پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
استان گیلان جز استانهای آلوده از نظر فاضلاب و محیط زیست محسوب میشود اما خوشبختانه هنوز فرونشست واردآن نشده است. وضعیت بحرانی تالاب انزلی و فاضلاب رشت، نشان میدهد که این شهر سبز، نیازمند توجه بیشتر از نظر محیط زیست است و هرکجا جنگل و دریا وجود دارد، الزاماً تمیز نیست.
هادی حقشناس، استاندار گیلان، درباره افزایش بحرانهای محیط زیستی گیلان با تشدید مهاجرت به «انتخاب» گفت: کل این گزاره در رابطه با افزایش مهاجرت و تشدید بحرانهای محیط زیستی اشتباه است. در بین 31 استان کشور، تنها استانی که فرونشست ندارد، گیلان است. اگر مشکل محیط زیستی در گیلان وجود دارد به خاطر مهاجرین نیست، بلکه به این دلیل است که طرحهای محیط زیستی فاضلاب و شبکه، در گیلان نصف ایران است و با کمی اغماض میتوان گفت یک سوم است. گیلان از اجرای طرحهای فاضلاب و شبکهی فاضلاب به هر دلیلی عقب مانده است، در حالیکه به لحاظ آسیبپذیری محیط زیست، بسیار آسیبپذیرتر از استانهای دیگر است. به عنوان شاخص، پسماند را میتوان در شهرهای کویری و حتی تهران، دفن کرد اما در گیلان به دلیل بالا بودن آبهای زیرزمینی، نمیتوان پسماند را دفن کرد. اگر پسماند دفن شود، شیرابهها، هکتارها زمین را آلوده میکند. به همین دلیل، ضرورت داشت که در سالهای گذشته، ابتدا استانهایی مانند گیلان، طرحهای زیست محیطیشان مانند تصفیه خانهها و شبکهی انتقالشان اجرا شود.
او افزود: «تقریباً میتوانم بگویم در گیلان، هیچ شهری نیست که شبکهی فاضلاب تکمیل شده داشته باشد. شهر رشت که بیش از یک سوم جمعیت استان را دارد، تصفیه فاضلاب خانگی و شبکه آن در بهترین حالت، 50 درصد است. »
وی درباره آلودگی تالاب انزلی بیان کرد: «منشأ آلوده شدن زمین، رودخانه و تالاب و درگیلان یا فاضلاب خانگی است، یا فاضلاب شهرکهای صنعتی و یا آبی است که به مزارع میرود و آنجا با سموم، دفاع آفات کشاروزیز آلوده میشود، وارد رودخانهها و تالاب انزلی میشود. این سه منشأ، یعنی شهر صنعتی، فاضلاب خانگی، مزارع وقتی بدون تصفیه وارد رودخانهها میشوند، منجر به ایجاد این چالش بزرگ زیست محیطی در رشت و تالاب انزلی شده است. تالاب انزلی، حداقل در خوش بینانهترین حالت یک میلیارد مترمکعب، انواع پسماند، از پسماند صنعتی تا پسماند بخش کشاورزی، تا پسماند خانگی دارد. حداقل 50 درصد آن خانگی و باقی آن صنعتی است. »