درباره مسائل برنامه ریزی این کشور از ضرورت احیای سازمان مدیریت و برنامه ریزی گفته اند اما مجلس طرح و پیشنهاد مشخصی برای احیای نظام برنامه ریزی و بودجه نویسی نداشته است.