پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : برادر احسان نراقی با تشریح جزئیات بیماری این جامعهشناس فقید در سالهای آخر عمر، از ساخت و انتشار یک فیلم ویدئویی کوتاه از او در شرایطی که وی در وضعیت جسمانی و سطح هوشیاری طبیعی قرار نداشته، به شدت انتقاد کرد.
به گزارش مهر، پس از درگذشت احسان نراقی نویسنده و جامعهشناس، فیلمی کوتاه از او در فضای مجازی منتشر شد که با توجه اظهارات وی در این فیلم، بحثها و حاشیههایی ایجاد شد. درباره این فیلم با محسن نراقی برادر احسان نراقی گفتگویی داشتهایم که وی ضمن تشریح وضعیت بیماری دیابت و نیز آلزایمر برادرش در یکسال پایانی عمرش، گفت: آقای نراقی در سالهای آخر عمر و به ویژه در سال پایانی با دو بیماری سخت دیابت و نیز آلزایمر درگیر بود و به همین جهت حواسش مدام پرت میشد.
وی افزود: زمانی من از دکترش پرسیدم چرا اینگونه است که او گفت آقای نراقی به خاطر دیابت چند بار اُفت شدید قند داشته و چون سنش بالا است، حتی بعد از بهبودیِ اُفت قندش، زمان لازم است تا مغزش دوباره به حالت اولیه برگردد.
برادر احسان نراقی سپس با ذکر مثالهایی از حالاتی که نراقی بعد از این وضعیت دچار آن میشد، گفت: من میرفتم منزلش در تهران، او به من میگفت «تو هم آمدهای پاریس؟» و یا اینکه اسمها را اشتباه میگفت. او این حالات را مخصوصاً در یک سال آخر عمر داشت.
وی افزود: از سوی دیگر وضعیت روحی آقای نراقی بعد از غرق شدن پسرش در دریا که مربوط به 1.5 سال پیش است، به شدت نامساعد شد و هم حواس پرت و هم حتی پرخاشگر شده بود. مثلاً این اواخر که در بیمارستان جم بستری بود، مدام به من میگفت اینجا کاشان است و من میگفتم نه آقا داداش اینجا بیمارستان جم نزدیک خانهتان است در تهران، ولی او همان حرف قبلی را تکرار میکرد. یا اینکه وقتی خواهرم آمد دیدنش، به او میگفت تو کی هستی؟
نراقی اضافه کرد: آقای نراقی زمانهایی که حالش کمی خوب میشد و یا یک ذره احساس میکرد حالش خوب شده، تک و تنها برای قدم زدن از خانه میرفت بیرون و حتی چند بار هم در خیابان گم شد.
برادر احسان نراقی سپس گفت: من احساس میکنم افرادی که این فیلم را تهیه و آن را در اینترنت منتشر کردهاند، قصد تخریب او را داشتهاند و او را تحریک کردهاند که حرفهایی بزند که به هیچ وجه به آنها اعتقاد نداشت.
وی در پاسخ به این پرسش که چه کسانی ممکن است این کار را انجام داده باشند یا از آن سود ببرند؟ یادآور شد: من دقیقاً نمیدانم چه کسانی این کار را کردهاند ولی این را میدانم که منافقین از او بدشان میآمد.
محسن نراقی تهیه و انتشار این فیلم را در اینترنت یک عمل زشت و نمونه رفتار ناپسند با یک بیمار آلزایمری عنوان کرد و افزود: کسی یا کسانی که این فیلم را ساخته و یا در اینترنت منتشر کردهاند، فقط میخواستهاند شیطنتی کرده باشند. ما به عنوان خانواده ایشان پیگیر این ماجرا هستیم و میخواهیم از این فرد یا افراد که البته برای ما ناشناخته هستند، شکایت کنیم و پیگیری حقوقی و قضایی انجام دهیم.
احسان نراقی، نویسنده و پژوهشگر حوزه فلسفه و جامعهشناسی بامداد یکشنبه 12 آذر پس از طی یک دوره طولانی بیماری در سن 86 سالگی در تهران درگذشت و پیکرش در بهشت زهرا (س) به خاک سپرده شد.
پایان یک رویا، علوم اجتماعی و سیر تکوینی آن، آئین جوانمردی (ترجمه از هانری کُربن)، اقبال ناممکن، آزادی، آنچه خود داشت، جامعه، جوانان، دانشگاه، غربت غرب، طمع خام و نظری به تحقیقات اجتماعی در ایراناز جمله کتابهای منتشر شده از احسان نراقی در ایران است.