صفحه نخست

تاریخ

ورزش

خواندنی ها

سلامت

ویدیو

عکس

صفحات داخلی

۱۰ دی ۱۴۰۳ - ساعت
کد خبر: ۸۴۱۸۶۴
تاریخ انتشار: ۵۴ : ۱۵ - ۱۰ دی ۱۴۰۳
افزایش تند قیمت دلار در هفته‌های گذشته و «محدودیت تخصیص ارز برای واردات داروهای حیاتی» باعث شد «ابزار حفظ جان دیابتی‌ها» از دسترس خارج شوند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

دنیای اقتصاد: افزایش تند قیمت دلار در هفته‌های گذشته و «محدودیت تخصیص ارز برای واردات داروهای حیاتی» باعث شد «ابزار حفظ جان دیابتی‌ها» از دسترس خارج شوند.

گزارشی از حال وخیم افراد دارای دیابت نوع یک در مسیر دسترسی به نوار تست قند خون حاکی است، به نحوی که قیمت هر بسته از این نوارها که «تنها یک هفته» ظرفیت استفاده دارد، در حال حاضر در بازار عرضه به ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.

دو ماه پیش بهای هر بسته نوار تست قند خون ۸۰ هزار تومان بود؛ اما از اول دی ماه این رقم بیش از ۶ برابر شده است.

بررسی‌ها از ابرتورم ۵۰۰ درصدی نوار تست قند خون نشان می‌دهد، «سیاست‌گذاری غلط در نظام تامین و توزیع دارو که بخشی از آن به واردات و تخصیص ارز وابسته است» باعث شده افراد دیابتی که «حیات آنها به تنظیم مداوم قند خون» وابسته است با تهدید روبرو شوند.

دیابتی‌های نوع یک آن دسته از افراد دیابتی هستند که «روزانه دست‌کم ۴ تا ۵ بار نیازمند تزریق انسولین هستند» و این افراد باید قبل از هر بار تزریق انسولین، میزان قند خون خود را با نوار تست، سنجش کنند تا متناسب با سطح قند خون، میزان مشخصی انسولین تزریق کنند.

یک فرد دیابتی برای سنجش نرمال و منظم قند خون خود، به هفته‌ای حداقل یک بسته نوار تست نیازمند است.

با این حال شرایط سخت اقتصادی خانوارها که عمدتاً تحت تاثیر تورم عمومی بالا و سطح پایین درآمد ماهانه قرار دارد، مانع از آن می‌شود که «برخی هزینه‌های سنگین دارویی» را تقبل کنند.

این موضوع برای دیابتی‌های نوع یک که از یک سو،‌ با بهای بالای دسترسی به انسولین در بازار آزاد مواجه هستند و از سوی دیگر ابرتورم تازه نوار تست قند خون را که به تازگی بوجود آمده است را تحمل می‌کنند، «شرایط حفظ سلامتی و رفع تهدید عوارض دیابت» را تقریبا غیرممکن کرده است.

انسولین هم نیست

در حداقل دو ماه گذشته، افراد دیابتی با «نبود انسولین» نیز دست و پنجه نرم کرده‌اند. در داروخانه‌ها هفته‌هاست انسولین‌های مورد نیاز، کمیاب شده است و عمده داروخانه‌ها در مراجعه این افراد از «عدم توزیع انسولین توسط دولت» خبر می‌دهند.

برخی مسئولان البته با یکسری توجیه از جمله «کاهش عرضه شرکت دانمارکی»، تلاش می‌کنند «نیست شدن انسولین به عنوان خوراک حیاتی دیابتی‌های نوع یک» را طبیعی جلوه دهند.

اما واقعیت آن است که «اگر انسولین در دسترس دیابتی نوع یک نباشد»، ادامه زندگی برای این فرد غیرممکن می‌شود.

دیابتی‌ها در ایران از سال 97 و همزمان با خروج یکطرفه آمریکا از برجام، با «مشکلات شدید در مسیر دسترسی به نوار تست قند خون و انسولین» روبرو هستند.

درخواست انجمن گابریک

روابط عمومی انجمن دیابت گابریک نیز در پیامی به شرح زیر خواستار «رسیدگی دولت به موضوع گرانی نوار تست قند خون» شده است.

این پیام به شرح زیر است: 17 آذر ماه، حمیدرضا حاجی‌بابایی نایب رئیس مجلس در جلسه علنی نوبت عصر مجلس و در جریان بررسی لایحه بودجه اعلام کرد، نرخ ارز ترجیحی در سال آینده تغییر می‌کند و از ۲۸۵۰۰ به ۳۸۵۰۰ تومان می‌رسد. بر اساس این خبر، با افزایش نرخ ارز، قیمت تجهیزات پزشکی از جمله تجهیزات پایش قند مانند نوار تست قند خون و سنسورهای پایش مداوم قند خون، افزایش چشمگیری خواهد داشت.

این در حالی است که حدود 14 در صد از جمعیت ایران مبتلا به دیابت بوده و برای کنترل و مدیریت آن و پیشگیری از بروز عوارض دردناک و گران این بیماری، نیاز به اندازه‌گیری قند خون با این تجهیزات دارند. در میان این جمعیت، افراد مبتلا به دیابت نوع یک که اغلب کودکان و جوانان می باشند و نیز مبتلایان به دیابت نوع دو با نیاز به تزریق انسولین، لازم است حداقل 4 بار قند خون خود را در طول روز اندازه‌گیری نمایند.

با افزایش نرخ ارز و در نتیجه افزایش چندین برابری قیمت این اقلام، عده بسیاری نمی توانند این اقلام را تهیه نمایند. عدم اندازه‌گیری قند خون و در نتیجه عدم کنترل صحیح دیابت، منجر به بروز عوارضی خواهد شد که هزینه‌های درمان و یا کنترل این عوارض(که اکثر آنها بر عهده دولت می‌باشد) به‌مراتب بیشتر از هزینه‌های قبل از بروز  آن است.

در حقیقت برای دولت و بیمه‌ها، پرداخت هزینه‌های جاری یک فرد مبتلابه دیابت قبل از بروز عوارض بسیار مقرون‌به‌صرفه تر از پرداخت هزینه‌های درمان و کنترل عوارض دیابت است که البته به تمام موارد ذکر شده، بار روحی و روانی جامعه دیابتی و خانواده‌های آن‌ها نیز اضافه می شود.

انجمن دیابت گابریک به عنوان یک سازمان مردم نهاد وظیفه خود می داند در راستای مدافعه گری، وضعیت تجهیزات پزشکی مورد نیاز جامعه دیابتی را به صورت مداوم پایش نموده و از ادارات و سازمانهای مربوطه انتظار پاسخگویی شفاف و دقیق دارد.