پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ایلنا: یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: عوامل اصلی و بنیادی که قیمت ارز و تورم را شکل میدهد هیچ تغییری نکرده است، اتفاقا اگر نگاه کنیم چالشهای این حوزه بیشتر هم شده است و وزیر مربوطه هم ۲ الی ۳ ماه بیشتر فرصت برای این کار نداشته است، بر همین اساس احساس میکنم یک اقدام احساسی در حال رخ دادن است.
فرید موسوی درباره اینکه در شرایطی که کشور دارد آیا مطرح کردن استیضاح وزرایی که تنها چند ماه است کار خود را آغاز کردهاند، به بهبود این وضعیت کمک میکند و آیا استیضاح اولویت این روزهای مجلس است، عنوان کرد: خدمت همکاران خودم که استیضاح را امضا کردند احترام قائل هستم اما من بیشتر این استیضاحها را سیاسی و احساسی میدانم.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای یادآور شد: ارز حسب انتظارات تورمی، پیشبینی بازار و اتفاقاتی که ممکن است در آینده بیفتد و یا اتفاقاتی که در آخر سال میلادی رخ میدهد، با افزایش قیمت روبهرو است؛ زیرا تسویه حسابهای بینالمللی اتفاق میافتد. همچنین بخشی از این رویه هم نتیجه سیاست حذف ارز نیمایی است، همه اینها دست به دست هم دادند که یک جهش قیمت ارز داشته باشیم و این قضایا معیشت مردم و سطح عمومی قیمتها را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی ادامه داد: عوامل اصلی و بنیادی که قیمت ارز و تورم را شکل میدهد هیچ تغییری نکرده است، اتفاقا اگر نگاه کنیم چالشهای این حوزه بیشتر هم شده است و وزیر مربوطه هم ۲ الی ۳ ماه بیشتر فرصت برای این کار نداشته است، بر همین اساس احساس میکنم یک اقدام احساسی در حال رخ دادن است.
موسوی با بیان اینکه اصلاً حوزه ارز در زیرمجموعه وزارت اقتصاد طبقهبندی نمیشود و بانک مرکزی مسئولیت این قضیه را بر عهده دارد، عنوان کرد: بانک مرکزی با پشتیبانی آقای همتی و دولت اتفاق خوبی را رقم زد و کاری که سالها قبل باید اتفاق میافتاد را با تاخیر بسیار عملیاتی کردند و آن این است که در قیمت بازار تغییر سیاست دادند و دیگر نیازی نیست که سرکوب قیمت ارز را رقم بزنند.
وی تاکید کرد: سرکوب قیمت ارز و سیاستهایی که برای قیمت ارز در سالهای گذشته اتخاذ شد، بارها و بارها شکست خودشان را نشان دادند اما ما متاسفانه مجدد همان سیاستهای شکست خورده را ادامه میدهیم و از جیب ۸۵ میلیون ایرانی یک رانتی را به تعداد اندکی از افراد میدادیم که این قابل قبول نیست و نبوده است.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه سیاست پیمان سپاری ارزی و سرکوب قیمت ارز تولید را بیمعنا کرده بود، عنوان کرد: چنین سیاستهایی انگیزه تولید و فعالیت تولیدی را از بین برده بود در حالی که برای تقویت ارزش پول ملی هیچ راهی اثربخشتر و حمایتگرانهتر از ارتقاء تولید نیست. این سرکوب قیمت ارز و اعطای ارزهای ترجیحی به یک عده یک سیاست ضدتولید و صادرات است و کاملاً ایجاد کننده شرایطی است که ما با تورم بالا روبرو شویم و اگر آن را ادامه دهیم، ارزش پول ملی را هر روز کمتر از گذشته میبینیم.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دقت داشته باشید با سیاست سرکوب ارز فضای رانتی هر روز نیازمند بیشتر و بزرگتر شدن است. بر همین اساس است که میگویم سیاست درستی اتفاق افتاده است و تجربه کشورهایی که به هر حال با ما تجربه کاهش ارزش پول ملی و تورمهای بالا را تجربه کردهاند هم همینطور است و نشان میدهد که سیاستهای اخیر کارآمدتر از سیاست سرکوب قیمت ارز است و این شعارهایی که در خصوص نسخههای صندوق آیاماف و دیگر مسائل میدهیم یکسری صحبتهای غیرکاربردی است و از روی مسائل سیاسی مطرح میشود.
وی درباره اینکه مطرح کردن استیضاح میتواند بر خلاف منویات رهبری باشد و رئیس مجلس هم درباره استیضاح صحبتهایی داشت، چرا برخی از نمایندگان همچنان به دنبال استیضاح هستند، گفت: ارز و کنترل قیمت ارز، ابزارهای قیمتی و سیاستهای ارزی در بانک مرکزی است نه وزارت اقتصاد. دوستان راه را اشتباه میروند؛ اینگونه نیست که بگوییم نمیدانند؛ نه اینطور نیست. به هرحال استیضاح بر عوامل اصلی که تورم و افزایش قیمت ارز را ایجاد کرده نمیتواند تاثیرگذار باشد برای اینکه در حوزه انتخابیه بگویند کاری انجام دادهایم موضوع استیضاح را مطرح میکنند.
موسوی اظهار داشت: چه راهکاری؟ فرد دیگری میآید چه سیاستی را میخواهد ادامه دهد و حمایت کند؟ همین سیاستی که اتفاق میافتد هر سیاستی غیر از این باشد باید شک کرد، آیا میخواهیم فردی را بیاوریم که دوباره یک رانتی را توزیع کند؟ از جیب چه کسی میخواهیم دوباره بزنیم؟ به چه قیمتی میخواهیم دوباره رانت را توزیع کنیم؟ استیضاحکنندگان این را باید پاسخ دهند.