پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
نقش صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از چرخهای حرکت ماشین اقتصاد کشور و حرکت به سمت توسعه اقتصادی بر کسی پوشیده نیست. علاوه براین در حال حاضر پتروشیمی پس از صنایع غذایی و خودرو سومین صنعت بزرگ در جهان است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری دیوان اقتصاد، یکی از مهمترین ویژگیهای صنعت پتروشیمی ارزش افزوده بالای آن است که مزیتهای اقتصادی این صنعت برای بانکهای کشور این انگیزه را ایجاد کرده تا با تامین مالی صنعت پتروشیمی ضمن پشتیبانی از یک صنعت استراتژیک در کشور از بازگشت منابع تسهیلاتی خود نیز مطمئن باشند.
البته تحقق این امر مستلزم سرمایهگذاریهای هنگفتی است که علاوه بر منابع داخلی این صنعت و صندوق توسعه ملی و بازار سرمایه، تامین مالی بانکها را نیز طلب میکند. به همین منظور بانکها نیز با توجه به شرایط موجود به این صنعت به عنوان یک مشتری بزرگ و مطمئن مینگرند و از هیچ فرصتی برای تعامل با دستاندرکاران آن دریغ نمیکنند.
در این میان بانک مرکزی همواره در تحقق رشد و توسعه صنعت پتروشیمی کوشیده است. بطوریکه اخیرا حسن عباسزاده مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی برنامه صادراتی صنعت پتروشیمی برای ۱۴۰۳ را ۱۳ میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: مجوز استفاده از ۵۰ درصد این مقدار درآمد ارزی از سوی بانک مرکزی برای سرمایهگذاری در توسعه صنعت پتروشیمی داده شده است. همچنین در بخش تامین مالی ریالی و ارزی، راهکارهایی را با بانک مرکزی هماهنگ کردهایم تا بتوانیم پروژههای این صنعت را تا حدودی از این حیث تقویت و الزامات توسعه شتابنده و پیش بینی شده در برنامه را فراهم کنیم.
به گفته کریمایی قائم مقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی که در پاییز امسال اعلام کرده بود: در مجموع پروژههای صنعت پتروشیمی بین ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد که تا کنون ۳۰ تا ۴۰ درصد آن تامین مالی شده است و مابقی باید از طریق تامینکنندگان داخلی، خارجی و بخشی از طریق منابع صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی، روشهای جدید تامین مالی، بحثهای بازار سرمایه و موضوعاتی از این قبیل تامین شود.
نظام بانکی کشور کماکان این صنعت ارزش آفرین را همراهی و آماده تامین منابع مورد نیاز طرح های پتروشیمی است. صنعت پیشران پتروشیمی بسیاری از نیازهای صنایع مختلف را تامین می کند و نقش مهمی در تامین نیازهای ارزی کشور دارد.
از همین رو نظام بانکی کشور به ویژه بانک صادرات ایران با اجرای طرحهای مختلف حمایت خود را از صنعت پتروشیمی اثبات کرده و همچنان نیز آماده هرگونه همکاری و تعامل با این صنعت است. حمایت از صنایع و پروژههای ملی از جمله مهمترین اهداف بانک صادرات ایران به شمار میرود و این بانک طی سالیان اخیر اقدامات قابل توجهی در این زمینه انجام داده است.
بانک صادرات ایران در سال 1400 از طرح «پتروصاد» با هدف افزایش سقف تامین سرمایه و تسهیل در اجرای پروژههای پیشران صنعت نفت، گاز و پتروشیمی با استفاده از قابلیتها و تجربیات سالهای اخیر و بهکارگیری ظرفیت شرکتهای ابزاری رونمایی کرد. همچنین از دوسال پیش طرح جامع «پتروصاد پلاس» را با هدف ارائه خدمات کامل تامین مالی زنجیره تامین به شرکتهای پتروشیمی و با تمرکز بر توانمندی بانک در ارائه تسهیلات انحصاری از طریق شعب خارج از کشور و همچنین شرکتهای ابزاری ارائه کرد. از قابلیتها و مزیتهای طرح «پتروصاد پلاس» می توان به استفاده از پتانسیل فراوان شعب خارج از کشور بانک صادرات ایران، توجه به تامین مالی کوتاهمدت و بلندمدت از طریق بازار سرمایه و افزایش حدود اختیارات مدیریت شعب اشاره کرد.
در راستای این حمایت همه جانبه، امسال نیز بانک صادرات ایران در دومین همایش و نمایشگاه بینالمللی ایران پتروکم ۱۴۰۳، با شعار «حمایت از تولید دانشبنیان با تمرکز بر جهش تولید مشارکت داشته است.
این نمایشگاه از تاریخ ۲۲ تا ۲۴ دیماه ۱۴۰۳ با حضور بانک صادرات ایران و شرکتهای زیرمجموعه در جزیره کیش برگزار و به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای صنعت پتروشیمی کشور تلقی میشود. نمایشگاه پتروکم با حضور فعالان صنعت پتروشیمی و مجموعه شرکت صنایع هلدینگ خلیجفارس برگزار شده و بانک صادرات ایران و شرکتهای ابزاری زیرمجموعه نیز با برپایی غرفه در این نمایشگاه، آخرین توانمندیها و محصولات نوین خود را برای پشتیبانی از صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ارائه میکند.
در این رویداد علاوه بر نمایش توانمندیهای داخلی و معرفی محصولات نوآورانه، پنلهای تخصصی با حضور کارشناسان و فعالان این حوزه برگزار خواهد شد و بانک صادرات ایران بهعنوان یکی از بانکهای عامل در تأمین مالی زنجیره تأمین در صنعت پتروشیمی، همکاری و تعامل خود با شرکتها و فعالان این صنعت را در دستور کار دارد.