صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

يکشنبه - ۲۳ دی ۱۴۰۳
کد خبر: ۸۴۴۴۴۷
تاریخ انتشار: ۳۷ : ۱۸ - ۲۳ دی ۱۴۰۳
در گفت وگوی «انتخاب» با یک کارشناس حوزه برق مطرح شد؛
محمد جعفری اناری، مدیرعامل جمکو و متخصص برق، درباره علت ناترازی حال حاضر و نقش تعطیلی ادارات در کاهش ناترازی گفت: ناترازی فعلی بحث سوخت مایع است. دولت نگران است که تا اوایل اسفند هوا سرد شود و یک سری از نیروگاه سوختشان تمام شود و مشکل اساسی شکل بگیرد. بحث عدم تحویل سوخت مایع نیز اخیراً مطرح شده است. مصرف سوخت مایع در تابستان و اوایل پاییز هم شنیده شده است. معمولاً در تابستان و پاییز سوخت مایع مصرف نمی‌شد و با گاز کار‌ها پیش می‌رفت، اما امسال از سوخت مایع استفاده کرده‌اند و منابع اندک است. الان بخش اداری را تعطیل کرده‌اند که بخش گرمایش و برق از مدار خارج شود و مصرف تا حدی پایین بیاید.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
ناترازی برق و گاز باعث گسترش تعطیلی‌ها شده است. نیروگاه‌ها به علت کمبود سوخت با چالش‌های جدی مواجه‌اند و تابستان امسال بر خلاف سال‌های دیگر در کنار مصرف گاز، از سوخت مایع نیز در نیروگاه‌ها استفاده شده و حالا با نگرانی و بحران جدی در حوزه‌ی تولید برق و مواجه شده‌ایم. از سوی دیگر رشد مصرف برق در هر سال و عدم افزایش ظرفیت تولید به علت عدم سرمایه‌گذاری، این چالش را پیچیده‌تر کرده است. 
 
محمد جعفری اناری، مدیرعامل جمکو و متخصص برق، درباره علت ناترازی حال حاضر و نقش تعطیلی ادارات در کاهش ناترازی به «انتخاب» گفت: ناترازی فعلی بحث سوخت مایع است. دولت نگران است که تا اوایل اسفند هوا سرد شود و یک سری از نیروگاه سوختشان تمام شود و مشکل اساسی شکل بگیرد. بحث عدم تحویل سوخت مایع نیز اخیراً مطرح شده است. مصرف سوخت مایع در تابستان و اوایل پاییز هم شنیده شده است. معمولاً در تابستان و پاییز سوخت مایع مصرف نمی‌شد و با گاز کار‌ها پیش می‌رفت اما امسال از سوخت مایع استفاده کرده‌اند و منابع اندک است. الان بخش اداری را تعطیل کرده‌اند که بخش گرمایش و برق از مدار خارج شود و مصرف تا حدی پایین بیاید.
 
وی درباره میزان ناترازی و عدم ارائه‌ی اطلاعات شفاف در این حوزه بیان کرد: میزان ناترازی گاز امسال رکورد عجیبی‌زده است. مشکل ما این است که گاهی اوقات اعداد و آمار به خوبی ارائه می‌شد اما وقتی حساسیت شکل گرفت، صورت مسأله را پاک کردند. اواخر مردادماه همواره آمار خاموشی‌ها و مدیریت جا به جایی بار اعلام می‌شد. در اواخر مرداد آخرین عدد بیش از 18 هزار مگاوات ناترازی بود. بعد از آن تصمیم گرفتند صورت مسأله را پاک کنند و دیگر عددی منتشر نشد. متخصصین و روزنامه نگار‌ها دیگر عددی برای تحلیل ناترازی ندارند. 
 
او افزود: نیروگاه‌های حرارتی که گازی و سیکل ترکیبی است، برای تولید هر وات برق 500 دلار و 1 مگاوات آن 500 هزار دلار هزینه دارد. برای نیروگاه خورشیدی این عدد به 420 هزار دلار برای هر مگاوات می‌رسد. 
 
وی در رابطه با رشد مصرف برق اظهار داشت: از ده سال قبل این موضوع آغاز شد؛ ما همواره بین 5 تا 7 درصد رشد مصرف برق داریم. این رشد به واسطه‌ی افزایش جمعیت و افزایش مراکز تولیدی است. از طرفی مصرف انشعاب‌های قبلی نیز به مرور اضافه می‌شود. در جهان عدد رشد مصرف برق هم حدوداً بین 3 تا 5 درصد است. وقتی مصرف زیاد می‌شود، باید عرضه نیز افزایش یابد. یکی از نکاتی که باعث می‌شود میانگین ما از جهان بیشتر باشد، مسأله‌ی قیمتی هم هست. قیمت‌های ما بسیار ناچیز است اما اگر قیمت برق بخواهد زیاد شود، حقوق و دستمزد هم باید بین‌المللی شود. وقتی به مردم می‌گوییم انرژی در دنیا گران است، می‌گویند دستمزد در ایران کم است. ماشینی که در ایران قرار است در هر صدکیلومتر 8 لیتر بسوزاند، با ماشین ژاپنی که 3 لیتر می‌سوزاند قابل مقایسه است؟ این پیچیدگی‌ها باعث شده دولت نتواند تصمیمات لازم را بگیرد. 
 
جعفری درباره عدم استفاده بهینه از نیروگاه‌ها گفت: قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر اعلام کرده که هر طرحی که باعث صرفه‌جویی شود، از محل صرفه‌جویی باید هزینه‌های آن در بیاید. ما نیروگاه‌های گازی داریم که طبق آمار دولت 24 هزار مگاوات برق تولید می‌کنند. بخش بخار آن‌ها که باید تبدیل به سیکل ترکیبی بشود، به مسیر نیامده است. در اصل نیروگاه بخار 12 هزار مگاوات می‌تواند در این نقاط ایجاد شود که نیاز به سوخت ندارد. ما 12 هزار مگاوات برق را که بدون نیاز به سوخت تأمین می‌شود را از دست می‌دهیم.